Η AIESEC κλείνει 60 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και αποφάσισε να τα γιορτάσει με όλα τα μέλη της στον πολυχώρο Gazarte. Το Frapress.gr δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη γιορτή και σας μεταφέρει το κλίμα της βραδιάς!
Επιμέλεια κειμένου
Γιώργος Βέρδης και Άρτεμις Κουλουρά
Ο Μη Κερδοσκοπικός οργανισμός AIESEC Ελλάδος ιδρύθηκε το 1956 από 34 φοιτητές της ΑΣΟΕΕ. Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας επιτυχημένης πορείας που μεταξύ άλλων αφορά στον τομέα του εθελοντισμού και της πρακτικής άσκησης νέων στο εξωτερικό. Στις 12 Νοεμβρίου, υπό τη συνδιοργάνωση της AIESEC Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Πρώην Μελών AIESEC (ΕΠΜΑ), έλαβε χώρα ο εορτασμός των 60 χρόνων λειτουργίας μέσα σε ένα πνεύμα νοσταλγίας, αλλά και θέλησης δημιουργίας μίας καλύτερης κοινωνίας στο μέλλον.
Μόλις ο χώρος γέμισε από πρώην μέλη (alumni) όλων των ηλικιών, αλλά και ορισμένα τωρινά μέλη της AIESEC στην Ελλάδα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του έργου του οργανισμού και ακολούθησε μια ολιγόλεπτη χορευτική παράσταση.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο συντονιστής της βραδιάς, Μπάμπης Μαινεμελής, alumnus της AIESEC στην Ελλάδα, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παλιούς και νέους φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αιγαίου, Κρήτης και Πάτρας, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Την αρμονική συνάντηση διαφορετικών γενεών, που αντιπροσωπεύουν τα 60 χρόνια επιτυχίας της AIESEC στην Ελλάδα τόνισε ο πρώτος ομιλητής και πρόεδρος της AIESEC Alumni International και ακολούθως μίλησε ο Global President της AIESEC, Neils Caszo.
Η ιδέα για την πραγματοποίηση της βραδιάς ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη της εκδήλωσης και πρώην πρόεδρος της AIESEC Ελλάδος, Ευθυμία Καλογεράκη. Η σκέψη πίσω από αυτό ήταν να συγκεντρωθεί σε έναν χώρο η ιστορία της AIESEC στην Ελλάδα και η προσφορά στους νέους όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που έγιναν καλύτεροι με τη δράση τους στον οργανισμό και εκπλήρωσαν τα όνειρά τους. Η εκδήλωση αυτή του οργανισμού, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανοιχτή εκδήλωση για την κοινότητα της AIESEC Ελλάδος που στόχο έχει τη δημιουργία μιας δυναμικής κοινότητας Alumni.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αποτελεί εδώ και 60 χρόνια συνεργάτη της AIESEC στην Ελλάδα. Αντίστοιχα και σε αυτήν την εκδήλωση του οργανισμού προσέφερε σημαντική αρωγή. Ο Καθηγητής και Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Ο.Π.Α. Γιάννης Νικολάου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Διοίκησης των Πρυτανικών Αρχών του Ο.Π.Α.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στο τέλος του αφιερώματος:
Ο κ. Μαινεμελής, αφού επεσήμανε ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να καταδικάζεται και να αποκλείεται από τον χώρο του πανεπιστημίου, καθώς μπορεί να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες, καλωσόρισε τον επόμενο ομιλητή, Νίκο Γουλή. Ο κύριος Γουλής, Διευθύνων σύμβουλος της e-travel Α.Ε.-μίας από τις 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ελλάδα- μετέφερε την εμπειρία που αποκόμισε ως μέλος της AIESEC, η οποία λειτούργησε για εκείνον ως ένας ασφαλής τρόπος να μάθει και να κάνει λάθη. Είναι ένας οργανισμός που δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει κανείς ανθρώπους, να οργανώσει και εν τέλει να αποκτήσει την αναγκαία για τη μετέπειτα πορεία του αυτοπεποίθηση.
Ένα από τα πράγματα που έμαθε είναι ότι η καινοτομία δεν επιβάλλει να βρεις μια ιδέα που δεν έχει σκεφτεί κανείς άλλος. Άλλωστε, όπως επεσήμανε,
«η Google δεν ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης. Το Facebook δεν ήταν το πρώτο κοινωνικό δίκτυο (…) Χρειάζεται να διαλέξουμε κάτι από όλα αυτά που υπάρχουν και να το κάνουμε με την ψυχή μας και αφού το κάνουμε με την ψυχή μας θα βγει κάτι διαφορετικό που θα αξίζει».
