Αν και εσένα τα Χριστούγεννα σε βρίσκουν μελαχγολικό, μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις τον απολογισμό σου;

Ανήκεις κι εσύ σε εκείνους τους ανθρώπους που μόλις έρθει ο Δεκέμβριος αρχίζουν να νιώθουν κάπως; Αδικαιολόγητα συναισθήματα σταδιακά σε κατακλύζουν και μία αναίτια μελαγχολία ριζώνει μέσα σου. Όσο οι μέρες περνούν και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, εσύ αισθάνεσαι ολοένα το βάρος στο στήθος σου να αυξάνει και το κενό στην καρδιά σου να μεγαλώνει.

Αναρωτιέσαι τι συμβαίνει με σένα και κάθε χρόνο, τις ίδιες πάντα μέρες, που τόσο θέλεις να απολαύσεις και να χαρείς, δεν τα καταφέρνεις εξαιτίας αυτού του αισθήματος. Τότε είναι όπου παίρνεις την απόφαση να κάνεις τον απολογισμό σου, για τη χρονιά που φτάνει προς το τέλος της.

χριστούγεννα

Γεγονότα, λόγια και πράξεις, συναισθήματα, σκέψεις, όλα ένα κουβάρι που ξετυλίγεται σαν φωτογραφικό κολλάζ μες στο μυαλό σου. Φόβοι, κρυμμένοι πόθοι, επιθυμίες και ανησυχίες για το μέλλον συμπληρώνουν την ομιχλώδη ατμόσφαιρα του νου. Άλλος ένας χρόνος φεύγει και εσύ μετράς απώλειες και παρουσίες στη ζωή σου. Τους ανθρώπους σου.

Πράγματι ποιοί είναι οι άνθρωποι σου;

Είναι η οικογένεια, οι άνθρωποι που σε μεγάλωσαν και σου σκούπισαν το πρώτο σου δάκρυ; Είναι οι συγγενείς, οι άνθρωποι που σας δένουν δεσμοί αίματος; Είναι οι φίλοι, οι άνθρωποι που μαζί ζήσατε τις πιο ξεκαρδιστικές στιγμές σας και «φάγατε» παρέα τα πιο γερά χαστούκια; Είναι οι έρωτες, οι άνθρωποι που πέρασαν και σημάδεψαν μ’ έναν διαφορετικό τρόπο την καθημερινότητα σου;

Ποιοί είναι τελικά; Αναζητάς απαντήσεις.Αμφιταλαντεύεσαι… Δεν είσαι βέβαιος για τίποτα και κάθε δεδομένο σου κλονίζεται. Στο τέλος της ημέρας βρίσκεσαι ξανά μόνος. Εσύ και ο εαυτός σου. Ο απόλυτος δυνάστης, μα και ευεργέτης σου. Δεν μπορείς να ξεφύγεις απ’ αυτόν. Κατά βάθος, δεν θέλεις κιόλας, αφού ξέρεις πως αυτός σίγουρα δεν θα σε προδώσει.

χριστούγεννα

Θα αποτελεί πάντοτε το πιο ασφαλές καταφύγιο για να ακουμπάς τα κρύα βράδια. Θα είναι η πιο σταθερή και στέρεη σχέση που μπορείς να έχεις στη ζωή σου. Η πιο δυνατή και ακλόνητη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, να τον φροντίζεις, να του κρατάς καλή συντροφιά, να μην τον βαριέσαι. Να καλλιεργείς πρώτα τη σχέση σου μαζί του και έπειτα μ’ όλους τους άλλους. Ισορροπώντας με το μέσα σου, τίποτα εξωγενές και άσχημο δεν πρόκειται να σε επηρεάσει.

Ακόμη κι αν κάτι καταφέρει να σε ταράξει, στρεφόμενος προς το ουσιαστικό «εγώ» σου, θα αντλήσεις όλες τις απαραίτητες δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίσεις κάθε τι δυσάρεστο ή ζόρικο. Με γαλήνη και ηρεμία. Χωρίς προστριβές και κακία.

Κι αν μια κατάσταση δεν σου βγαίνει, μην την παρατραβάς. Να την κυνηγάς τόσο, όσο δεν σε οδηγεί στη φθορά σου. Διαχώρισε το όριο και αν βλέπεις πως δεν καταλήγεις πουθενά, μετά απλώς αποχώρησε… Τόσο απλά, τόσο υπερήφανα.

Και κάπως έτσι σε βρίσκουν τα Χριστούγεννα, συνομιλώντας με το παρελθόν και προσδοκώντας το μέλλον που σου επιφυλάσσει το 2017. Καλές οι ονειροπολήσεις αλλά  σαν την δράση, δεν έχει… Οπότε μην το κάψεις παραπάνω! Οι υπόλοιπες έγνοιες ας σε απασχολήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου. Προς το παρόν, δώσε βάση σε αυτό που έχεις μπροστά σου και σε περιμένει… Κι αυτό είναι λαχταριστό και γεμάτο γιορτινά εδέσματα.

Χρόνια Πολλά!

Σχόλια