Το Adaptation Film Festival είναι το νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις!

Ανα περιόδους διεξάγονται λογής λογής κινηματογραφικά φεστιβάλ άλλοτε αφιερωμένα σε συγκεκριμμένα είδη ταινιών, άλλοτε σε κάποιο συγκεκριμένο κινηματογραφικό ρεύμα, όμως τι θα λέγατε για ένα φεστιβάλ που προβάλλει αποκλειστικά ταινίες οι οποίες είναι βασισμένες σε κάποιο βιβλίο;

Αν σας δελεάζει η ιδέα δεν έχετε παρά να βρεθείτε είτε μόνοι σας είτε με παρέα  στον Μικρόκοσμο στην Λεωφόρο Συγγρού και να παρακολουθήσετε  το Adaptation Film Festival, το οποίο είναι μια συνδιοργάνωση της MoovieReel και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου. Το Adaptation Film Festival ρίχνει αυλαία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου με την ταινία ‘Παράδοξη Ευτυχία’ με πρωταγωνιστές την Μartina Gedeck (‘Oι Ζωές των Άλλων’) και τον Ulrich Tukur  (‘H Λευκή Κορδέλα’).

Επιπροσθέτως, την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ θα επαναπροβληθεί η εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ ‘Ο Βασιλιάς Της Αβάνας’ σε σκηνοθεσία του Augusti Villaroga για όσους δεν πρόλαβαν να την παρακολουθήσουν. (Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του Pedro Juan Gutierrez “El Rey De La Habana” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

Οι ταινίες που ξεχώρισαν τις προηγούμενες μέρες, πολλές. Η θεματολογία ποικίλη, ταινίες κοινωνικού περιεχομένου, δραματικές, ‘δράσης’, animation…Μία από τις ταινίες που μας έκανε ευχάριστη εντύπωση ήταν το ‘Boomerang’ το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Τatiana de Rosnay.

Η πλοκή της ταινίας πάει κάπως έτσι: Ο Αntoine επιστρέφοντας μαζί με την αδελφή του, την Agathe, στο νησί Νουαρμουτιέ όπου πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια, θα ανακαλύψει τα καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά και οι αναμνήσεις από τις διακοπές και κάποια αναπάντητα ερωτήματα θα ανασυρθούν τότε στην επιφάνεια. Κι αν η μυστηριώδης εξαφάνιση της μητέρας του δεν ήταν αυτό που νόμιζε;

Σενάριο μεστό, σκηνοθεσία σπιρτόζικη, γρήγορη εναλλαγή πλάνων και δυο νέοι ηλικιακά πρωταγωνιστές οι οποίοι έχουν πολλά να ‘δώσουν’ ακόμα στον χώρο του κινηματογράφου είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που η συγκεκριμμένη ταινία μας γοήτευσε.

Μία ακόμα ταινία άξια λόγου ήταν η ταινία ‘Η Καταιγίδα Μέσα Της’ η οποία βασίζεται στο βιβλίο της Marguerite Duras σε σκηνοθεσία του Fabrice Camoin. To σενάριο της ταινίας ‘ανακατεύει’  την δράση και τα κοινωνικά στοιχεία περίτεχνα ώστε οι λάτρεις των ταινιών δράσης αλλά και των κοινωνικών να φύγουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

Όλα ξεκινάνε όταν ο Pierre και η Μaria μαζί με την κόρη τους και μια κοινή τους φίλη, αποφασίζουν να πάνε μαζί για διακοπές. Φτάνουν σε μια μικρή πόλη όπου μαθαίνουν ότι ένας άντρας, ο Nabil, έχει δολοφονήσει τη γυναίκα του και τον εραστή της. Εκείνο το βράδυ, η Maria βλέπει τον άντρα της να φιλιέται με την φίλη τους. Περιπλανώμενη στους διαδρόμους του ξενοδοχείου, καταλήγει στην ταράτσα του κτιρίου, όπου βρίσκει τον Ναμπίλ να κρύβεται. Και τότε, αποφασίζει να το σκάσει μαζί του.

Πέρα από την αγωνία η οποία γεννάται στον θεατή για την πορεία της καταδίωξης η οποία εξελίσσεται στην μεγάλη οθόνη, γεννώνται και ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξέλιξη τους στον χρόνο αφού η αφορμή ουσιαστικά του ανθρωποκυνηγητού ήταν η ‘απιστία’ του συζύγου της πρωταγωνίστριας.

Παρολαυτά, ίσως το μόνο αρνητικό σεναριακά να ήταν ότι δεν υπήρξε μια παρουσίαση των αισθημάτων του δραπέτη. Τον παρακολουθούμε καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας σχεδόν ουδέτερο και έτσι στο τέλος μας μένει η απορία αν ένιωσε κάτι παραπάνω για την πρωταγωνίστρια.

Το δεύτερο μισό του Φεστιβάλ αναμένεται εξίσου ενδιαφέρον με το πρώτο. Οι ταινίες που αναμένουμε να δούμε πολλές, ποιες θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε;

Δύσκολη επιλογή, για αυτό συστήνουμε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Φεστιβαλ http://adaptationfestival.gr/#welcome και να κάνετε την δική σας επιλογή επιλογή!

*Εισιτήρια: Εισιτήριο προβολής: € 6

Απογευματινές προβολές των 18:00: ελεύθερη είσοδος στους πρώτους 30 ανέργους / ΑμΕΑ με επίδειξη ισχύουσας κάρτας.

Ώρες λειτουργίας ταμείου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, 2-8 Φεβρουαρίου, 17:00-22:30.

**Διεύθυνση:

Κινηματογράφος «Μικρόκοσμος», Λεωφ. Συγγρού 106, Φιξ (Στάση Μετρό: Συγγρού / Φιξ)

Σχόλια