Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η ζωή μου όλη είναι μουσικές στο ραδιόφωνο
Θανάσης Ξάνθος 

“Η αγάπη μου για το ραδιόφωνο κρατάει χρόνια αφού από το γυμνάσιο ακόμη άκουγα τα αγαπημένα μου τραγούδια εκεί. Ήταν, είναι και θα είναι συντροφιά στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο δρόμο, στο πρώτο φως της ημέρας αλλά και στην τελευταία καληνύχτα, πριν κοιμηθούμε. Η στιγμή όμως, που θυμάμαι τόσο έντονα ήταν όταν ήρθα σε επαφή εκ των έσω με το ραδιόφωνο, δουλεύοντας σε αυτό. Για έναν ολόκληρο χρόνο ήμουν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ρέθυμνο, κατά την διάρκεια των σπουδών μου. Η εμπειρία μοναδική. Να ακούς μουσική, να μιλάς για μουσική και να σε ακούν γνωστοί και άγνωστοι σε κάθε στιγμή της ημέρας τους. Πόσο γλυκό και γοητευτικό. Από τότε δέθηκα ακόμη περισσότερο μαζί του και με συντροφεύει πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Το πρωί πριν πάω στη δουλειά, θα ακούσω ραδιόφωνο, όταν περπατώ στην πόλη, θα ακούσω ραδιόφωνο. Η ζωή μου όλη είναι οι μουσικές στο ραδιόφωνο”.

Το ραδιόφωνο είναι εκεί για να καλύψει
το κενό και να με διασκεδάσει.
Φωτεινή Καρέτση

“Δύο είναι οι καταστάσεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη ραδιόφωνο. Πρώτον, διαδρομή με το αυτοκίνητο (ταξίδι ή εντός πόλεως), με κίνηση κι εγώ να κοπανιέμαι με τα κομμάτια που παίζουν ή να δίνω ρεσιτάλ ερμηνείας στα αγαπημένα hit. Ωστόσο, για μένα το ραδιόφωνο είναι πλήρως συνδεδεμένο με τις αμέτρητες φορές που πήγα για τρέξιμο χωρίς παρέα. Για όλες εκείνες τις φορές που είχα μεσημεριανή προπόνηση και έτρεχα μόνη μου στο γήπεδο ή όλα εκείνα τα πρωινά που αποφασίζω να πάω για τρέξιμο στη λίμνη. Ακουστικά, δυνατή μουσική με house και pop επιλογές από το ioannina radio dj 89,6 είτε αγαπημένα κομμάτια που ανέβηκαν πρόσφατα είτε διαχρονικές επιτυχίες. Για όλες εκείνες τις φορές που η playlist του κινητού χρειάζεται ανανέωση, το ραδιόφωνο είναι εκεί για να καλύψει το κενό και να με διασκεδάσει. Τραγούδια που έχω ανακαλύψει μέσω ραδιοφώνου: ΑΜΕΤΡΗΤΑ. Αρκεί να δει κανείς αυτά που προτείνει ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος και θα καταλάβεις. Εσύ ακόμη να μπεις στο ρυθμό των επιτυχιών;

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η συντροφιά της μουσικής είναι ο καλύτερος
και ο πιο τονωτικός τρόπος
για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Μαρία Β.

“Το ραδιόφωνο μπήκε σχετικά πρόσφατα στη ζωή μου... Για την ακρίβεια τους τελευταίους μήνες. Αλλά μπήκε πολύ δυναμικά! Στα παιδικά μου, κυρίως, χρόνια το είχα συνδυάσει με τα μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Μεγαλώνοντας, το είχα παραμερίσει αρκετά, έχοντας την καθιερωμένη playlist των κομματιών που αγαπώ, στο κινητό μου. Μετακομίζοντας, όμως, στην πρωτεύουσα και βρίσκοντας μια πρωινή καθημερινή εργασία, ανακάλυψα τη γοητεία του ραδιοφώνου. Κάθε πρωί έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια να εναλλάσσω σταθμούς και τραγούδια, καθώς περιμένω τον ηλεκτρικό. Η συντροφιά της μουσικής είναι ο καλύτερος και ο πιο τονωτικός τρόπος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου!”

Το να αλλάζεις σταθμούς και να πέφτεις τυχαία
στο αγαπημένο σου τραγούδι
είναι από τις πιο γλυκές εκπλήξεις. 

