Ο πραγματικός λόγος, που δεν μας αρέσουν οι φωτογραφίες μας.

Επιμέλεια: Δέσποινα Μπαράκη

Νομίζω πως κάθε φορά που κάποιος αναφέρει κάτι για «άσχημες» φωτογραφίες η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό είναι η φωτογραφία της ταυτότητας μας, του διπλώματος οδήγησης μας ή κάποια άλλη φωτογραφία μας- ακόμα και αν είναι selfie. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Οι φωτογραφιες μας δεν μοιαζουν με εμας

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι φωτογραφίες, που επιλέγουμε δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Παράλληλα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι άγνωστοι μπορούν να επιλέξουν πιο εύκολα από εμάς την φωτογραφία που «μας μοιάζει» περισσότερο.

Ο Δρ. David White πραγματοποίησε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες «κατέβασαν» 10 εικόνες του εαυτού τους από την σελίδα τους στο Facebook και τις κατέταξαν ξεκινώντας από αυτή που τους «μοιάζει» περισσότερο σ’ αυτή που τους «μοιάζει» λιγότερο. Στην συνέχεια μια ομάδα «αγνώστων» προσπάθησε να ταιριάξει τις εικόνες, αφού πρώτα είδε όλους τους συμμετέχοντες για λίγα δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο έδειξαν ότι η ομάδα, αυτή, πήρε διαφορετικές φωτογραφίες για κάθε συμμετέχοντα από αυτές που είχαν επιλέξει. Μάλιστα, μόνο το 7% των συμμετεχόντων είχε βάλει στην ίδια σειρά τις φωτογραφίες με την ομάδα.

φωτογραφίεςΟ Δρ. White δήλωσε:

«Φαίνεται περίεργο ότι ένας άνθρωπος, που είδε μια φωτογραφία ενός ατόμου για λιγότερο από ένα λεπτό ήταν πιο αξιόπιστος από το ίδιο το άτομο.»

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ακριβώς επειδή βλέπουμε καθημερινά, πολλές φορές τη μέρα, τα δικά μας πρόσωπα, η μνήμη μας και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας παρεμβαίνει στην ικανότητα μας να επιλέξουμε με ακρίβεια μια φωτογραφία που μας παρουσιάζει ακριβώς όπως είμαστε.

Οι υπάρχουσες μνήμες μας υποσυνείδητα δημιουργούν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό μας. Έτσι, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη ή όταν βγάζουμε μια selfie επηρεαζόμαστε αρκετά από την εικόνα που έχουμε σχηματίσει ήδη για μας και που μπορεί να’ ναι πολύ διαφορετική απ’ την πραγματικότητα.

φωτογραφίες

Ο Δρ. White, μέσω της έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο εξοικειωμένοι είμαστε με μία εικόνα τόσο περισσότερο μας αρέσει. Είμαστε εξοικειωμένοι να βλέπουμε τους εαυτούς μας με τον τρόπο που οι άλλοι μας βλέπουν και γι’ αυτό τον λόγο δεν μας αρέσει ο τρόπος που φαινόμαστε.

Όλοι προσπαθούμε να φαινόμαστε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο, όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται αισθανόμαστε άβολα. Μπορεί να μην είστε ο πιο φωτογενής άνθρωπος στον κόσμο, είναι πολύ πιθανό, όμως μια φωτογραφία να είναι ωραία απλά να μην έχετε συνηθίσει να βλέπετε τον εαυτό σας με αυτόν τον τρόπο.

Σχόλια