Το TEDxUniversityofMacedonia 2016 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και το Frapress.gr ήταν εκεί!

Το πρώτο Σάββατο του Νοέμβρη, στις 5 του μηνός, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας “Noesis” φιλοξένησε το τέταρτο κατά σειρά TEDxUniversityofMacedonia, στην πόλη της Θεσσαλονίκης!

So it begins... #TEDxUoM2016

So it begins… #TEDxUoM2016

Το θέμα του TEDxUniversityofMacedonia 2016 είναι το “Gravity of thoughts” ή “Η βαρύτητα των σκέψεων”. Έχει να κάνει, δηλαδή, με τις ιδέες και τις σκέψεις που κινούνται κάπως γενικά κι αόριστα στο χώρο, αλλά μπορούν να γίνουν ειδικές και συγκεκριμένες όταν οι άνθρωποι συζητάνε για αυτές.

Το πρόγραμμα του φετινού TEDx ήταν “πλούσιο” από όλες τις απόψεις. Αποτελούμενο από τρία session, καθένα εκ των οποίων περιλάμβανε ένα performance και τέσσερις ομιλίες, καθώς και από περίπου 20 workshop, δεν άφησε κανέναν δυσαρεστημένο, τι κι αν (όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας κύριος κατά την έξοδό του από το Noesis) “χτυπήσαμε οκτάωρο”!

Η Ραφαηλία Αμπλά, curator του event, αφού μας εισήγαγε στο θέμα του φετινού TEDx, έδωσε τη σκυτάλη στη γνωστή (στη συμπρωτεύουσα και όχι μόνο) ραδιοφωνική παραγωγό Έλενα Αγγελίδου, η οποία έφερε εις πέρας την παρουσίαση του event με απόλυτη επιτυχία, κάτι που φάνηκε και στο θερμό χειροκρότημα που έλαβε στο τέλος!

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Η παρουσιάστρια του TEDx Έλενα Αγγελίδου

Συνέντευξη με την Ραφαηλία Αμπλά: Curator του TEDxUniversityofMacedonia 2016

Με την πρώτη ομιλία να ξεκινά από μια εισαγωγή στις βασικές αρχές κι εφαρμογές της πυρηνικής φυσικής, αλλά και της φυσικής γενικότερα, και την τελευταία να καταλήγει στην ιστορία του σεξ, αυτής της παγκόσμιας ανάγκης, μπορούμε να πούμε ότι το φάσμα των ομιλιών κάλυψε όλα τα γούστα!

Όλοι οι ομιλητές κι όλες οι ομιλήτριες είχαν να πουν πράγματα τα οποία, όπως αποδείχτηκε, άξιζαν την προσέλευση και την προσοχή του κοινού. Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση για το ποιοι/ες ήταν αυτοί/ες στην παρακάτω εικόνα:

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Το πρόγραμμα του TEDx

Ομιλίες

Χωρίς τη διάθεση να αδικήσουμε κάποιον ή κάποια από τους ομιλητές/ομιλήτριες, θα ήταν καλό να εστιάσουμε σε εκείνους/εκείνες που ξεχωρίσαμε.

1.Πάνος Αθανασόπουλος
Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Διευθυντής του εργαστηρίου αντίληψης & εκμάθησης του Πανεπιστημίου του Lancaster

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Πάνος Αθανασόπουλος

Ο καθηγητής ψυχογλωσσολογίας Πάνος Αθανασόπουλος μας πήγε ένα ταξίδι στον κόσμο των γλωσσών και της σκέψης, σε μια προσπάθεια να μας “περάσει” την αντίληψη ότι η γλώσσα είναι ένα μέσο επικοινωνίας το οποίο παράλληλα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και δρούμε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ομιλίας του Πάνου Αθανασόπουλου ήταν η κατάρριψη των παρακάτω τριών μύθων, μετά από μια ανάλυση βασισμένη σε επιστημονικά τεκμήρια:

  1. Είναι αδύνατο να σκέφτεσαι σε μια γλώσσα ενώ μιλάς σε μια άλλη γλώσσα.
  2. Είναι αδύνατο να σκέφτεσαι με έναν υβριδικό τρόπο.
  3. Είναι αδύνατο να σκέφτεσαι διαφορετικά σε διαφορετικές γλώσσες.

Ακόμα, ο καθηγητής έκανε μια αναφορά στο πώς η γλώσσα ενός λαού μπορεί να συνδεθεί με τη (μελλοντική) οικονομική κατάσταση του εκάστοτε λαού, ενώ έκλεισε την ομιλία του με το συμπέρασμα ότι, αν θες να μάθεις κάποια γλώσσα, θα έπρεπε να τη μάθεις για να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου και τον τρόπο σκέψης σου.