Παράλληλα, η κατάλληλη στρατηγική είναι το κλειδί για το πρώτο βήμα στη δημιουργία μιας επιχείρησης, η οποία τελικά δεν αποτελεί μεγάλο ρίσκο και είναι ωφέλιμη, είτε επιτύχει, είτε όχι.
Η 23χρονη Πρόεδρος της AIESEC στην Ελλάδα, Βασιλική Ζιάκα, επεσήμανε τη δυνατότητα του οργανισμού να δώσει την ευκαιρία στη νέα γενιά να ενεργοποιηθεί, να πάρει τα εφόδια εκείνα που το πανεπιστήμιο δεν της προσφέρει. Έθεσε τον στόχο του event και της AIESEC στην Ελλάδα για φέτος, ο οποίος ήτανήταν να δοθεί η ευκαιρία σε 30 φοιτητές να δουλέψουν στο εξωτερικό σε μια επιχείρηση και να γνωρίσουν διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες, μιας και «μόνο αφού γνωρίσεις τον κόσμο μπορείς να τον αλλάξεις».
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η Πετρούλα Καραγιάννη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πρώην Μελών AIESEC, λέγοντας πως ο καθένας ξεχωριστά γιορτάζει όσα πήρε από τον οργανισμό.
Απηύθυνε χαιρετισμό στους συνιδρυτές της AIESEC στην Ελλάδα που παρευρίσκονταν στον εορτασμό: τον Δημήτρη Καστρινάκη, τον Άγγελο Λιναρδάτο, τον Θανάση Χαρτσά, τη σύζυγο του εκλιπόντος Δημήτρη Σκούρτη, κυρία Σύλβια Σκούρτη και τον γιο της εκλιπούσης Άννας Βασιλείου, τον κύριο Νικόλαο Μπάκα.
Μετά το εορταστικό διάλειμμα η Ελληνική Ένωση Πρώην Μελών AIESEC (ΕΠΜΑ) εγκαινίασε ένα νέο θεσμό, αυτόν του Hall of Fame. Πρόκειται για μια βράβευση του οργανισμού που έχει ως σκοπό να τους αμέτρητους alumni που έχουν συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και στην ανάπτυξη της AIESEC. Η επιτροπή αξιολόγησης που ανέλαβε την βράβευση των alumni, απαρτίστηκε από πρώην μέλη που διατηρούσαν σημαντικές θέσεις στην AIESEC στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1960 έως και τη δεκαετία του 2010.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον αείμνηστο Δημήτριο Σκούρτη και παραλήφθηκε από την σύζυγο του. Ο αείμνηστος Δημήτριος Σκούρτης τιμήθηκε για το έργο που προσέφερε στην AIESEC Ελλάδος ως ιδρυτικό μέλος, καθώς και ως πρώην πρόεδρος της Ένωσης Alumni AIESEC στην Ελλάδα και η περηφάνεια της συζύγου του για την τιμή αυτή ήταν έκδηλη.
Ο δεύτερος alumni που βραβεύτηκε ήταν ο κ. Κωνσταντίνου, ορκωτός ελεγκτής στο επάγγελμα, ο οποίος τιμήθηκε για την οικονομική και τεχνική υποστήριξη που προσέφερε επί χρόνια στον οργανισμό, ενώ τελευταίος τιμήθηκε ο Αλέξανδρος Φουρλής, δημιουργός του Kariera.gr και συνιδρυτής του Ethelon με αδιάκοπη διοικητική και οικονομική προσφορά του οργανισμού στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τις βραβεύσεις αυτές ακολούθησε η κοπή της τούρτας για τα 60 χρόνια παρουσίας του οργανισμού στην Ελλάδα, η οποία και έγινε από τρία μέλη, δυο συνιδρυτές και ένα νέο μέλος. Το ”Happy Birthday, dear AIESEC” σιγοτραγουδήθηκε από δεκάδες μέλη και ζέστανε με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα για το party που ακολούθησε.
Βέβαια το αποκορύφωμα της εκδήλωσης έφτασε λίγο αργότερα όταν το μικρόφωνο πήρε ένα από τα ιδρυτικά μέλη και αντί λόγου ξεκίνησε να τραγουδάει το γνώριμο ”I’m singing in the rain”. Η ενέργεια και το πάθος της χορογραφίας που συνόδευσαν την ερμηνεία δεν άργησαν να παρασύρουν το κοινό και έτσι για περίπου τρία λεπτά παλιά και νέα μέλη βρέθηκαν να χορεύουν μαζί τελετουργικά, θέαμα που μας άφησε το λιγότερο εμπνευσμένους.