Μεγάλοι ζωγράφοι που έχουν αφήσει εποχή με τους πίνακες τους, στα τελευταία δείγματα της τέχνης τους

Επιμέλεια: Θανάσης Παπαδόπουλος

1. Claude Monet: Water Lilies Murals (1926)

Η συλλογή με τις τοιχογραφίες “The Grandes Decorations (1920-1926)” αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της δουλειάς του Claude Monet προς το τέλος της ζωής του. Απεικονίζονται τα αγαπημένα του νούφαρα τα οποία ζωγράφιζε καθώς η όραση και η υγεία του χειροτέρευε. Λόγω του καταρράκτη, τα έργα του άλλαξαν από τα φωτεινά μέχρι τότε χρώματα, σε πιο σκοτεινά καστανά και κόκκινα, καθώς του ήταν δύσκολο να τα ξεχωρίσει.

μεγάλοι ζωγράφοι

2. Vincent Van Gogh: Tree Roots (1890)

Αν και ο πίνακας με τίτλο Wheatfield With Crows (1890) θεωρείται από πολλούς ως το τελευταίο έργο του Van Gogh, καθώς το τοπίο εκείνο ήταν ακριβώς το μέρος οπού ο ζωγράφος αυτοκτόνησε, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως το Tree Roots είναι η τελευταίος του πίνακας, αμέσως μετά από την έξοδο του από το άσυλο στο Saint-Remy.

μεγάλοι ζωγράφοι

3. Pablo Picasso’s Last Self-Portrait (1972)

Το τελευταίο έργο του Pablo Picasso, ήταν ένα πορτραίτο του εαυτού του το οποίο ζωγράφισε με κηρομπογιά, μήνες πριν τον θάνατό του. Ο Picasso συνήθιζε να ζωγραφίζει μέχρι και τις 3 το πρωί μέχρι την ημέρα που πέθανε, στα 91 του έτη.

μεγάλοι ζωγράφοι

4. Salvador Dali: The Swallow’s Tail (1983)

Ο Salvador Dali ολοκλήρωσε τον τελευταίο πίνακά του την άνοιξη του 1983. Το έργο ονομάστηκε “Shallow’s Tail” και είναι το τελευταίο από τη συλλογή έργων που ζωγράφισε βασισμένος στη θεωρία της καταστροφής του Rene Thom (τέλη δεκαετίας ’60).  Η θεωρία της καταστροφής είναι μια μαθηματική θεωρία, η οποία αποδίδει τις απότομες και αναπάντεχες μεταβολές της συμπεριφοράς ενός συστήματος σε ενδογενείς παράγοντες (πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, πολιτικές αποφάσεις κ.λ.π).

μεγάλοι ζωγράφοι

5. Gustav Klimt: The Bride (1918)

Ο Gustav Klimt δεν ολοκλήρωσε ποτέ τον πίνακά του με τίτλο “The Bride” αλλά αυτό το ανολοκλήρωτο έργο απεικονίζει τέλεια τη τεχνική του καλλιτέχνη καθώς και τους εσωτερικούς του πόθους. Ο Klimt συνήθιζε να ζωγραφίζει τις γυναίκες πρώτα γυμνές, ώστε να ζωγραφίσει πάνω τους τα ρούχα, ωστόσο ο θάνατός του στις 6 Φεβρουαρίου του 1918 άφησε το έργο του ημιτελή, αποκαλύπτοντας έτσι τις σεξουαλικές εμμονές που αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν του ζωγράφου.μεγάλοι ζωγράφοι

Μεγαλοι ζωγραφοι και πως να τους αναγνωριζετε

6. Frida Kahlo: Viva La Vida, Watermelons (1954)

Το έργο “Viva la vida” (ζήτω η ζωή) της Frida Kahlo, ολοκληρώθηκε οκτώ μέρες πριν τον θάνατο της ζωγράφου στις 13 Ιουλίου 1947, στα 47 της έτη. Στον πίνακα νεκρής φύσης με καρπούζια, ένα φρούτο που χρησιμοποιείται συχνά στο Μεξικό για να τιμήσουν την ημέρα των νεκρών ( Dia de los Muertos).

μεγάλοι ζωγράφοι

7. Rembrandt: Simeon With The Christ Child In The Temple (1669)

Το έργο του Rembrandt van  Rijn (1606-1669), βρέθηκε ανολοκλήρωτο στο ατελιέ του μετά τον ξαφνικό θάνατό του στα 63 του χρόνια και βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας στη Στοκχόλμη. Στο έργο απεικονίζεται ένας ηλικιωμένος να κρατά ένα μωρό, ένα θέμα το οποίο ο Rembrandt είχε ζωγραφίσει δύο φορές ακόμη. Το έργο αποτελεί μια εικονογραφία του δοκιμίου του Ευαγγελίου του Άγιου Λουκά στο οποίο η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνουν τον Χριστό στο ναό της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο η γυναικεία φιγούρα στον πίνακα λέγεται πως ζωγραφίστηκε αργότερα από κάποιον άλλο, και πιθανόν να μην είναι η Παναγία αλλά η προφήτισσα Άννα.

μεγάλοι ζωγράφοι

8. Jean-Michel Basquiat: Riding With Death (1988)

Είναι αμφίβολο το αν το “Riding with Death” είναι το τελευταίο έργο του Jean-Michel Basquiat. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δουλειά του έχει σίγουρα μια μακάβρια χροιά που παραπέμπει στον θάνατο. Ο Basquiat τελείωσε το έργο του λίγο πριν τον θάνατο του από υπερβολική δόση ηρωίνης το 1988.

μεγάλοι ζωγράφοι

9. Edouard Manet: A Bar At The Folies-Bergère (1882)

Ο Edouard Manet ήταν ένας από τους πρώτους ζωγράφους του 19ου αιώνα που ζωγράφισε τη μοντέρνα ζωή, και μια κεντρική φιγούρα για τη μετατροπή από τον Ρεαλισμό στον Ιμπρεσσιονισμό. Το τελευταίο του έργο ήταν το “Un bar aux Folies Bergère” το οποίο ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν τον θάνατο του και τον ακρωτηριασμό του ποδιού του λόγω γάγγραινας. Άνηκε στον γείτονά του Manet, Emmanuel Chabrier και βρισκόταν πάνω από το πιάνο του.

μεγάλοι ζωγράφοι

10. Francis Bacon: Study Of A Bull (1991)

Το “Study of a Bull” ολοκληρώθηκε το 1991 μήνες πριν ο  καλλιτέχνης, Francis Bacon πεθάνει λόγω χρόνιου άσθματος. Έχοντας περάσει τη ζωή του σε μια πολύ μυστική συλλογή στο Λονδίνο, ο πίνακας δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε δημόσιο χώρο. Βρέθηκε από τον ιστορικό τέχνης Martin Harrison ο οποίος υποστηρίζει πως ο Bacon γνώριζε πως το τέλος της ζωής του βρισκόταν κοντά.

Francis Bacon: Study Of A Bull (1991)

 

Σχόλια