Μπορεί να έχεις ακούσει για τα διάφορα Hackathons που ξετρυπώνουν  εδώ και εκεί. Έχεις ακούσει όμως για τα Game Jams; Ένα τέτοιο είναι και το “Story Makers”!

Αυτή την στιγμή που μιλάμε μια τεράστια βιομηχανία αναδύεται:  αυτή των βιντεοπαιχνιδιών.  Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, απλώς έχετε υπ’όψιν ότι ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών έχει ξεπεράσει την βιομηχανία του κινηματογράφου κατακτώντας την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

pexels-photo-127604-large

Κάτσε και σκέψου για μια στιγμή πόσα παιχνίδια παίζεις… μην μείνεις μόνο στις κονσόλες… βιντεοπαιχνίδια είναι και αυτά που παίζεις στο smartphone και αυτά που παίζεις στο Facebook. Πολλά, έτσι;

Έχεις αναρωτηθεί όμως ΠΩΣ φτιάχνονται αυτά τα παιχνίδια και ΠΟΣΟΙ άνθρωποι συμβάλλουν για την δημιουργία τους;  Οι απαντήσεις θα σε εντυπωσιάσουν!

Εάν θέλεις να μάθεις,  λοιπόν, μπορείς να συμμετάσχεις στο “Story Makers”!

“STORY MAKERS”

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι προγραμματιστής ή γραφίστας (εάν είσαι, τόσο το καλύτερο!) αρκεί να είσαι δημιουργικό άτομο που τρελαίνεται για παιχνίδια (ειδικά για βιντεοπαιχνίδια)!14573009_10154565682219076_2156309878849500078_n-1g

Τι είναι λοιπόν το “Story Makers”, και γιατί δεν πρέπει να το χάσεις;

Από τις 11-13 Νοεμβρίου το Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16, Αθήνα) θα φιλοξενήσει το “Story Makers”. Πρόκειται για μία εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος  “Goethe is Game” και περιλαμβάνει όχι μόνο workshops αλλά και  ένα Game Jam. Το βασικό θέμα, όπως θα έχετε ήδη υποψιαστεί, είναι τα παιχνίδια!

Τα Workshops θα περιλαμβάνουν διαλέξεις από διακεκριμένες προσωπικότητες στο χώρο των παιχνιδιών (ψηφιακών και μη): Άνταμ Οικονομόπουλος, Wolfgang Walk, André Bernhardt, Sebastian Quack, Λήδα Τσενέ.  Κάποια από τα θέματα  που θα αναλύσουν είναι μεταξύ άλλων, η σχεδίαση και παραγωγή παιχνιδιών καθώς και το Storytelling (Δείτε το πρόγραμμα των διαλέξεων εδώ!)

Στο Game Jam (διάρκειας περίπου 48 ωρών) μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε! Ίσως έχεις κάποια ιδέα για ένα video game ή μία ιστορία που θέλεις να αφηγηθείς … Αυτή είναι η ευκαιρία σου για την υλοποιήσεις! Μπορείς  να δηλώσεις συμμετοχή  είτε μόνος σου (και να ενταχθείς σε μία ομάδα αργότερα) είτε να συμμετάσχεις  με μία δική σου ομάδα.  (Εάν δεν ξέρεις τι είναι ένα Game Jam, μην αγχώνεσαι θα στο εξηγήσουμε παρακάτω!)

 Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές της εκδήλωσης:

 «Στόχος του Story Makers Game Jam, είναι να ξεδιπλωθούν καινούριες ιστορίες και νέα ψηφιακά παιχνίδια, παιχνίδια πόλης και παιγνιώδεις δημιουργίες, μέσα από αναπάντεχες συμπράξεις και με την καθοδήγηση έμπειρων δημιουργών και αφηγητών»

Τα παιχνίδια που θα διακριθούν από το Game Jam θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το A MAZE Festival στο Βερολίνο και το Goethe is Game – Unconference στην Αθήνα.

