“Οι God Is An Astronaut μπορεί να είναι συναρπαστικοί, ήρεμοι ή θλιμμένοι. Εκθαμβωτικά φανταστικά κομμάτια μουσικής και ωμή συγκινησιακή δύναμη. Οι God Is An Astronaut είναι η πιο ανθρώπινη έκφραση του post-rock που υπήρξε ποτέ.”
Drowned In Sound

Για τους λάτρεις του post και space-rock οι God Is An Astronaut (GIAA) είναι μοναδικοί. Για τους υπόλοιπους, μια μπάντα με ένα όνομα που σε ιντριγκάρει να το εξερευνήσεις. Πράγμα το οποίο μόλις κάνεις, θα σε ανταμείψει με το παραπάνω… θα σε ταξιδέψει.

«Ταξιδέψει», νομίζω είναι το κατάλληλο ρήμα για να περιγράψεις την εμπειρία που σου προσφέρει το κάθε τραγούδι της μπάντας. Ατμοσφαιρική και στη συντριπτική πλειοψηφία της instrumental μουσική, ξαφνικά γυρίσματα και παύσεις που σου προκαλούν μια ανεξήγητη έκρηξη συναισθημάτων. Νιώθεις ότι η μπάντα συνθέτει με σκοπό να ελέγχει την ψυχή σου κάθε δευτερόλεπτο… και όντως το καταφέρνει με εξαιρετική μαεστρία.God Is An Astronaut

Τα live τους είναι επίσης άλλη ιστορία. Στα πρώτα χρόνια μετά τη σύνθεση της μπάντας, τα live shows αποτελούσαν ένα σύνθετο οπτικοακουστικό θέαμα με videos να παίζουν στο background της σκηνής, κάτι το οποίο ωστόσο έχει σήμερα αλλάξει. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Jamie Dean (πλήκτρα, synthesiser, κιθάρα), ο κορεσμός από ατμοσφαιρικά, οπτικοακουστικά εφέ στις live εμφανίσεις μπαντών παρόμοιου είδους, ήταν αυτό που ώθησε τους Ιρλανδούς στην υιοθέτηση μιας πιο απλής, άμεσης και διαδραστικής προσέγγισης στα live.

God Is An Astronaut

Έχοντας στο ενεργητικό τους ήδη 7 άλμπουμ και 1 EP, η μπάντα από το Glen of the Downs της Ιρλανδίας δηλώνει πως η κάθε δουλειά τους αντικατοπτρίζει πλήρως το ποιοι είναι και πώς αισθάνονται τη δεδομένη στιγμή της δημιουργίας. Η μουσική εξέλιξη, λοιπόν, από άλμπουμ σε άλμπουμ αποτελεί ουσιαστικά και εξέλιξη της καθημερινής ζωής της μπάντας και των εξωτερικών ερεθισμάτων που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους.

God Is An Astronaut

Αν κανείς, λοιπόν, λάβει υπόψη τον παραπάνω συλλογισμό, ακούγοντας το Helios|Erebus, το τελευταίο άλμπουμ των God Is An Astronaut που κυκλοφόρησε το 2015, μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τη σκοτεινή πλευρά που παρουσιάζει. Το ίδιο το όνομα του άλμπουμ δηλώνει την αντίθεση ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, τον ψυχισμό κάποιου που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια αέναη, ενδιάμεση κατάσταση. “Πρόκειται για την όλο και πιο λυπητερή και άσχημη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα σήμερα.”

God Is An Astronaut

Η τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση στην Ελλάδα έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2014 και μας άφησε ενθουσιασμένους, καθώς τα είχε όλα. Την εναλλαγή συναισθημάτων που περιμένεις, συνεχή επικοινωνία με το κοινό, light show και μια υπόσχεση πως θα μας επισκέπτονταν σύντομα.

Μετά από την ακύρωση της εμφάνισης τους στις αρχές του 2016, εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας, οι God Is An Astronaut επιστρέφουν δυναμικά, αυτή τη φορά στη σκηνή του Fuzz την 1η Οκτωβρίου 2016. Supporting act της βραδιάς θα είναι οι “alternative atmospheric rock” Blame The Trees. Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα χάσουμε την ευκαιρία να τους ξανααπολαύσουμε!



Η σύνθεση των GIAA:

Torsten Kinsella / φωνητικά, κιθάρες, πλήκτρα

Niels Kinsella / μπάσο, κιθάρες, visuals

Jamie Dean / πλήκτρα, synthesizers, κιθάρα

Lloyd Hanney / drums

God Is An Astronaut

Σχόλια