Η τελευταία σκάλα του Τραμπ Στήμερ είναι μια γοητευτική ιστορία για έναν απόλυτο και ληξιπρόθεσμο έρωτα, ένα περιπλανώμενο σαν αλήτη φορτηγό πλοίο και τον τραγικό καπετάνιο του.

Οι άνθρωποι – σκέφτηκα – αλλάζουν τόσο λίγο, συνεχίζουν να είναι τόσο πολύ οι ίδιοι, που υπάρχει μία και μόνο ιστορία του έρωτα από αμνημονεύτων χρόνων, η οποία επαναλαμβάνεται επ’ άπειρον, δίχως να χάνει τη φοβερή απλότητά της, την αγιάτρευτη κακοτυχία της.

Η τύχη έκανε τον Álvaro Mutis κοινωνό μιας μοναδικής ιστορίας αγάπης. Μιας ιστορίας που τη μαθαίνει από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Η τελευταία σκάλα του Τραμπ Στήμερ είναι η καταγραφή αυτής της ιστορίας.

Θα προτιμούσε να την είχε διηγηθεί στον AG.G.M., αλλά η φασαρία της ζωής και οι ταραγμένες και γεμάτες προσκόμματα ημέρες δεν το επέτρεψαν. Έτσι τελικά, με την λιτή και άμεση γραφή του, αφηγείται αυτήν την ιστορία για χάρη του.

Στο παγωμένο Ελσίνκι, η άθλια σιλουέτα του Αλκυών εισβάλει στο οπτικό του πεδίο, όταν εκείνος ατενίζει το θαύμα της Αγίας Πετρούπολης. Το Αλκυών είναι ένα Τράμπ Στήμερ, ένα αδρομολόγητο φορτηγό ατμόπλοιο που σαν αλήτης περιπλανώμενος ταξιδεύει όπου βρει εμπόρευμα για μεταφορά.

Αυτή είναι και πρώτη φορά που ο αφηγητής συναντάται με το Αλκυών. Οι συμπτώσεις θα κάνουν τους δρόμους του να διασταυρωθούν συνολικά τέσσερις φορές με αυτούς του γέρικου σκαριού.

Από την πρώτη τους συνάντηση, αναπτύσσει μια εμμονική σχέση και ένα αίσθημα αλληλεγγύης για το Τραμπ Στήμερ που με την πεισματάρικη θέληση του συνεχίζει να χαράζει σ’όλες τις θάλασσες του κόσμου τον μουντό αστερισμό των δεινών του.

Η μούχλα, τα λάδια, τα ούρα και η θολούρα των βρόμικων τζαμιών έκρυβαν καλά το μυστικό του Αλκυών. Το γεγονός πως ο αφηγητής είχε γίνει μάρτυρας των πιο κρίσιμων στιγμών του Αλκυών και του καπετάνιου του, του δίνει το δικαίωμα να μάθει το μυστικό του μυστηριώδους αυτού πλοίου.

Το μυστικό αυτό αποκαλύπτεται σταδιακά από τον ίδιο τον καπετάνιο του Τραμπ Στήμερ, τον τραχύ και ευγενή Βάσκο Ιτούρι, στο μικρό κατάστρωμα ενός ρυμουλκού κάτω από το φως των αστεριών.

Το μυστικό αυτό είναι μια ιστορία με τρεις πρωταγωνιστές: έναν έρωτα με ημερομηνίας λήξης, το περιπλανώμενο Αλκυών και τον καπετάνιου του. Οι δύο πρώτοι θα πεθάνουν. Ο τελευταίος θα επιζήσει, αλλά θα συνεχίσει να ζει μηχανικά, αφήνοντας τα πράγματα να συμβαίνουν καταπώς τους αρέσει, χωρίς να αναζητά παρηγοριά ή ανακούφιση στην αταξία που επιβάλλουν συχνά για να μας εξαπατήσουν.

Η τελευταία σκάλα του Τραμπ Στήμερ είναι η απόδειξη πως πάντα θα υπάρχει χώρος για τον έρωτα ακόμα και αν είναι αδιέξοδος. Ακόμα και αν η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη. Ακόμη κι αν είναι καταδικασμένος να τελειώσει. Αρκεί ο σκοπός του να είναι το απόλυτο. Να κάνει τους ανθρώπους να μοιάσουν θεοί.

Κι όπως σε προειδοποίησα από την αρχή, αυτή η ιστορία που σου διηγήθηκα μπορεί να σου φανεί αρκετή ανώδυνη και απλή. Όμως, αν είχες δει τη Βάρντα, έστω και για μια στιγμή μονάχα, αν είχες ακούσει τη φωνή της, θα αντιλαμβανόσουν ότι αυτή η ιστορία έχει μία εντελώς διαφορετική ουσία. Η Βάρντα είχε κάτι από οπτασία, αδιανόητη και ασύλληπτη, που δεν μπορεί να περιγραφτεί με λόγια και που μόνο γνωρίζοντάς τη θα μπορούσες να καταλάβεις τη φοβερή τύχη που είχα να βρεθώ κοντά της και το τρομερό βασανιστήριο να τη χάσω.

Λιγα λογια για τον Álvaro Mutis

Ο Álvaro Mutis γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923. Ταξίδεψε πολύ, εργαζόμενος για λογαριασμό μεγάλων εταιριών, με τα ταξίδια να έχουν πάντα καίριο ρόλο στα βιβλία του. Ενώ, συνδέθηκε με μακροχρόνια και στενή φιλία με το νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Ξεκίνησε τη λογοτεχνική του διαδρομή ως ποιητής, εκδίδοντας την πρώτη ποιητική του συλλογή το 1947. Ωστόσο, θα γίνει παγκόσμια γνωστός σαράντα χρόνια μετά, έχοντας μεταπηδήσει από την ποίηση στο μυθιστόρημα.

Ο τρόπος γραφής του Álvaro Mutis είναι λιτός, αδρός και πυκνός νοηματικά, ενώ ενσωματώνει στο λόγο του ποιητικά στοιχεία και φιλοσοφικούς στοχασμούς.

Αορατες Πολεις: ενα λογοτεχνικο ταξιδι απο τον ιταλο Καλβινο

 

Σχόλια