Αφιέρωμα για την Ημέρα Ανακωχής |”Remembrance Day”| που τιμάται σήμερα στην Γαλλία και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Σήμερα, λοιπόν, στις 11 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε την Ημέρα Ανακωχής. Μια ημέρα που όμως δεν έχει επισημανθεί ιδιαίτερα η αξιομνημόνευτη θέση της. Σίγουρα, ωστόσο, αφορά κάθε άνθρωπο που κατοικοεδρεύει στην γη. Κι αυτό επειδή χρειάζεται όλοι να διατηρούμε στοιχειώδη επαφή με το παρελθόν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επαρκώς  το παρόν και το μέλλον.

Έχουμε ακούσει όχι λίγες φορές πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται», και πράγματι το παρόν κάνει απρόσμενες αναδρομές, φέροντας κάθε φορά στην επιφάνεια στιγμές από τον απώτερο χωροχρόνο.

Ημέρα Ανακωχής

Ο δόκιμος Harry Alexander Hayes χαιρετά, αφού έχει φυτέψει την τελευταία παπαρούνα στο αριστούργημα του Paul Kamins με τίτλο «Αίμα σάρωσε εδάφη και θάλασσες από κόκκινο», στον Πύργο του Λονδίνου. Το έργο με τις 888.246 κεραμικές παπαρούνες, αριθμός συνυφασμένος και τα θύματα της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 11/11/2014, την «Ημέρα της Ανακωχής».

Τι είναι η Ημέρα Εκεχειρίας και γιατί φοράνε κόκκινες παπαρούνες την Κυριακή Ανάμνησης;

Ημέρα Ανακωχής ή αλλιώς Ημέρα Εκεχειρίας ονομάζεται η ημέρα λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος διένυσε τέσσερα βαρύγδουπα χρόνια αιματοχυσίας. Γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Γαλλία και το Βέλγιο, αποδίδοντάς της το όνομα «L’Armistice» και αποτελεί επίσημη αργία για τις χώρες αυτές.

Στην συγκεκριμένη επέτειο έχουν δοθεί ποικίλες ονομασίες από πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας ανά τον κόσμο. Στη Μεγάλη Βρετανία, συναντάται με το όνομα “Ημέρα Ανάμνησης” («Remembrance Day» ή «Armistice Day»). Στον Καναδά, καλείται ως «Jour du Souvenir» και στην Πολωνία ως «Ημέρα Πολωνικής Ανεξαρτησίας». Ενώ στην Αμερική ευρέως γνωστή με το όνομα «Veterans Day» (=Ημέρα Παλαιμάχων).

“Την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα” (11:00 π.μ., 11 Νοεμβρίου 1918) όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, σηματοδοτείται η υπογραφή της συνθήκης ανακωχής μεταξύ των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne) και παράλληλα λήγει επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Κάθε χρόνο την ίδια μέρα, οι ανώτατοι εκπρόσωποι των αρχών κάθε χώρας κάνουν κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Για παράδειγμα, στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου ως ένδειξη μνήμης και σεβασμού.

Στις 11:00 π.μ., αποδίδεται κατά παράδοση φόρος τιμής στα 20 εκατομμύρια νεκρούς του Πρώτου αλλά και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με σιγή διάρκειας δύο λεπτών. Εξ’ ου και στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου παρατηρείται συνωστισμός από το πλήθος, που ανακαλεί στην μνήμη του τους απειράριθμους πεσόντες.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πλησιέστερη Κυριακή μέχρι τις μέρες μας έγινε γνωστή ως «Κυριακή Ανάμνησης» (=“Remembrance Sunday”), γι’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία των απογόνων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, επονομαζόμενη «Royal British Legion» πουλάει σε ολόκληρο το έθνος συμβολικές χάρτινες παπαρούνες προς τιμήν των νεκρών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παπαρούνες ήταν τα πρώτα λουλούδια που φύτρωσαν στην Βόρεια Γαλλία και στα πεδία μάχης.

Η οργάνωση διεξάγει, τέλος, εράνους, τα έσοδα των οποίων διανέμονται ως βοήθεια στην κοινότητα των Ένοπλων Δυνάμεων, δηλαδή το Βασιλικό Ναυτικό, τον Βρετανικό στρατό, τους έφεδρους , τους βετεράνους όπως και τις οικογένειές τους. Το 2014, συγκεκριμένα δόθηκαν 65 εκατομμύρια δολάρια ως κοινωνική, συναισθηματική και οικονομική υποστήριξη στους προαναφερθέντες.

Μια ωδή για την χαμένη γενιά των χαρακωμάτων

Σχόλια