Το TEDx PanteionUniversityWomen πρωτοπορεί και δημιουργεί μία ζεύξη μαζί με το TEDWomen2016 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

To Σάββατο 29 Οκτωβρίου, βρεθήκαμε στον πολυχώρο BIOS στον Κεραμεικό για το TEDx PanteionUniversityWomen. Ταυτόχρονα με το μεγάλο TEDWomen2016 στο Σαν Φρανσίσκο, με θεματική “It’s about time”, η ομάδα του TEDxPanteionUniversity πραγματοποίησε μία ζεύξη ανάμεσα στα δύο, παρουσιάζοντας τόσο ομιλίες που ακούστηκαν στο 3ήμερο συνέδριο στην Αμερική, όσο και προσκαλώντας άτομα ανάμεσά μας τα οποία θα μιλούσαν με αφετηρία τη γυναίκα!

TEDx PanteionUniversityWomen

Εμείς ξεχωρίσαμε αυτές που μας άγγιξαν περισσότερο και αποτυπώσαμε τη θετική αλλά και την αρνητική εντύπωση που μας προκάλεσαν.

Δείτε το TEDx PanteionUniversityWomen μέσα από τα μάτια των αρθρογράφων του Frapress.gr.

Δείτε επίσης 5 από τις ομιλίες που ξεχωρίσαμε.

Σας παρουσιάζουμε τις 4 ομιλίες του TEDWomen2016 που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση και ελπίζουμε να σας παρασύρουν σε ένα ταξίδι σκέψεων για την πορεία της γυναίκας στη σύγχρονη ιστορία.

Επιμέλεια Κειμένου:
Γιώργος Βέρδης, Αντώνης Μαντζαβίνος, Δέσποινα Μπαράκη, Γωγώ Νταλλή

Jack Myers

Δείτε περισσότερα για τον Jack Myers
O Jack Myers είναι επιχειρηματίας, ιδρυτής του “Media Village”, του οργανισμού “WomenAdvancing”. Φέτος εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο: “Το Μέλλον των Ανδρών: Η αρρενωπότητα στον 21ο αιώνα”, σ’ αυτό προτείνει ένα νέο μοντέλο κοινωνίας. Σε μια εποχή, όπου όλο και πιο συχνά οι γυναίκες κερδίζουν έδαφος στην δουλεία τους, στις σχέσεις τους, στην εκπαίδευση και την πολιτική· o Jack Myers προτείνει τρόπους με σκοπό να βοηθήσει τους άντρες και ιδιαίτερα τους πιο νέους, ώστε να είναι υγιείς και χαρούμενοι στην δουλειά τους, το σπίτι τους, ακόμη και στις σχέσεις τους.

Γράφει ο Γιώργος Βέρδης
TEDx PanteionUniversityWomen

Ο Jack Myers στο TEDWomen 2016. Photo: Marla Aufmuth / TED

Η ομιλία του Jack Myers ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ομιλίες του TEDWomen2016. Φρόντισε να μας θυμίσει ότι η αλλαγή στα ζητήματα φύλου κινδυνεύει να τραυματίσει τον κοινωνικό ρόλο του ανδρικού φύλου.

Η παρουσίαση του Jack Myers ήταν ενδιαφέρουσα και παρουσίασε μια προοπτική η οποία σπάνια εκφράζεται από τα διάφορα κινήματα που ζητούν μια αλλαγή στους ρόλους των φύλων και αυτό ήταν σίγουρα κάτι που το TEDWomen2016 χρειαζόταν.

Οι άνδρες, σε μια περίοδο αναζωπύρωσης του γυναικείου κινήματος, μένουν αμόρφωτοι και δεν παράγουν όσο οι γυναίκες. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η αναθεώρηση του ρόλου του γυναικείου φύλου πρέπει να ακολουθηθεί από μια αντίστοιχη αναθεώρηση του ρόλου του ανδρικού φύλου και όχι από την υποτίμηση αυτού.

Σίγουρα η ομιλία και η θεματική του Jack Myers τράβηξαν την προσοχή του κοινού. Ωστόσο, ο ομιλητής παρέλειψε να δημιουργήσει ένα κλίμα ανοιχτού διαλόγου και παρουσιάστηκε ο ίδιος ως η απόλυτη αυθεντία.

Θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το ζήτημα αυτό υπό άλλους όρους όμως ο Jack Myers συμπεριέλαβε στην παρουσίαση του διάφορες προβλέψεις  για το μέλλον του κοινωνικό ρόλου του ανδρικού φύλου για τις οποίες μίλησε με μια αυτοπεποίθηση που έδειχνε υπερβολική.

Ακόμη, παρ’ όλο που φρόντισε να μας μιλήσει για τους προβληματισμούς του σχετικά με τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα γύρω από την έννοια του ανδρισμού δεν παρουσίασε ορισμένες λύσεις που θα μπορούσαν να αμβλύνουν το ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, έδωσε μεγάλη έμφαση στις έννοιες της ψυχολογικής υποστήριξης και της ενθάρρυνσης, όμως η έλλειψη πρακτικών λύσεων απέναντι στο ζήτημα που ο ίδιος ανήγειρε ήταν κάτι που προκάλεσε ερωτήματα.

