Το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, “Οικογένεια Μπες-Βγες”, ενσαρκώνεται για δεύτερη χρονιά στο Black Box, του θεάτρου 104, από την θεατρική ομάδα 4Frontal.

Η παράσταση “Οικογένεια Μπες-Βγες” αποτελεί μια σουρεαλιστική οικογενειακή ιστορία για μια πεντάχρονη, η οποία διαθέτει, όπως υποστηρίζει, την ωριμότητα μεγάλης γυναίκας.

Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1982 από τον συγγραφέα. Ηmaxresdefault ομάδα 4Frontal για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίνει πνοή στη μαύρη αυτή κωμωδία, με τις εκκεντρικές ερμηνείες της. Την ομάδα απαρτίζουν οι  Ελ. Κουτσιούμπα, Ν. Μαϊστράλη, Αμ. Νίνου, Αρ. Σταφυλαράκη.

Στο παλιό αρχοντικό της οδού Αλφόνσου Πίπερμαν η ήρεμη ζωή της ζάπλουτης οικογένειας Πουστοδούλου ,που εμπορεύεται τα προφυλακτικά “ΜΠΕΣ-ΒΓΕΣ”, ταράσσεται από τις συνεχείς απώλειες των μελών της. Όταν η πεντάχρονη Σίσσυ, η νόμιμη κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας, αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει αποφασίζει να αναλάβει δράση και να ξεσκεπάσει το καλά κρυμμένο μυστικό. Κανείς όμως δεν ξέρει το δικό της μυστικό. Η Σίσσυ μεγαλώνει με εκατονταπλάσια ταχύτητα από το κανονικό. Κάπου ανάμεσα σε ήχους παιδικών τραγουδιών, ναζιστικών ύμνων, εντερικών αερίων και απόκοσμων γέλιων. Σε μία έπαυλη στο κέντρο της Αθήνας.besvgies-group-web-1-1280x1098

Το μυθιστόρημα του Γ. Ξανθούλη αποτυπώνεται με τρόπο μοναδικό σε ένα απλοϊκό σκηνικό, μέσα στο “Μαύρο Κουτί” του Θεάτρου 104. Το ιδιάζον στοιχείο της παράστασης, σημείο αναφοράς θα λέγαμε, είναι οι ίδιες οι ηθοποιοί.Οι 4 αυτές μοναδικές προσωπικότητες ενσαρκώνουν όχι μόνο τους ξεχωριστούς χαρακτήρες του έργου, αλλά και οι 4 μαζί, σαν ένας πολύπλευρος χαρακτήρας, συνθέτουν την μικρή Σίσσυ, μπλέκοντας η κάθε μια τη δική της εκδοχή για το ποια είναι τέλος πάντων η “μεγάλη” μικρή και τι σκέφτεται πραγματικά.

Η ομάδα 4Frontal μας έδωσε την δική της οπτική πλευρά του ξεχωριστού αυτού παιδικού χαρακτήρα. “Ανεξαρτησία“, “Διεκδίκηση“, “Βίαιη ενηλικίωση“, “Χαμένη παιδικότητα” ‘ήταν οι απαντήσεις στην ερώτηση “τι σημαίνει για εσάς η μικρή Σίσσυ” , ενώ για όλες μαζί, η μικρή ηρωίδα φαίνεται να “αγκαλιάζει” την σκοτεινή πλευρά κάθε ατόμου. Φαίνεται όμως πως η ενσάρκωση της μικρής Σίσσυ, και από τις 4 ηθοποιούς, μοιάζει σαν ένα μικρό παζλ, που χρειάζεται 4 κομμάτια για να δείξει την εικόνα του.”Στην αρχή ήταν δύσκολο, γιατί η κάθε μια είχε μια διαφορετική οπτική για το ποια είναι η Σίσσυ” αναφέρει μια από της ηθοποιούς, όμως λόγω του ότι γνωρίζονταν αρκετά χρόνια, ξεπέρασαν κάθε δυσκολία, και εν τέλει συνέθεσαν ένα κράμα του ιδιαίτερου αυτού χαρακτήρα.besvgies-doll-detail-c-web-4-1280x1280

Τι είναι όμως αυτό που αξίζει στην εν λόγω παράσταση; Είναι το ιδιαίτερο αυτό έργο του Γ.Ξανθούλη; Είναι η ομάδα 4Frontal, που με τις ερμηνείες της σε υποβάλουν σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό με τραγελαφικούς χαρακτήρες; Είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο, που φέρνει τον θεατή προ (ευχάριστης) εκπλήξεως; Η μικρή Σίσσυ σας κλείνει πονηρά το μάτι και σας καλεί στο Θέατρο 104 να το ανακαλύψετε.

Σκηνοθέτης: Θανάσης Ζερίτης
Παίζουν: Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη

Σχόλια