2.Φιλοθέη Ματσίγκου
Σύμβουλος Καριέρας και Προσωπικής Ανάπτυξης, Συν-ιδρυτής της LeadCompass

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Φιλοθέη Ματσίγκου

Η 25χρονη Φιλοθέη ξεκίνησε την ομιλία της με την αφήγηση της προσωπικής ιστορίας της, δηλαδή του πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την προσφορά βοήθειας σε νέους που αναζητούν τη ζωή ή την καριέρα που τους ταιριάζει.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τη γενική ιδέα πίσω από αυτό που κάνει, η οποία βασίζεται στο να αναζητήσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που ακούς από τότε θυμάσαι τον εαυτό σου. Δηλαδή, να αναζητήσεις το “ποιος θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις” και το “πού θέλεις να συνεισφέρεις” αντί του “τί θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις”.

Η ομιλία έκλεισε με τη γνωστή ιστορία του μαθητή John Lennon, σχετικά με το “τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω”:

When I was five years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down ‘happy’. They told me I didn ‘t understand the assignment, and I told them they didn ‘t understand life. – John Lennon

3.Πέτρος Μαρτινίδης
Ομότιμος καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Πέτρος Μαρτινίδης

Ο πρώτος ομιλητής του δεύτερου session ήταν απολαυστικός! Ο εβδομηντάχρονος Πέτρος Μαρτινίδης, με το αστείρευτο χιούμορ του και με το γενικότερο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το κοινό του, απέσπασε ίσως το πιο θερμό χειροκρότημα!

Η ομιλία του κινήθηκε κυρίως στο πλαίσιο της παρουσίασης και της κριτικής αναχρονιστικών αντιλήψεων, οι οποίες όμως υπάρχουν και εμφανίζονται ακόμα και σήμερα, σε διαφορετικές μορφές. Ένα αστείο παράδειγμα, άξιο αναφοράς, ήταν η σύγκριση του φαινομένου των νεράιδων του Cottingley με το φαινόμενο του Pokemon Go!

Ο Πέτρος Μαρτινίδης υποστήριξε ότι ο μεταμοντερνισμός που επικρατεί σήμερα, δηλαδή η τάση της κοινωνίας να προσπαθεί να επικοινωνήσει με τα φαντάσματα, παρά το γεγονός ότι έχει αποδεχτεί ότι τα τελευταία δεν υπάρχουν, είναι η πηγή πολλών από τα κακά που η κοινωνία βιώνει στις μέρες μας.

Η προτροπή του Πέτρου Μαρτινίδη, με την οποία έκλεισε και την ομιλία του, ήταν η εξής: “να διαθέτετε την ευαισθησία σας στη μουσική, αλλά να δείχνεστε επιφυλακτικοί απέναντι στις λέξεις”.

4.Νάνσυ Κοκολάκη
Μέλος της Bad Crowd

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Νάνσυ Κοκολάκη

Η πιο συγκινητική, ίσως, ομιλία, ανήκει στη Νάνσυ Κοκολάκη. Αρχικά, η Νάνσυ προσπάθησε να παρουσιάσει τη φρίκη της κατάστασης στην οποία έχει έρθει κυρίως η Ευρώπη, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος.

Στη συνέχεια, μίλησε για το πώς οι κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως η Bad Crowd, μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται, ακόμα και από οπτικές γωνίες οι οποίες ίσως να μην περνούσαν από το μυαλό μας μέχρι πρότινος.

Ένα παράδειγμα είναι η έκθεση των παιδιών σε εικονογραφημένα παραμύθια (μια ιδέα βασισμένη στο “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”) τα οποία προωθούν ένα ειρηνικό μέλλον χωρίς τον πόλεμο.

Η Νάνσυ Κοκολάκη υποστηρίζει ότι “μέσα από τα παραμύθια, ο ευάλωτος μπορεί να πάψει να είναι ο ευάλωτος και να γίνει ο ισχυρός”.

5.(Κώστας Καραμητρούδης) Gus G
Μουσικός, Κιθαρίστας του Ozzy Osbourne & των Firewind

Κώστας Καραμητρούδης (Gus G)

Κώστας Καραμητρούδης (Gus G)

Η ομιλία του Gus G ήταν αληθινή και συναρπαστική, ήταν μια ομιλία από αυτές που μπορούν να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους να κυνηγήσουν αυτό που πραγματικά τους εξιτάρει και τους παθιάζει!

