Ο Κωνσταντίνος Τζήκας με το “Κομμένα” μάς δίνει μια συλλογή διηγημάτων με χαρακτήρα ειρωνικό και “σαρκικό”.

Ο Κωνσταντίνος Τζήκας εμφανίστηκε μέσα από το θεατρικό του έργο που διακρίθηκε στη Γαλλία “Νεκρά φύλλα”, μια παράσταση που απόλαυσα στην Ελλάδα και με έκανε να ακολουθώ τα βήματά του. Δύο χρόνια αργότερα, είχα στα χέρια μου το πρώτο του βιβλίο, “Κομμένα”, το οποίο αποτελείται από 13 διηγήματα – δεν είναι τυχαία άτυχος ο αριθμός τους.

Κωνσταντίνος Τζήκας

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζήκας

Με αβυσσώδη φωνή ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζήκας από τις εκδόσεις Νεφέλη θα σας μεταφέρει πώς μπορείς να είσαι “κομμένος” και να τεμαχιστείς ακόμη περισσότερο. Αν πιστεύεις πως ένας αντιήρωας βρίσκεται στην κορύφωση της παρακμής, θα το σκεφτείς ξανά. Και αν θεωρείς πως τα σύντομα διηγήματα δεν επαρκούν ώστε να σοκάρουν ή να γνωρίσεις τραγελαφικές καταστάσεις μαύρης κωμωδίας, θα σε αιφνιδιάσει.

Ποιος κερδίζει το έπαθλο χειρότερης συμφοράς στον άτυπο διαγωνισμό που λέγεται ζωή; Ποιος κόβεται καλύτερα;

Κωνσταντίνος Τζήκας Komm;ena

Ο Κωνσταντίνος Τζήκας ορίζει εξαρχής πως μια διαστροφή μπορεί να έχει σκοτεινή αλλά και υπέρλαμπρη πλευρά. Με μοναδικό χειρισμό του λόγου, φαρδύ και ορμητικό – εννοείται και αιχμηρό -, μού έδωσε χαρακτήρες που εύκολα συναντάμε στην καθημερινότητα μας, αλλά ζουν ταυτόχρονα μέσα σε μια στείρα από επιρροές πραγματικότητα, με εμμονικούς μυκηθμούς και μια γλυκόξινη επίστρωση υπαρξιακού ερωτισμού.

 

 

 

Οι χαρακτήρες αφήνονται χωρίς αντιστάσεις στην αδιέξοδη ψυχεδελική τους παράνοια. Πολλές φορές, επιδιώκουν την ενίσχυσή της, να εγκλωβιστούν ακόμη περισσότερο.

Ο σουρεαλισμός ποτίζει κάθε αντιήρωα, ο οποίος συγκρούεται με τον – ας μου επιτραπεί ο όρος – κυβισμό του φυσικού του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα είτε μια αέναη πτώση είτε το χαιρέκακο χαμόγελο ενός θεού που κρύβεται πίσω από την κουρτίνα. Προσωπικά, απόλαυσα κάθε διήγημα προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω την αλληγορία όπου υπήρχε, γελώντας πλάι στον θεό όταν τον εντόπιζα.Κωνσταντίνος Τζήκας Κομμένα

Απόσπασμα

“Όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζα το σώμα μου, το επισκεύαζα, το λάδωνα, πραγματοποιούσα τακτικούς ελέγχους, αλλά ξέρεις ότι, όσο και να το προσέχεις, θα έρθει κάποια στιγμή που θα συντριβείς. Καμιά φορά έβλεπα άλλα σκάφη να με προσεγγίζουν και να με «φλερτάρουν» –όρο που απεχθάνομαι, αφού δεν τον συνάντησα ποτέ σε κανένα εγχειρίδιο πτήσης–, να με πλευρίζουν τέλος πάντων σαν να προβάρουν αερομαχίες μαζί μου. «Ντόγκφαϊτ» γρύλισα κι εγώ συνθηματικά σε μία την πρώτη φορά που με πλησίασε, για να την προκαλέσω ν’ αναμετρηθούμε σε αερομαχία, αλλά εκείνη στράβωσε όλο το μπροστινό της τμήμα κι απομακρύνθηκε αθόρυβα, χωρίς εξατμίσεις ή βίδες πίσω της.”

 

Το βιβλίο “Κομμένα” συνίσταται για ανάγνωση είτε μονορούφι είτε σε μικρές δόσεις, στο μετρό, στην παραλία, κατά το περπάτημα, στο διάλειμμα του τσιγάρου, αφού το μέγεθός του προκαλεί να βρίσκεται σε κάθε τσέπη.

Το βιβλίο “Κομμένα” από τον Κωνσταντίνο Τζήκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη και μπορείτε να βρείτε όλα του τα χαρακτηριστικά αλλά και επιπλέον κριτικές αναγνωστών στην εφαρμογή GoodReads.

Toν Κωνσταντίνο Τζήκα μπορείτε να τον βρείτε είτε στο Facebook, είτε στην σελίδα του βιβλίου “Κομμένα“.

Η συναισθηματική σύγχυση του Στέφαν Τσβάιχ

Σχόλια