Σίγουρα έχεις έρθει αντιμέτωπος με το φόβο… ξέρεις όμως τις παράξενες φοβίες που έχουν πολλοί άνθρωποι;

Συχνά στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορους φόβους που λίγο πολύ όλοι έχουμε. Ο φόβος είναι ένα βασικό και κυρίαρχο συναίσθημα στη ζωή μας που προέρχεται από πραγματικούς ή πλασματικούς κινδύνους ή απειλές.  Άλλες φοβίες δικαιολογούνται και άλλες είναι οι λεγόμενες παράξενες φοβίες. Ο φόβος είναι μια υποκειμενική έννοια, καθώς αυτά που φοβάσαι εσύ, μπορεί να αποτελούν τρόπο διασκέδασης για άλλους ανθρώπους ή κάτι τελείως αδιάφορο.

Πολλές φορές ο φόβος μας για κάτι μας προστατεύει και λειτουργεί γενικότερα σαν ένας προστατευτικός μηχανισμός στη ζωή μας απέναντι στους ενδεχόμενους κινδύνους. Υπάρχει όμως και το άλλο άκρο όπου οι φοβίες που έχουν κάποια άτομα είναι πραγματικά περίεργες, σπάνιες και συνήθως συνδέονται με ψυχολογικές διαταραχές που προκαλούνται από ξαφνικές, δυσάρεστες και σοκαριστικές καταστάσεις. Ύστερα από έρευνα μπορώ να μοιραστώ μαζί σου τις φοβίες που μου προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

1.Φαγοφοβία

Σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο φόβος στο να καταπίνεις την τροφή. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Ο άνθρωπος με φαγοφοβία ισχυρίζεται πως έχει πόνους στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να διαγνωστεί ιατρικά.

2.Καραφλοφοβία

Οι άνθρωποι με καραφλοφοβία φοβούνται τους καραφλούς ανθρώπους. Περίεργο θα μου πεις… Μήπως ο φόβος τους δεν είναι και τόσο παράλογος, αν σκεφτείς πως στις περισσότερες ταινίες οι κακοί χαρακτήρες είναι καραφλοί; Βρε λες;

3.Φυστικοβουτυροφοβία

Όταν τρως φυστικοβούτυρο έχεις σκεφτεί ποτέ ότι θα σου κολλήσει για πάντα στον ουρανίσκο; Αν όχι, δεν έχεις αυτήν την φοβία. Εδώ που τα λέμε, κολλάει πολύ το άτιμο (αν και είναι κολασμένο, μαζί με λίγη σοκολάτα).

4.Somniphobia

Ή αλλιώς hypnophobia, είναι η φοβία του να πέφτεις για ύπνο. Συνήθως από αυτήν ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι που βλέπουν συχνά εφιάλτες ή έχουν βιώσει την υπνική παράλυση.

5.Ανατιδοφοβία

Η ανατιδοφοβία είναι ο φόβος πως σε παρακολουθεί μια πάπια. Γιατί ας πούμε να σε πάρει από πίσω μια πάπια; (άνετα ο αρχηγός από τις παράξενες φοβίες)

6.Η φοβία των μεγάλων λέξεων

Ειδικά αν μιλάς ελληνικά δεν είναι και δύσκολο να την πάθεις.

7.Εφηβοφοβία

Η εφηβοφοβία είναι ο φόβος για τους έφηβους. Τα 12χρονα είναι κάπως τρομακτικά, αλλά μόνο στα θρίλερ.

8.Φόβος του σαγονιού

Ο άνθρωπος που έχει αυτήν τη φοβία φοβάται να κοιτάξει ή και να αγγίξει το σαγόνι του.

9.Κωλοβαθριστοφοβία

Ναι, ακούγεται κάπως περίεργη η ονομασία, όμως προέρχεται από το αρχαίο κώλον, δηλαδή το άκρο και τον κωλοβαθριστή, τον άνθρωπο που περπατά πάνω σε ξυλοπόδαρα και είναι η φοβία προς τους κλόουν.

10.Νομοφοβία

Η νομοφοβία είναι η κατάσταση στην οποία νίωθουμε φόβο αν δεν έχουμε στην κατοχή μας κινητό τηλέφωνο όσο βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Αυτή η φοβία ανακαλύφθηκε πρόσφατα, καθώς η επαφή μας με το κινητό γίνεται όλο και πιο συχνή και εμμονική με τον καιρό.

11.Οικοφοβία

Οι άνθρωποι που πάσχουν από οικοφοβία απωθούνται από το οικιακό περιβάλλον και τις ηλεκτρικές συσκευές. Φαντάσου να θέλεις να φας το ολόφρεσκο γαλακτομπούρεκο και να φοβάσαι να ανοίξεις το ψυγείο;

12.Ομφαλοφοβία

Η ομφαλοφοβία είναι ο φόβος για τους αφαλούς. Φοβάσαι να αγγίξεις αφαλό, ή να δεις κάποιον άλλον να αγγίζει αφαλούς.

13.Μπαμπουλοφοβία

Σου έχει τύχει ποτέ να μην μπορείς να κοιμηθείς με ελάχιστα ανοιχτή την πόρτα της ντουλάπας, γιατί πιστεύεις πως από μέσα μπορεί να βγει κάποιο πλάσμα της φαντασίας σου; Ε κάπως έτσι είναι η μπαμπουλοφοβία.

Αν λοιπόν φοβάσαι τις κατσαρίδες και θεωρείς τον εαυτό σου περίεργο βλέπεις πως τελικά υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Υπάρχουν πολλών ειδών φοβίες και ιδίως στην κατηγορία των παράξενων. Εύχομαι πάντως να μην αντιμετωπίζεις καμία από αυτές. Η καθημερινότητά μας εξάλλου θέλει αρκετή γενναιότητα και τόλμη, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για φόβο!

Σχόλια