Αριάδνη Συκιώτη

“Ακούω ραδιόφωνο το πρωί όταν φτιάχνω καφέ, την ώρα που ετοιμάζομαι να βγω έξω, όταν ταξιδεύω με αυτοκίνητο και- δεν ξέρω γιατί- όταν βρέχει…
Και ναι, το ξέρω ότι μπορώ να βρω τα πάντα στο youtube. Αλλά το να αλλάζεις σταθμούς και να πέφτεις τυχαία σε ένα αγαπημένο σου τραγούδι στο ραδιόφωνο, είναι από τις πιο γλυκιές εκπλήξεις που μπορεί να σου συμβούν μέσα στη μέρα”.

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Τα περισσότερα κομμάτια και καλλιτέχνες
που ξέρω είναι από το ραδιόφωνο.

Μαρία Καιρίδου

“Τη στιγμή που ακούω ραδιόφωνο, ξέρω ότι είμαι στο πατρικό μου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ίσως το μόνο μέρος όπου θα βάλω να ακούσω ραδιόφωνο αγνοώντας το 1Τ μουσικής του έχω. Ίσως να φταίει το ότι μεγαλώνοντας η μουσική μου εκπαίδευση βασιζόταν εκεί (τα περισσότερα κομμάτια και καλλιτέχνες που ξέρω είναι από το ραδιόφωνο)
Γενικά με θυμάμαι να ενθουσιάζομαι κάθε φορά που άκουγα το “Friday I’m In Love” και ήταν Παρασκευή, αλλά, η στιγμή που έχω συνδυάσει εντονότερα με το ραδιόφωνο τελικά,είναι στο αυτοκίνητο με την αδερφή Νο.3 (είμαστε πολλές, οφείλω τουλάχιστον μια αναγνώριση στο σε ποια αναφέρομαι), ακούγοντας το Uptown Funk και προετοιμάζοντας η μία την άλλη για την επικείμενη ζαβολιά που θα κάναμε. (Η οποία για λόγους διατήρησης της καθαρότητας του ποινικού μου μητρώου δεν θα αναφερθεί )”

Το ραδιόφωνο είναι η δεύτερη συσκευή που ανοίγω το πρωί όταν ξυπνάω και για εσένα που αναρωτιέσαι η πρώτη είναι η καφετιέρα!
Σταύρος Γεννίτσαρης 

“Το μοναδικό με το ραδιόφωνο είναι η σχέση που αναπτύσσεις ως φανατικός ακροατής με κάποιον που ακούς μόνο τη φωνή του ή ως παραγωγός με ακροατές, που γίνονται θαμώνες στην εκπομπή σου.
Η σχέση μου με το ραδιόφωνο είναι λίγο ιδιαίτερη. Ακούω ραδιόφωνο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αλλά ένα μουντό Σάββατο, όταν ήμουν ακόμα στη δευτέρα λυκείου, βρέθηκα πίσω από ένα μικρόφωνο σε ένα αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό στούντιο.
Από εκείνη την ημέρα μέχρι και πρόσφατα βρισκόμουν μια φορά την εβδομάδα πίσω από τα μικρόφωνα κάποιου ραδιοφωνικού στούντιο! Μέχρι που πριν μερικούς μήνες αποφασίσαμε να “μείνουμε για λίγο σε απόσταση” και πια για εμένα το ραδιόφωνο είναι η δεύτερη συσκευή που ανοίγω το πρωί όταν ξυπνάω (και για εσένα που αναρωτιέσαι η πρώτη είναι η καφετιέρα!)”.

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Τι εννοείς εσύ δεν έχεις ράδιο – ιεροτελεστία; 
Δήμητρα Τσώλη

“Λοιπόν, η μικρή μου σχετική με το ράδιο ιεροτελεστία τα προηγούμενα χρόνια (πέρα από την καθημερινή μας ρουτίνα) ήταν η εξής: Κάθε φορά που ήταν να δώσω κάθε είδους εξετάσεις, συνήθως ήταν και πρωινές ώρες, με το που ξυπνούσα άνοιγα το ράδιο και από το αν μου άρεσε ή όχι το τραγούδι που έπαιζε κρινόταν το αν θα είναι καλή μέρα ή όχι και συνεπακόλουθα το αν θα γράψω καλά ή όχι. Το ζούσα λίγο έτσι, λοιπόν, μέχρι το Λύκειο”.

Επιλέγω να ακούσω ραδιόφωνο
κατά τη μετακίνηση από και προς τη σχολή, σχεδόν μηχανικά. 