Ο Κώστας Καραμητρούδης μίλησε για το πώς κατάφερε να βρεθεί από τη Θεσσαλονίκη στο Λος Άντζελες, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κουβαλώντας συνεχώς μαζί του το πιο δυσεύρετο αλλά και πιο πολύτιμο εισιτήριο: το πάθος του για αυτό που κάνει (στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πάθος του για τη μουσική)!

Το μήνυμα του Gus G είναι ότι οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται τις αλλαγές, ακόμα κι αν αυτές δε συμβαδίζουν με τον κοινωνικό περίγυρό τους, ενώ, καταληκτικά, το σημαντικό είναι να “μείνετε αληθινοί μέσα στους εαυτούς σας, μη χαθείτε μέσα σ ‘αυτούς”.

Performances

Εκτός από τις ομιλίες, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, το φετινό TEDx περιλάμβανε και την καινοτομία των performance!

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Ομάδα σύγχρονου χορού “The Manzins”

Η ομάδα σύγχρονου χορούThe Manzins” ήταν εκεί στην έναρξη του πρώτου session, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει, καλοπροαίρετα πάντα, το πρώτο μισό του “Gravity of thoughts”, δηλαδή τη βαρύτητα, με τις χορευτικές ικανότητές της!

MOYSA

“MOYSA”

Το δεύτερο performance πραγματοποιήθηκε από τη “MOYSA”, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η “MOYSA” μας “ταξίδεψε” με τέσσερα υπέροχα μουσικά κομμάτια και “μάγεψε” το κοινό, το οποίο στο τέλος την επιβράβευσε με ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα.

Δρομοκράτες

Θεατρική ομάδα “Δρομοκράτες”

Η θεατρική ομάδαΔρομοκράτες” ήταν η ομάδα που έκλεισε με επιτυχία τον κύκλο των performance! Παρουσίασαν ένα θεατρικό πρότζεκτ βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σώμα και στη φαντασία, αρχές και πρακτικές με βάση τις οποίες δρουν και κινούνται από την αρχή σύστασή τους.

Workshops

Η πληθώρα των workshop, τα οποία ήταν περίπου 20, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να πάρουν μέρος σε διάφορες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Ο πλήρης κατάλογος των workshop είναι αναρτημένος στη σελίδα του TEDx UniversityofMacedonia 2016, ενώ το Frapress.gr ήταν παρόν σε δύο από αυτά!

“Formula Design is ART” by ART (AUTH)

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Aristotle Racing Team (ART)

Αρχικά, τα παιδιά της “ART” παρουσίασαν το προφίλ της ομάδας, την ιστορία της και τις επιτυχίες της μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, έγινε μια παρουσίαση του νέου αγωνιστικού μονοθέσιου της ομάδας, καθώς και μια σύγκριση με το προηγούμενο, έτσι ώστε να γίνουν διακριτές οι διαφορές και οι καινοτομίες του τελευταίου σε σχέση με το πρώτο.

“TedXOverview” by Youthnest

TEDxUniversityofMacedonia 2016

TedXOverview by Youthnest

Το workshop της Youthnest ήταν ακριβώς αυτό το οποίο λέει το όνομά του, δηλαδή μια επισκόπηση του φετινού TEDx!

Αρχικά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν με μια λέξη ή με μια μικρή φράση αυτό που τους έμεινε από κάποιον από τους ομιλητές, ενώ στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν το προσωπικό τους “δισδιάστατο σημείο” πάνω στο επίπεδο που συνθέτουν οι άξονες της “Γνώσης” και του “Συναισθήματος”, με βάση αυτά που αποκόμισαν από τις ομιλίες!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω το πιο σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του φετινού TEDxUOM 2016, το οποίο φάνηκε πως ήταν το ομαδικό πνεύμα που διακατείχε την ομάδα πίσω από αυτό.

Λίγο μετά τις 20:00, η οργανωτική ομάδα, η παρουσιάστρια Έλενα Αγγελίδου και οι εθελοντές του TEDx, ανέβηκαν στη σκηνή και έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά, αποδεικνύοντας ότι αυτοί οι 8 μήνες προετοιμασίας, ένας μήνας για κάθε ώρα του TEDx, άξιζαν τον κόπο!

TEDxUniversityofMacedonia 2016

Η ομάδα του TEDx στη λήξη του

Διαβάστε περισσότερα για το TED

Οι φωτογραφίες του άρθρου ανήκουν στην ομάδα του TEDx UoM 2016!

Σχόλια