Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Μια ομάδα προσφύγων κατάφερε να ενώσει τον πλανήτη

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Το καταπληκτικό γεγονός που έλαβε χώρα στην τελετή έναρξης!

Μιλάμε ίσως για μια από τις πλέον ανατριχιαστικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και συνέβη εχθές στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Μια ομάδα 10 ατόμων κάνει την είσοδο της στο Στάδιο Μαρακανά και οι θεατές ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016

Δεν πρόκειται ωστόσο για μια οποιαδήποτε ομάδα. Τα 10 μέλη της είναι πρόσφυγες από τη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η ιστορία τους διαφέρει κατά πολύ από αυτές των υπολοίπων αθλητών της διοργάνωσης.

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016 ομάδα προσφύγων

H Yusra Mardini εκπροσωπεί την Ομάδα των προσφύγων στην κολύμβηση.

Όταν το σπίτι της, 18χρονης πλέον, Yusra Mardini καταστράφηκε ολοκληρωτικά εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία τον Αύγουστο του 2015, εκείνη αναγκάστηκε μαζί με την αδερφή της Sarah να εγκαταλείψουν τη χώρα που μεγάλωσαν. Έφτασαν στο Λίβανο, μετά στην Τουρκία, απ’όπου και κανόνισαν να περάσουν στη Λέσβο με μια φουσκωτή βάρκα χωρητικότητας 6 ατόμων. Οι λαθρέμποροι φυσικά που πληρώνονται αδρά για να μετακινούν του πρόσφυγες από την Τουρκία υπό αισχρές συνθήκες, γέμισαν τη βάρκα με 20 άτομα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πριν καταφέρουν να φτάσουν στο νησί, η μηχανή να σταματήσει να λειτουργεί και η λέμβος να αρχίσει να γεμίζει νερό. Οι αδερφές Mardini, με τη βοήθεια δύο άλλων συνεπιβατών τους που ήξεραν κολύμπι, έπεσαν στο νερό και κολύμπησαν 3 ώρες τραβώντας τη βάρκα προς τη στεριά, έτσι ώστε να σωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της ότι στην αρχή πίστευε πως θα πεθάνει στο νερό, αλλά συνέχισε να προσπαθεί και τα κατάφερε ακόμα και εξαντλημένη. Όλη η οικογένεια της κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία και ζει εκεί από το Σεπτέμβριο του 2015.

Ομάδα προσφύγων

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach είπε: “Οι πρόσφυγες αυτοί δεν έχουν σπίτι, ομάδα, σημαία ή εθνικό ύμνο. Θα τους προσφέρουμε ένα σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές του κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα σύμβολο ελπίδας για όλους τους πρόσφυγες του κόσμου και με τη συμμετοχή τους, θα στρέψουν την προσοχή όλων στο μείζονος σημασίας ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.”

Ομάδα προσφύγων


Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες, από τους οποίους τα 5 εκατομμύρια προέρχονται μόνο από τη Συρία…


 

Η Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων αγωνίζεται υπό τη σημαία των Αγώνων.

Μέλη:

Rami Anis- Συρία – κολύμβηση

Yusra Mardini- Συρία – κολύμβηση

Yonas Kinde- Αιθιοπία – στίβος

Popole Misenga- Λαική Δημοκρατία του Κονγκό – τζούντο

Yolande Bukasa Mabika- Λαική Δημοκρατία του Κονγκό – τζούντο

Paulo Amotun Lokoro- Νότιο Σουδάν – στίβος

James Chiengjiek- Νότιο Σουδάν – στίβος

Anjelina Nadai Lohalith- Νότιο Σουδάν – στίβος

Yiech Pur Biel- Νότιο Σουδάν – στίβος

Rose Nathike Lokonyen- Νότιο Σουδάν – στίβος

Σχόλια