Βάσια Σιουγιούδη

” Το ραδιόφωνο μπήκε στη ζωή μου ενεργά κάπου στις πανελλήνιες, δεν είχα ανακαλύψει ακόμα το “Κασετόφωνο” και έπρεπε κάπως να επενδύσω μουσικά τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Στη ζωή μου ως φοιτήτρια πλέον, επιλέγω να ακούσω ραδιόφωνο κατά τη μετακίνηση από και προς τη σχολή, σχεδόν μηχανικά, προσπαθώντας να αποσπάσω τον εαυτό μου από την απόκοσμη δυσοσμία των ΜΜΜ. (Συγγνώμη αλλά….)
Αν μπορώ να ανακαλέσω μία συγκεκριμένη στιγμή με το ραδιόφωνο θα είναι τα ταξίδια με τους γονείς μου από και προς το χωριό, που όπως είναι φυσικό στην εθνική (στη μέση του πουθενά) δεν πιάνει κάτι άλλο πέραν της ΕΡΑ και μερικών τοπικών σταθμών. Συνεπώς, στη 10ωρη διαδρομή Αθήνα-Διδυμότειχο είχαμε ακούσει όλη τη δισκογραφία της Μαρίας Κάλλας και του Βαμβακάρη σε εναλλαγές με Φιλιώ Πυργάκη. Και εννοείται πως γινόταν σφαγή με τον αδερφό μου όταν πιάναμε “νορμάλ” σταθμούς” .
Υ.Γ : Ακόμα βρίζω τον πατέρα μου που δεν αξιώθηκε ποτέ να γράψει 2-3 cd…

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Ραδιόφωνο ακούω κυρίως όταν είμαι στο αυτοκίνητο και μου φτιάχνει πάντα τη μέρα! 
Δέσποινα Μπαράκη

Ραδιόφωνο ακούω κυρίως όταν είμαι στο αυτοκίνητο και μου φτιάχνει πάντα τη μέρα. Μουσική ακούω κυρίως το πρωί και γι αυτό το λόγο και το έχω συνδυάσει πολύ με το πρωινό ξύπνημα. Ξέρεις σχολείο, σχολή, δουλειά…

Κάθε μεσημέρι ακούμε ραδιόφωνο στη λέσχη της σχολής.
Πάντα έντεχνα, οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται.

Γωγώ Νταλλή

“Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Εκείνοι που ακούνε φανατικά ραδιόφωνο όπου και αν βρεθούν και εκείνοι οι άλλοι ( μάλλον λιγότεροι) που προτιμούν τη δική τους playlist. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκω και εγώ. Ναι ναι είμαι από αυτούς. Ακούω ραδιόφωνο συνήθως στο αυτοκίνητο, ή το πρωί όταν πηγαίνω στη σχολή και βαριέμαι να ακούσω τις δικές μου γαμάτες επιλογές. Επίσης κάθε μεσημέρι ακούμε ραδιόφωνο στη λέσχη της σχολής .Πάντα έντεχνα, οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται. Τρώμε λοιπόν το φαγητό μας με χαρούμενες μελωδίες (Μποφίλιου,Πασχαλίδης,Μάλαμας και δεν συμμαζεύεται..στο τσακίρ κέφι πέφτουνε και λαϊκά).  Κατά καιρούς πιάνουμε κάποιους να κλαίνε κρυφά πάνω από το πιάτο.Έχουμε εισηγηθεί αλλαγή σταθμού αλλά δεν μας ακούνε”.

Αισθάνθηκα σαν να ζούσα σκηνή από ταινία που στο τέλος μίας δραματικής σκηνής.
Μαριάννα Χατζησάββα

“Όσο μελό κι αν ακουστεί θυμάμαι τη τελευταία φορά που έβλεπα ένα πολύ αγαπημένο άτομο για μένα. Ήμασταν σε αυτοκίνητο και καθώς άνοιγα την πόρτα και έφευγα έπαιζε το “Feel” του Robbie Williams. Αισθάνθηκα σαν να ζούσα σκηνή από ταινία που στο τέλος μίας δραματικής σκηνής ακούγεται δυνατά ένα λυπητερό τραγούδι, ναι”.

