Τι είναι άραγε το γέλιο; Γιατί λειτουργεί ως πηγή ζωής για εμάς και τους γύρω μας; Ποιοι είναι οι λόγοι που το κάνουν τόσο σπουδαίο;
Λένε ότι τίποτα δεν είναι τόσο αφοπλιστικό όσο το γέλιο. Μια αυθόρμητη έκφραση χαράς και ευτυχίας, μία ανθρώπινη καθημερινή αντίδραση που λειτουργεί ως πηγή ζωής για εμάς και τους γύρω μας.
Πρόκειται για μια λάμψη μες στη μαυρίλα της καθημερινότητας, τις σκοτούρες, τους προβληματισμούς, ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη ρουτίνα, τη νευρικότητα και τη μονότονη σκέψη.
Το γέλιο είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη ήδη από την αρχαιότητα. Άλλωστε, οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι «ο άνθρωπος είναι ζώον γελαστικόν».
Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι το γέλιο αποτελεί ένα μέσο ανώδυνης κάθαρσης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.
Το γέλιο, συχνά, συνιστά αντικείμενο ερευνών σε μεγάλα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
Παρόλο που η ευεργετική του σημασία για τον άνθρωπο αποδείχθηκε επιστημονικά πριν μερικές δεκαετίες, οι διάφορες φυλές ιθαγενών Ινδιάνων και όχι μόνο υποστήριζαν ότι το γέλιο αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο εδώ και αιώνες.
Θεωρείται ότι το γέλιο προέκυψε ως αυθόρμητη αντίδραση του ανθρώπου απέναντι στον κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ο άνθρωπος έρχονταν αντιμέτωπος με κάποια άγνωστη εμπειρία, μετερχόταν το γέλιο για να καλύψει έμμεσα την έκπληξη καθώς και να αποφορτίσει το μυαλό του από την αμηχανία και τον επικείμενο φόβο.
Επιπρόσθετα, το γέλιο παρουσιάζει τεράστια οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει γύρω στο 20% την απελευθέρωση των παυσίπονων ορμονών που παράγει φυσικά ο οργανισμός, ενώ αποτελεί και μέσο καταπολέμησης του στρες.
Μέσω του γέλιου, ο οργανισμός περιορίζει την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης που ευθύνεται για το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που αυτό επιφέρει. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού όπως επίσης και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος.
Μία ώρα γέλιου καταναλώνει περίπου 500 θερμίδες και ένα τέταρτο γέλιου ισοδυναμεί με 2 ώρες καλού ύπνου.
Το γέλιο και ο ύπνος είναι τα καλύτερα φάρμακα του κόσμου (Ιρλανδέζικη παροιμία)
Στο πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, παρατηρήθηκε πως τα ευεργετικά οφέλη του γέλιου είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά της άσκησης.
Έτσι, λοιπόν, οι υπεύθυνοι ερευνητές δημιούργησαν τη λέξη “Laughtercise”, ως προϊόν συνέλιξης των λέξεων laughter και exercise, για να διατυπώσουν χιουμοριστικά τη συσχέτιση της άσκησης και της αντίδρασης του γέλιου.
Το γέλιο αποφορτίζει την πίεση και ξεκουράζει, κάνοντας το άτομο να αποπνέει ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευθυμίας. Συν των άλλων, είναι κολλητικό στους γύρω μας!
Έχει υπολογιστεί ότι μία ρυτίδα γέλιου δημιουργείται μετά από περίπου 250.000 φορές, οπότε χαμογελάστε ελεύθερα παιδιά!
Κατά καιρούς, έχουν καταγραφεί αρκετά παράδοξα περιστατικά ανά τον κόσμο με κύριο άξονα τον «τυφώνα» γέλιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεγόμενη «επιδημία γέλιου» που σάρωσε την περιοχή της Τανζανίας πριν από 54 χρόνια.
Αναλυτικότερα, σε ένα σχολείο θηλέων μολύνθηκαν περίπου 1000 μαθήτριες με συμπτώματα που εκδηλώνονταν με χρονική διάρκεια από μερικές ώρες έως και μερικές εβδομάδες.
Το θέμα λύθηκε με καραντίνα των «γελαστών χωριών» για περίπου 2,5 χρόνια.
Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις δυσκολίες.
Έχει παρατηρηθεί ότι ο χρόνος που διαθέτει ο σύγχρονος άνθρωπος στο γέλιο έχει υποτετραπλασιαστεί συγκριτικά με το μέσο όρο γέλιου τη δεκαετία του 1950.
Η οικονομική κρίση, η ανεργία, ο έντονος ανταγωνισμός και η μανιώδης καταδίωξη του υλιστικού τρόπου ζωής φθείρουν ψυχικά τον άνθρωπο και του στερούν τη χαρά της βίωσης των ευχάριστων συναισθημάτων και της έκφρασής τους μέσω του γέλιου.
Η τυποποίηση του χιούμορ και ο ευτελισμός της έννοιας του αστείου αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από την αυθόρμητη εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους και δημιουργούν μια κοινωνία απαθών, ανέκφραστων και δυστυχισμένων ανθρώπων.
∴ Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, έχουμε υποχρέωση όλοι μας να … γελάμε! Σαν να μην υπάρχει αύριο!
Το γέλιο είναι το καλύτερο ηρεμιστικό χωρίς παρενέργειες, όπως λέει και ο Arnold Glasow και είναι ανάγκη να το χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ψάξτε, λοιπόν, για ανθρώπους που θα σας κάνουν να γελάσετε με όλη σας την ψυχή και θα μεταφέρουν την αισιοδοξία στη ζωή σας. Διότι ένας άνθρωπος γελάει έως και 30 φορές περισσότερο μέσα σε παρέα παρά μόνος του.
Ωστόσο, μη σκας αν η αναζήτηση των laughter buddies δεν πάει καλά. Μπορείς να το κάνεις και μόνος σου αυτό (με μέτρο βέβαια, διαφορετικά θα σε περάσουν για χαζοχαρούμενο :P).
Άλλωστε, ο άνθρωπος που ξέρει να γελά με τον εαυτό του δε θα πάψει ποτέ να διασκεδάζει (Shirley Maclaine, Αμερικανίδα ηθοποιός).
Για να σε πείσω λιγάκι περισσότερο για την αξία του γέλιου, ορίστε μερικά ακόμη παράδοξα στοιχεία:
- Υπάρχουν 18 διαφορετικά είδη γέλιου, μεταξύ αυτών το χαμόγελο, το μειδίαμα, το συγκαταβατικό, το τρανταχτό, το αναιδές, το προσποιητό, το σαρκαστικό, το νευρικό μέχρι δακρύων, το πονηρό με υπονοούμενα κ.ά. Οπότε, υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε όλους μας!
- Δεκαεπτά (17) λεπτά γέλιου την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο όριο ζωής κατά μία ημέρα (αν κρίνω από το πόσο γελάω μάλλον έχω κερδίσει ήδη μερικά χρονάκια).
- Ένας χαμογελαστός σερβιτόρος αποκομίζει 50% περισσότερα φιλοδωρήματα σε σχέση με έναν ανέκφραστο συνάδελφό του.
- Οι πιο γελαστοί άνθρωποι εντοπίζονται στην Κούβα και στη Βραζιλία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι κατσούφηδες βρίσκονται στις σκανδιναβικές χώρες.
- Κάθε φορά που γελάμε εκπνέουμε αέρα με ταχύτητα 96km/h.
- Έχει υπολογιστεί ότι οι κωμικές ταινίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά 40% (γι ‘αυτό αφήστε τα δράματα και τα θρίλερ που προκαλούν «πανικό»).
- Το 1992 πραγματοποιήθηκε στην Ινδία η πρώτη διαμαρτυρία γέλιου. Επί 24 ώρες οι διαμαρτυρόμενοι γελούσαν κάτω από τα κτίρια της κυβέρνησης αναγκάζοντάς την να παραιτηθεί μετά από αυτό!
Bonus: Από το 1998 και έκτοτε, κάθε πρώτη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα γέλιου. Εισηγητής της ο Μαντάν Κατάρια, Ινδός παθολόγος και εμπνευστής της laughter yoga.
Πάρε μου το ψωμί αν θέλεις, πάρε μου τον αέρα, αλλά μη μου πάρεις το γέλιο σου. Pablo Neruda (1904-1973)