Σου αρέσει να φωτογραφίζεις το φαγητό σου; Μάλλον αυτός είναι ο λόγος!
Η εισαγωγή από τo θέμα που θα αναπτύξουμε ευθύς αμέσως θα τεθεί μέσα από ένα μικρό test προκειμένου να πιστοποιήσουμε ότι όντως σε ενδιαφέρει να ξέρεις τι σου συμβαίνει…
Ας υποθέσουμε πως έχεις κάτι τέτοιο μπροστά σου. Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνεις;
Να το φωτογραφίσεις! Σωστά! Πες το δυνατά, μην ντρέπεσαι- δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς, οποισδήποτε θα λύγιζε σε κάτι τέτοιο, ακόμα και ο ποιος σκληρός.
Κανείς από εμάς δεν θα διαψεύσει το εξής, πως το φαγητό είναι μια απόλαυση που δεν σου δίνει μόνο ζωή αλλά και χαρά και αν το προσέξεις μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου μια πολυτέλεια εύκολα και γρήγορα. Τι γίνεται όμως όταν η φωτογραφία από το γεύμα σου σου δίνει μεγαλυτερη χαρά;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πριν φάνε, πριν πιούνε το καφέ τους θα πάρουν το κινητό και θα φωτογραφίσουν με απόλυτη συγκέντρωση αυτό που έχουν μπροστά τους. Για κάποιους είναι μια συνήθεια που όχι μόνο με το καιρό δεν την αφήνουν αλλά γίνονται και απαιτητικοί ως προς το αποτέλεσμα.
Στην προσπάθεια μου να κατανοήσω γιατί προκύπτει αυτή η ανάγκη, έθεσα κάποιες ερωτήσεις σε ανθρώπους που έχουν γεμίσει τις προσωπικες τους σελίδες, facebook και Instagram με τέτοιες εικόνες.
Αλλοι μας είπαν πως απλά είναι κάτι που τους αρέσει,- ένα αδιαπραγμάτευτα ισχυρό επιχείρημα το οποίο ούτε κατά διάνοια δεν καταρίπτεις. Άλλοι, πως έχουν προηγούμενα με τους φίλους τους- λογικά κάποια κόντρα με το ποιος απολαμβάνει την στιγμή με κάτι νόστιμο και όμορφο και κάποιοι άλλοι (!) είπαν πως δεν το κάνουν γιατί το θεωρούν χαζό και μόλις πας μαζί τους για φαγητό θα σε αδρανοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο γιατι μόνο το συγκεκριμένο γεύμα-ποτό τους γέννησε την ανάγκη να το αποθανατίσουν. Κάτι περίεργα πράγματα που συμβαίνουν!
Η διαδικασία της διακόσμησης όμως δεν είναι κάτι το οποίο πήρε χώρο τώρα στην ζωή μας, αλλά είναι μια ιαπωνική τέχνη η οποία μέσα από τις συσκευές και τις εφαρμογές πήρε έκταση και έγινε πιο εμφανής.
Πως μας βοηθάνε οι φωτογραφίες στην υγεία;
Πιο επίσημες μελέτες έχουν δείξει πως η εικόνα μπορεί να συντελέσει στην βελτίωση της διατροφής μας και αυτό μέσα από την δύναμη που η ίδια έχει. Μόλις μπεις στην διαδικασία να καδράρεις το γεύμα σου, αυτόματα θα κάνεις επιλογές ως προς την ποσότητα, την ποιότητα– τι είναι πιο υγειηνό- αλλά και την συνήθεια-να αποφύγεις δηλαδή να επιλέξεις τα ίδια διατροφικά υλικά (μέσα απο την διαδικασία της υπενθύμισης, φωτο-αλμπουμ).
Σε αυτο το σημείο ένα mini- αφιέρωμα για όλους όσους ικανοποιούν την ψυχαναγκαστική τους φύση μέσα από το φαγητό και την φωτογραφία:
Από εδώ και στο εξής λοιπόν, αν ακούσεις κάποιον να λέει ”Δεν παίζουμε με το φαγητό μας”
κάνε τον να τρώγεται, αδίστακτα…