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Το ραδιόφωνο αποτελεί αναπόσπαστο
κομμάτι της ζωής μου
Μαρία Αδαμιτζόγλου

Αν κάτι αγαπάω πάρα πολύ αυτό είναι το ραδιόφωνο! Το ραδιόφωνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Μια φορά θυμάμαι περπατούσα στα όμορφα στενά της Βαλαωρίτου και έβαλα ακουστικά-μόνιμο αξεσουάρ πια- και πως το έφερε η στιγμή και άκουσα το αγαπημένο μου τραγούδι, Shivaree – Goodnight Moon, το timing ήταν φοβερό. Eπομένως κάθε φορά που περνάω από εκεί συνδυάζω τις βόλτες μου με αυτό το τραγούδι.

Είναι μαγικό να ακούς ραδιόφωνο και να είσαι διαρκώς με ένα shazam για να αποθηκεύσεις το κομμάτι που μόλις ανακάλυψες.
Εβίτα Γοργορίνη

Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν ποτέ μεγάλη fan του ραδιοφώνου μέχρι πρόσφατα. Πέρα από τις διαδρομές με το αυτοκίνητο, ήταν ελάχιστες οι στιγμές που θα το επέλεγα. Το τελευταίο καιρό έχει μπει στη ζωή μου ο KOSMOS της Ert. Είναι μαγικό να ακούς ραδιόφωνο και να είσαι διαρκώς με ένα “shazam” για να “αποθηκεύσεις” το κομμάτι που μόλις ανακάλυψες.

Το ραδιόφωνο λειτουργεί μαγικά στη ζωή μου.
Δημήτρης Μπούρας

“Το ραδιόφωνο λειτουργεί μαγικά στη ζωή μου. Έχει μια τάση πάντα να ξέρει σε τι φάση είμαι, πως νιώθω, αν έχει συμβεί το οτιδήποτε εκείνη τη στιγμή και με έχει προβληματίσει και πάντα μα πάντα είναι σαν να είναι ο προσωπικός dj ψυχολόγος που είναι εκεί για να μου βάλει το ανάλογο τραγουδάκι για να με αποφορτίσει ή και να με αποτελειώσει. Για παράδειγμα “α τέλεια, μόλις χώρισες, τσίμπα Playlist Χατζηγιάννη και Σαμπάνη”. Επίσης, απλά και καθαρά, μια λέξη χίλια ραδιόφωνα (τι είπα πάλι ε;)… ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΟ.

 Σε ενημερώνει, σε ψυχαγωγεί, σε ταξιδεύει. Είναι ο πιστός σου φίλος.
Μαρία Μακράκη

“Τα ραδιόφωνο, το ραδιοφωνάκι. Αυτή η συσκευή που χάνεται πια και μπαίνει πλέον σε άλλα μονοπάτια. Σε κινητά, τάμπλετ, αυτοκίνητα. Σε ακολουθεί παντού, είναι παντοτινή παρέα και σου κρατάει συντροφιά. Σε ενημερώνει, σε ψυχαγωγεί, σε ταξιδεύει. Είναι ο πιστός σου φίλος. Για τα δύσκολα πρωινά, για τα νυσταγμένα μεσημέρια, για τις μοναχικές νύχτες. Αυτό είναι πάντα εκεί, ακοίμητος φρουρός. Έτσι λοιπόν και στη δική μου περίπτωση το ραδιόφωνο με συνοδεύει σχεδόν όλη μου την ημέρα και οι λόγοι δόθηκαν προηγουμένως¨.

Ο χρόνος σταματούσε, και το ραδιοφωνικό μου 2ωρο με έβαζε σε ένα κλίμα διαφορετικής πραγματικότητας.
Γιώργος Φιρμάνι

Το ραδιόφωνο ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητας μου. Με συνόδευε τα κρύα πρωινά της εφηβικής μου ηλικίας, που ξεκινούσα για το σχολείο και τα βαρετά απογεύματα που επέστρεφα από το φροντιστήριο. Ωστόσο, το βαθύτερο μου δέσιμο με τους ραδιοπομπούς και τα ερτζιανά κύματα συνέβη κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μου καριέρας, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στην ραδιοφωνική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, τον UPFM. Τα μεσημέρια της Δευτέρας στο studio του σταθμού ο χρόνος σταματούσε, και το ραδιοφωνικό μου 2ωρο με έβαζε σε ένα κλίμα διαφορετικής πραγματικότητας. Πλέον, όντας μακριά από τη Πάτρα ο σταθμός μου λείπει όσο και οι παρέες μου εκεί. One love στον UP και στα παιδιά που γνώρισα εκεί!

Σελίδες: 1 2

Σχόλια

1 2