Halla Tómasdóttir

Δείτε περισσότερα για τη Halla Tómasdóttir
Είναι από την Ισλανδία και μεταφράστρια. Πιστεύει ότι αν είναι να αλλάξεις τα πράγματα πρέπει να το κάνεις εκ των έσω. Ήταν υποψήφια πρόεδρος της Ισλανδίας και παρ’ ότι τα ΜΜΕ έδιναν στα προγνωστικά ότι θα πάρει μόλις 3% αυτή έκανε την ανατροπή και για λίγο δεν βγήκε πρόεδρος. Στο ΤED μίλησε για τον προεκλογικό της αγώνα.

Γράφει ο Αντώνης Μαντζαβίνος
TEDx PanteionUniversityWomen

Η Halla Tómasdóttir επί σκηνής στο TEDWomen2016.

Η Halla είναι μία σύγχρονη γυναίκα επιχειρηματίας από την Ισλανδία με βιογραφικό που πολλοί συνάδελφοί της θα ζήλευαν. Στο φετινό TEDWomen2016 στο Σαν Φρανσίσκο μίλησε για την παρ’ ολίγο εκλογή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ισλανδίας. Με τα προγνωστικά να της δίνουν περίπου 3-4%, η Halla κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να συγκεντρώσει περίπου 28% των ψήφων. Ενάντια στα προγνωστικά, τελικά κατετάγη δεύτερη.

Στην ομιλία της, η Halla προέτρεψε τις γυναίκες να επιζητούν την επιλογή τους για τις ανώτατες θέσεις. Η ίδια είναι πολύ σίγουρη για αυτά που λέει, κερδίζει τον αναγνώστη από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Όπως αναφέρει αρκεί να θέλεις πολύ κάτι και να έχεις τη δύναμη να ασχοληθείς με αυτό για να τα καταφέρεις. Παρουσιάζει μία μοναδική συνέπεια μεταξύ όσων έχει καταφέρει στη ζωή της και των λεγομένων της.

Επιπλέον, ο τρόπος που μιλάει για τη “χρησιμότητα” -ας μου επιτραπεί ο όρος- της γυναίκας μέσα στην κοινωνία είναι εξαιρετικός και αποτυπώνει όχι μόνο τον παλμό της Ισλανδικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα του δυτικού κόσμου και ίσως και περισσότερο.

Η λεπτή αναφορά της στην προεκλογική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών με τη συμπλήρωση του 4ου λεπτού της ομιλίας της, σίγουρα μας άρεσε λίγο παραπάνω για το χιούμορ που η ίδια έχει να αναδείξει και την οξυδέρκειά της.

Η αναφορά που έκανε για την οικογένειά της ίσως μπορούσε να αποτυπωθεί πολύ καλύτερα. Η ίδια έκανε αναφορά στο σύζυγό της και την κόρη της, ενώ σε δύο από τα σχετικά slide της ομιλίας απεικονιζόταν και ο γιος της. Προφανώς και είναι μία caring mother που αγαπάει την οικογένειά της, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να βλέπει τα πράγματα από μία τελείως διαφορετική σκοπιά.

Μπορείτε να δείτε το video της Halla Tómasdóttir εδώ.

Tiq Milan και Kim Katrin Milan

Δείτε περισσότερα για τους Tiq Milan και Kim Katrin Milan
Aυτή συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της LGBTQ (Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλοφιλός, Τρανσέξουαλ, Queer) κοινότητας, αλλά και για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών σήμερα. Αυτός τρανσέξουαλ ακτιβιστής μάχεται, ώστε να μάθει ο κόσμος το πραγματικό πρόσωπο των τρανσέξουαλ. Γνωρίστηκαν το 2014 και μέσα σε μόλις 3 μήνες παντρεύτηκαν. Σήμερα χρησιμοποιούν την ιστορία τους για να ευαισθητοποιήσουν το κόσμο.

Γράφει η Δέσποινα Μπαράκη και η Γωγώ Νταλλή
TEDx PanteionUniversityWomen

O Tiq Milan και η Kim Katrin Milan στο TEDWomen2016. Photo: Marla Aufmuth / TED

Η ομιλία τους στο TEDWomen 2016 ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αφού μας μίλησαν για τη σχέση τους και μας έδειξαν ότι μεταξύ τους υπάρχει μόνο αγάπη και κατανόηση. Δεν υπάρχει καθόλου ζήλια ούτε υποβιβασμός της γυναίκας από την πλευρά του Τiq Milan. Αν κάποιος δεν γνώριζε το βιογραφικό τους με δυσκολία θα καταλάβαινε ότι είναι διαφορετικοί και ακριβώς πάνω σε αυτό πάτησαν, θέλοντας να δείξουν πως ό,τι σεξουαλικό προσανατολισμό και αν έχει κάποιος όλοι είμαστε ίσοι.

