Ευχάριστα νέα! Το facebook ξεκινά την προσπάθεια του να μειωθούν οι παραπλανητικές και ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται σε αυτό.

Επιμέλεια: Μαρία Μακράκη

Μετά από μια τεράστια κριτική που ασκήθηκε από τους χρήστες του Facebook για τις λανθασμένες αλλά και ψευδείς ειδήσεις που κοινοποιούνται σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook αποφάσισε να δώσει στους χρήστες του την ευκαιρία να βαθμολογήσουν την ποιότητα των ειδήσεων που κυριαρχούν σε αυτό.

Έτσι λοιπόν, 3 τουλάχιστον χρήστες αυτών των μέσων κοινοποίησαν στο Twitter έρευνες που ρωτούσαν αν οι τίτλοι των άρθρων χρησιμοποιούσαν παραπλανητική γλώσσα ή δεν αποκάλυπταν στοιχεία που ήταν σημαντικά για το περιεχόμενο των ειδήσεων.

Βέβαια, δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το Facebook με αυτές τις έρευνες, ενώ επίσης δεν έχει προβεί στο σχολιασμό τους. Πρόσφατα όμως απέτυχε να σταματήσει τη διάδοση των λανθασμένων ή παραπλανητικών άρθρων, ειδικά εκείνων που αναφέρονταν στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν στην Αμερική. Η ερώτηση όμως εκείνη που αναφέρεται στις κρυμμένες και σημαντικές λεπτομέρειες των ειδήσεων, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το κοινό και έχει οδηγήσει σε πιο γενικές ανησυχίες όπως εκείνη για το “clickbait”, δηλαδή την «μάχη» για να κερδίσει ένα άρθρο όσο πιο πολλά click γίνεται χρησιμοποιώντας ακόμα και παραπλανητικούς τίτλους όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Το Facebook λοιπόν, κατά τη διάρκεια αυτής του της μάχης με τις ψευδείς ειδήσεις, λάνσαρε διάφορες αλγοριθμικές μικροδιορθώσεις με σκοπό να μειώσει την τάση να παραλείπονται σκόπιμα σημαντικές πληροφορίες ή να παραπλανούν τον κόσμο με στόχο να «κλικάρουν» όλο και περισσότεροι αυτά τα άρθρα (clickbait) για να δουν τι περιέχουν αφού τους έχει γεννηθεί ήδη η περιέργεια από τους «πιασάρικους» τίτλους.

Έτσι λοιπόν, οι διαχειριστές αυτού του μέσου όρισαν μια εξειδικευμένη και ιδιωτική ομάδα για να αποκρυπτογραφήσει τα γλωσσικά κόλπα που ακολουθεί η τακτική του clickbait.

Αν λοιπόν αυτό αποτελεί μια νέα στρατηγική, το Facebook φαίνεται ότι μετατρέπεται σε μια μαζική δύναμη – πηγή για νέα δεδομένα.

Σχόλια