Μπύρα: Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι καλύτερες κάθε είδους!

Ξανθιές, κοκκινομάλλες, καστανές, σκουρόχρωμες… οι μπύρες υπάρχουν σε όλες τις αποχρώσεις και τις γεύσεις. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις ποια μπύρα ικανοποιεί τους γευστικούς σου κάλυκες. Beer και μανία, λοιπόν!

Οι μπύρες χωρίζονται σε αυτές που ζυμώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες (Lagers), σε αυτές που ζυμώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες (Ales) και σε αυτές της αυθόρμητης ζύμωσης (Spontaneous) οι οποίες έχουν πολύπλοκη γεύση αφού για τη ζύμωσή τους χρησιμοποιούνται άγριοι μύκητες. Εμείς σου προτείνουμε μερικές από τις ποικιλίες αυτών των τριών κατηγοριών μπίρας που υπάρχουν. 

1. LAGERS:

Οι μπύρες αυτής της κατηγορίας έχουν έντονη γεύση ανθρακικού, είναι ξηρές και ελαφριές σχετικά στο σώμα και στη γεύση. Είναι η πιο διαδεδομένη κατηγορία μπύρας. Εδώ θα βρεις την ελληνικής παραγωγής μπύρα Μythos με το φρουτώδες άρωμα, τον πλούσιο αφρό και το λαμπερό ξανθό χρώμα, αλλά και τις επίσης δημοφιλείς Άλφα και Fix. Άλλες μπύρες με δροσιστική γεύση είναι η φρουτώδης γαλλική Fischer Tradition , η γνωστή Carlsberg και η Bavaria.
Στις lager ανήκει και η γνωστή μεξικάνικη μπίρα Sol.

Lager Beer

Lager Beer

Οι υποκατηγορίες των Lagers είναι οι: Bocks, Amber, Pilsners/Pils, Rauchbier.

Στις Bocks ανήκει η αυστριακή μπύρα Samichlaus με το σκούρο βαθυκόκκινο χρώμα και τη γλυκιά γεύση από καραμελοποιημένη βύνη. Δοκίμασέ τη τρώγοντας σοκολάτα!

Οι Pilseners ή αλλιώς Pils είναι επίσης μια ποικιλία ξανθιάς μπύρας με καταγωγή από την πόλη Pilsen της Τσεχίας. Εδώ θα βρείτε μπίρες όπως η Kaiser -η πρώτη μπίρα Pils στην Ελλάδα- με τη μεστή και γεμάτη γεύση, καθώς και τη γερμανική μπύρα Veltins με την ελαφριά πικράδα.

Τέλος, έχουμε την Amber Lager με το χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα και τη γλυκιά, πικάντικη γεύση λυκίσκου, και την Rauchbier που περιλαμβάνει την καπνιστή μπύρα Craft Smoked Lager, η οποία συνοδεύεται τέλεια με ορεκτικά και κυρίως πιάτα κρεατικών.

 

2. ALES:

Οι αφρόζυμες μπύρες που ανήκουν στις Ales έχουν σύνθετα και έντονα αρώματα. Τέτοιες μπύρες είναι οι Newcastle Brown Ale, η βέλγικη ξηρή Malheur Dark Brut με αρώματα βανίλιας και καρύδας, η αγγλική John Smith’s και η γερμανική ξανθιά Diebels.

gty_beer_sk_140609_16x9_992

Οι πιο γνωστές υποκατηγορίες των Ales είναι οι: Red Ale, Weisse, Trappist και Stout.

Η Mythos Red (Premium red) ανήκει στις Red Ales και είναι μια μπίρα με πολύ στυλ και προσωπικότητα(!) καθώς συνδυάζει βύνη και καραμέλα αφήνοντας μια ντελικάτη πικράδα.

Οι κριθαρένιες μπίρες Weisse έχουν δροσιστική γεύση, θολό χρώμα και πλούσιο αφρό. Η πιο χαρακτηριστική είναι η Schneider Weisse, αλλά και η Weihenstephaner Hefeweissbier, καστανή μπίρα με γλυκόξινη γεύση, η οποία συνοδεύει ελαφριά πιάτα με οστρακοειδή θαλασσινά και ψάρι.

Στις λεγόμενες “μοναστηριακές” μπίρες προερχόμενες από την Ολλανδία ανήκει η διαδεδομένη La Trappe, η μοναδική που παράγεται στην Ολλανδία, με τις εξής ποικιλίες: η σκουρόχρωμη Dubbel , η σκουρόξανθη Triple και η κεχριμπαρένια Quadrupel.

Από τις Stout ξεχωρίζει η ιρλανδική μάυρη Guiness με τον κρεμώδη αφρό και το άρωμα καβουρδισμένης καραμέλας.

 3. Spontaneous:

Κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι η Lambic. Βελγικής προέλευσης, οι μπίρες αυτές δεν είναι πολύ διαδεδομένες γιατί οι περισσότερες από αυτές είναι όξινες και ξηρές με ελάχιστη ποσότητα ανθρακικού.

Για αυτούς που δεν τους αρέσει το αλκοόλ, υπάρχουν μπύρες με καθόλου ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Μπύρες όπως η Clausthaler Premium είναι για αυτούς που δεν πίνουν πολύ.

Τα καλύτερα μαγαζιά στην Αθήνα για χαλαρές εξόδους!

 

Ξανθιά, Κόκκινη ή Μαύρη όμως;

Η διαφορά στο χρώμα της μπύρας οφείλεται στα συστατικά που περιλαμβάνει η κάθε μία. Αυτά τα χρώματα μπίρας δεν είναι προνόμιο ενός συγκεκριμένου είδους, αλλά υπάρχουν τόσο στις Lagers, όσο και στις Ales.

Συγκεκριμένα, οι ξανθιές μπύρες με το άλλοτε σταρένιο και άλλοτε χρυσαφί χρώμα προκύπτουν από βύνη κριθαριού ανοιχτού χρώματος. Ωστόσο, τέτοιες μπύρες είναι στην πλειονότητά τους οι Lagers, με την πρωτοκαθεδρία να έχουν οι παγκόσμιας παραγωγής Amstel και Heineken.

Οι μαύρες μπύρες οφείλουν το χρώμα τους στο ότι καβουρντίζεται το βινοποιημένο κριθάρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Dark Lager μπίρα Amstel Bock και η Stout Guiness. 

Τέλος, οι κόκκινες μπύρες αποκτούν το χρώμα τους από ένα τύπο βύνης που είναι αποτέλεσμα μίξης ανοιχτής και μαύρης βύνης κριθαριού. Τέτοιες είναι οι Red Ale, με γνωστή τη Mythos Red.


Φυσικά, τα είδη μπίρας που υπάρχουν παγκοσμίως είναι πάρα πολλά, αλλά εμείς σου προτείναμε τα πιο χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν μπυραρίες, όπου μπορείς να επιλέξεις από μια μεγάλη γκάμα μπύρες που δε βρίσκεις εύκολα σε κάποιο άλλο μαγαζί.

Μπυραρίες στην Αθήνα:

Στη Θεσσαλονίκη:

Στο Βόλο:


 

Καλή απόλαυση!

 

beer_quote_by_jordanp23