Έκτος από την μεταξύ τους καλή σχέση, βέβαια, τόνισαν ένα άλλο σημαντικό γεγονός την βία προς την LGBTQ κοινότητα. Παρ’ ότι ζούμε σε μια εποχή όπου καθημερινά ακούμε πόσο κακό είναι να ασκείς οποιοδήποτε είδους βίας στον κοινωνικό σου περίγυρο κάθε 21 ώρες δολοφονείται ένα μέλος της LGBTQ κοινότητας.

Ο Tiq Milan και η  Kim Katrin Milan είναι ένα διαφορετικό ζευγάρι. Στο TEDWomen 2016 μίλησαν για τις γυναίκες, την ισότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο, δεν παρέλειψαν να μας αποκαλύψουν με κάθε λεπτομέρεια πτυχές της προσωπικής τους ζωής.

Οι ίδιοι αντάλλαξαν λόγια αγάπης κατά τη διάρκεια της ομιλίας και όχι μόνο, ξεφεύγοντας θα έλεγε κανείς από το βασικό θέμα της συζήτησης. Ναι, ο προσωπικός τόνος είναι δείγμα αμεσότητας και οι εξομολογήσεις αποτελούν εγγυημένο επικοινωνιακό παιχνίδι αλλά μήπως το παράκαναν με την τρυφερότητα on stage;

Στην προσπάθεια τους να περάσουν μέσα από την καθημερινότητα τους μηνύματα για την ισότητα στη ζωή του ζευγαριού κατέληξαν να μιλούν περισσότερο για τους ίδιους παρά για το θέμα.

Η ιστορία τους αναμφίβολα εμπνέει και ευαισθητοποιεί, από μόνη της. Ο Tiq και η Katrin δεν χρειαζόταν να μας πείσουν περισσότερο με  περιττές δόσεις συναισθηματισμού.

Sheryl Sandberg

Δείτε περισσότερα για την Sheryl Sandberg
Είναι η COO (Chief Operating Officer) του γνωστού σ’ όλους μας Facebook και βρίσκεται στην 7η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes για τις γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή το 2016. Στο λόγο της στο TED αναφέρθηκε σε 3 λόγους για τους οποίους οι γυναίκες δεν κατακτούν τόσο συχνά υψηλές θέσεις στην εργασία τους.

Γράφει ο Αντώνης Μαντζαβίνος
TEDx PanteionUniversityWomen

H Sheryl Sandberg στο πλατό του πρώτου TEDWomen το 2010.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Sheryl Sandberg αναγνώρισε ότι η ίδια μεγάλωσε σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πολύ διαφορετικά από ότι στο παρελθόν και πως ακόμα και σήμερα μερικές γυναίκες δε λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως οι άντρες για επαγγελματική ανέλιξη.

Αυτό είναι και το πρώτο στοιχείο στην ομιλία της που μας άρεσε ιδιαίτερα. Δεν προσπάθησε να εντρυφήσει το κοινό της σε κάτι ξένο, αλλά προσπάθησε να εγείρει το ζήτημα σε συζήτηση. Να ξεκινήσει δηλαδή τη συζήτηση, ώστε ο κάθε άνθρωπος (σ.σ. οι γυναίκες) να καταλάβουν τη θέση τους στην κοινωνία, να βρουν την αυτοπραγμάτωσή τους και αργότερα να κινηθούν ανάλογα.

H Sheryl υποστηρίζει ότι οι γυναίκες δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην κορυφή της διοίκησης των εταιρειών. Αυτό που προκαλεί θετική εντύπωση είναι ότι δεν αερολογεί. Για καθετί που λέει, χρησιμοποιεί στατιστικά δεδομένα, παραδείγματα και ερευνητικές μελέτες έγκριτων πανεπιστημίων για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

Το σημαντικό είναι ότι δε φαίνεται να επιθυμεί μία αλλαγή στο status quo στις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, επειδή οι άνδρες φαίνεται να έχουν καλύτερη θέση. Θέλει η γυναίκα να καταλάβει ότι χρειάζεται να αλλάξει για να μπορέσει να αναπροσαρμόσει τη συμπεριφορά της.

Η πολύ δομημένη ομιλία της, ανακεφαλαιώνεται σε ένα αποφθευγματικού τύπου τρίπτυχο. Η Sheryl καλεί τη σύγχρονη γυναίκα να:

  1. Κάτσει στο τραπέζι, να
  2. Κάνει τον συνεργάτη της, πραγματικό συνεργάτη και να
  3. Μη φύγεις πριν τελικά φύγει

… υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι οι γυναίκες συστηματικά υποβαθμίζουν τις δικές τους ικανότητες.

Η ομιλία της Sheryl Sandberg φάνηκε τελικά να είναι μία από τις σημαντικότερες ομιλίες TED που έχουμε παρακολουθήσει.

Απολαύστε υπεύθυνα, αφού δεν υπήρχε κάτι που να μη μας άρεσε!

5 TED Talks για να γίνεις πιο παραγωγικός

Σχόλια