Όλοι έχουμε ακούσει για την γλώσσα του σώματος, λίγοι εφαρμόζουμε τους “κανόνες” της, ακόμα λιγότεροι “ξεχωρίζουμε” τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέσω αυτής.
Ένας γρήγορος ορισμός :
Η γλώσσα του σώματος αποτελείται από τα μέσα με τα οποία μεταβιβάζουμε μηνύματα, συνειδητά ή ασυνείδητα , με κινήσεις του σώματός μας ή με εκφράσεις του προσώπου μας.
Εξετάζει 3 βασικούς πυλώνες :
- τη συνειδητή αντικατάσταση της γλωσσικής επικοινωνίας
- την ενίσχυση του προφορικού λόγου
- τον αντικατοπτρισμό της ψυχικής διάθεσης του ατόμου την τρέχουσα χρονική στιγμή
Σίγουρα μας επιτρέπει να μάθουμε πολλά, τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Στοίχημα όμως ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ τα παρακάτω! :
- Το 90% της άποψής σου για κάποιον, σχηματίζεται στα 4 πρώτα λεπτά της γνωριμίας σας.
- Οι γυναίκες έχουν την τάση να είναι πιο διαισθητικές. Όταν αλληλεπιδρούν ενεργοποιούνται περίπου 14-16 περιοχές του εγκεφάλου τους που εκτιμούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στους άντρες, αυτός ο αριθμός κυμαίνεται από 4 έως 6 περιοχές.
- To χαμόγελο είναι η πιο παραπλανητική ανθρώπινη έκφραση. Υπάρχουν περίπου 18 είδη χαμόγελων, ωστόσο μόνο το ένα από αυτά θεωρείται αυθεντικό και αυθόρμητο.
- Έρευνες απέδειξαν πως οι γυναίκες γελούν περισσότερο με τα αστεία των αντρών που τις ελκύουν. Αντίθετα, οι άντρες εντυπωσιάζονται από τις γυναίκες που γελούν περισσότερο με τα αστεία τους. Συνεπώς, από μια αντρική οπτική γωνία, μια γυναίκα “με καλή αίσθηση του χιούμορ” δεν είναι αυτή που λέει πετυχημένα αστεία, αλλά αυτή που γελάει περισσότερο με τα δικά τους.
- Η κίνηση της χειραψίας προέρχεται από το αρχαίο παρελθόν. Οι άνθρωποι διαφορετικών φυλών άπλωναν τα χέρια τους για να δείξουν πως είναι άοπλοι.
- Κατά την επίλυση προβλημάτων η κόρη του ματιού σου διαστέλλεται, επειδή η κίνηση αυτή σχετίζεται με την πνευματική δραστηριότητα. Μάλιστα, η κόρη φτάνει σε μέγιστη διαστολή όταν καταλήξεις στη λύση του προβλήματος!
- Στην Ασία, το φιλί θεωρείται πράξη οικειότητας και δεν επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους, ακόμα και ως πράξη χαιρετισμού.
- Παρ’όλο που το φτύσιμο στο δυτικό πολιτισμό θεωρείται αγενές, η Ασία κάνει και πάλι τη διαφορά! Το προωθεί ως υγιή και αποδεκτό τρόπο να αποβάλλει κανείς το στοματικό του περίσσευμα.
- Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη άποψη, ο ψεύτης τείνει να διατηρεί πολύ έντονη οπτική επαφή με το θύμα του. (τελικά “Τhe eyes, chico, they lie!”)
- Ωστόσο, κάποιος που ψεύδεται έχει την τάση να κάνει λιγότερες χειρονομίες και να επιδιώκει τη σωματική επαφή λιγότερο.
“Όταν θέλουμε να πείσουμε, χρησιμοποιούμε βλέμμα έντονο και ισχυρό, δε φοβόμαστε να κρατήσουμε τα μάτια μας προσηλωμένα για περισσότερο από το “επιτρεπτό” χρονικό όριο”
Η ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ
Όταν μια συζήτηση σου προκαλεί ενδιαφέρον, έχει αποδειχθεί πως περίπου το 80% του χρόνου διατηρείς οπτική επαφή με το πρόσωπο του ομιλητή, και όχι απαραίτητα με τα μάτια του.
Βλέμμα προς τα πάνω ή τα δεξιά υποδεικνύουν βαρεμάρα και δυσανασχέτηση.
Συχνά, στο παιχνίδι της κυριαρχίας χρησιμοποιούμε την οπτική επαφή για να επηρεάσουμε την άλλη πλευρά ,να επιδείξουμε τη δύναμή μας. Έτσι, όταν θέλουμε να πείσουμε , χρησιμοποιούμε βλέμμα έντονο και ισχυρό. Δε φοβόμαστε να κρατήσουμε τα μάτια μας προσηλωμένα για περισσότερο από το “επιτρεπτό” χρονικό όριο.
ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Η αντίληψη που έχουν οι άλλοι για τη “δύναμή” σου εξαρτάται και από το πώς αξιοποιείς το διαθέσιμο χώρο γύρω σου. Η καλύτερη εκμετάλλευση αυτού προδίδει περισσότερες ικανότητες και εξουσία.
Οι άντρες νιώθουν συχνότερα την ανάγκη για επιβολή και κυριαρχία στο χώρο που βρίσκονται. Αυτό ξεκινά από την εφηβική ακόμα ηλικία , όπου τα αγόρια όσο πλησιάζουν στην ενηλικίωση αισθάνονται την εσωτερική ανάγκη για ανεξαρτησία και “επανάσταση” . Συχνά θα δεις άντρες “απλωμένους” στο χώρο με τα πόδια, τα χέρια και τις πλάτες ανοιχτά, καταλαμβάνοντας ίσως παραπάνω από 1 θέσεις!
Αντιθέτως, οι γυναίκες καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 από τον αντίστοιχο χώρο των ανδρών, μαζεύοντας την πλάτη και σταυρώνοντας τα πόδια τους και τα χέρια τους.
“Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής.”
Ludwig Wittgenstein [Αυστριακός φιλόσοφος] 1889-1951