Ακόμη και αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με κάτι παρόμοιο, αλλά σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, δεν έχεις τίποτα να χάσεις! Ίσα- ίσα που θα κερδίσεις νέες εμπειρίες και γνώσεις  που θα σε κάνουν καλύτερο! Έκτος του ότι θα γνωρίσεις και άλλα άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε  την εκδήλωση στο Facebook ή την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Goethe.

Τι περιμένεις λοιπόν;

Δήλωσε συμμετοχή μέχρι τις 7/11 (τρέξε, είναι σήμερα) και γνώρισε έναν ολοκαίνουριο κόσμο που ίσως δεν ήξερες ότι υπήρχε… και που ξέρεις;  Ίσως κρύβεις μέσα σου έναν μικρό game designer που πρέπει να ανακαλύψεις!

Τι είναι ένα  Game Jam

Ας εξηγήσουμε τώρα τι είναι ένα Game Jam.

Τo Game Jam  είναι μια εκδήλωση με αποστολή την ανάπτυξη ενός παιχνιδιού εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου συνήθως 24-48 ωρών (φαντάσου δηλαδή  ένα hackathon με θέμα την δημιουργία ενός παιχνιδιού). Τα παιχνίδια συνήθως είναι ηλεκτρονικά  (video games) αλλά υπάρχουν και μερικά Game Jams  στα οποία δημιουργούνται  επιτραπέζια παιχνίδια (αυτή η δυνατότητα θα υπάρξει και στο “Story Makers”)

Ουσιαστικά μέσα από ένα Game Jam δίνεται η ευκαιρία να βιώσει κανείς τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργείται ένα ψηφιακό παιχνίδι από το μηδέν. Τα μέλη μιας ομάδας, όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή, προέρχονται από τελείως διαφορετικούς τομείς: άλλοι είναι προγραμματιστές, άλλοι γραφίστες, άλλοι storytellers, άλλοι ειδικοί στο marketing, άλλοι εικαστικοί, άλλοι είναι ακόμη και μουσικοί… Όλοι όμως αυτοί, θα πρέπει μέσα στο χρονικό διάστημα που τους δίνεται να γίνουν μια ομάδα, να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν και τελικά να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι!

video-game-industry

Το θέμα του παιχνιδιού δίνεται από την οργανωτική επιτροπή και είναι κοινό για όλους.

Τα Game Jam  δεν είναι απλά ένας μαραθώνιος καθώς δεν έχει σημασία αν τελείωσες πρώτος ή τελευταίος. Σημασία έχει κυρίως  η ποιότητα του προϊόντος που έχεις παράξει.

Κάτω από τις έντονες συνθήκες αναδεικνύεται η δημιουργικότητα και  το ταλέντο. Στόχος είναι η καινοτομία, ο πειραματισμός και  η συνεργασία. Φυσικά, το πιο σημαντικό είναι ότι σε ένα Game Jam έρχονται κοντά πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια αγάπη: το να λένε ιστορίες μέσα από παιχνίδια.

Επιπλέον, τα παιχνίδια λαμβάνουν  (επιτέλους) την θέση που τους αξίζουν: αναδεικνύονται  ως μέσα έκφρασης, επικοινωνίας, εκπαίδευσης και διασκέδασης.

Ίσως ακούγεται μία αγχωτική διαδικασία αλλά δεν είναι! Ο σκοπός δεν είναι άλλος παρά  η διασκέδαση!

Για να πάρετε μια γεύση για το τι συμβαίνει στα Game Jams και τα παιχνίδια που παράγονται κατά την διάρκειά τους μπορείτε να επισκεφτείτε το GLOBAL GAME JAM, ένα παγκόσμιο GAME JAM (obviously , αφού το λέει ο τίτλος), που διεξάγεται κάθε χρόνο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συμμετάσχετε στο “Story Makers” και να ζήσετε από κοντά την εμπειρία!

Καλή Διασκέδαση!

Σχόλια