Οι καλύτερες φωτογραφίες των αναγνωστών με φόντο παραλίες και 5 tips για να βγάλεις μια επαγγελματική φωτογραφία στην παραλία!

Κείμενο και επιμέλεια: Εύα Μπεσλεμέ

παραλίες

©Μηνάς Μάριος -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

Με αφορμή τον τελευταίο διαγωνισμό φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα την φωτογραφία τοπίου λάβαμε πολλές φωτογραφίες με βασική θεματολογία την παραλία. Εμείς συγκεντρώσαμε τις 10 καλύτερες και σας τις παρουσιάζουμε σ’ ένα άρθρο μαζί με 5 βασικά tips για να βγάλεις και εσύ μία εντυπωσιακή φωτογραφία στην παραλία.

1. Επέλεξε την σωστή ώρα.


Ο κοινά αποδεκτός κανόνας, ορίζει το εξής: πήγαινε νωρίς ή πήγαινέ αργά! Όπου νωρίς, βάλε το διάστημα από το ξημέρωμα μέχρι τις 9:00 το πρωί. Στο διάστημα αυτό, οι φωτιστικές συνθήκες είναι ίσως οι καλύτερες για έναν φωτογράφο. Ο ουρανός παίρνει εντυπωσιακές αποχρώσεις, τα ψυχρά χρώματα έχουν την τιμητική τους, ενώ το φως του ήλιου δεν είναι τόσο σκληρό, ώστε να υπάρχει κίνδυνος οι φωτογραφίες να βγουν καμένες.

Αν δεν μπορείς να πας νωρίς, τότε πήγαινε αργά. Δηλαδή την ώρα που ο ήλιος βασιλεύει και το σούρουπο τον διαδέχεται σταδιακά. Το ηλιοβασίλεμα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αρκετά εντυπωσιακό από μόνο του, το οποίο με μία σωστή σύνθεση μπορεί πραγματικά να απογειώσει την λήψη σου. Κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος ο ουρανός αλλάζει σταδιακά αποχρώσεις, περνώντας από τις θερμές στις ψυχρές. Το φως εξακολουθεί να μην είναι σκληρό, ενώ το σκηνικό παραμένει εντυπωσιακό.

παραλίες

©Γρηγόρης Ρίγος -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

2. Χρησιμοποίησε φίλτρα φακού.


Η χρήση των ειδικών φίλτρων στην φωτογράφηση στην παραλία, έχει διττή σημασία. Αρχικά, με τα κατάλληλα φίλτρα ο φωτογράφος δημιουργεί καλύτερες φωτιστικές συνθήκες για τις λήψεις του. Κατά δεύτερον, τα φίλτρα φακού προστατεύουν τον φακό από τους κόκκους άμμους, οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν πραγματικός μπελάς για τον φακό.

Τι φίλτρα θα χρειαστείς όμως; 

Polarising filter, ND filter και Uv Filter. Τα πρώτα θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τις αντανακλάσεις του φωτός και να σκουρύνεις τον ουρανό, καθώς είναι ικανά να ενισχύσουν το κοντράστ στις λήψεις σου. Τα δεύτερα, θα μειώσουν την ποσότητα φωτός που θα δεχθεί ο σένσορας της μηχανής σου. Ενώ τα τελευταία, μειώνουν το σκληρό φως και τις επιπτώσεις του στην λήψη.

παραλίες

©Θεοτόκης Φλεμοτόμος – Συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

παραλίες

©Αγγελική Κασαλιά -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

 

3.  Παίξε με τις φόρμες


Ένα από τα βασικά στοιχεία για μια καλή σύνθεση, είναι οι γραμμές και οι φόρμες. Η παραλία είναι ένα περιβάλλον ιδανικό για ν’ ανακαλύψεις ενδιαφέρουσες φόρμες. Τα σχήματα που δημιουργεί η άμμος, τα κλαδιά των δέντρων, ο ορίζοντας, τα κύματα ακόμα και η συμμετρία που δημιουργούν οι ομπρέλες θαλάσσης, μπορεί να σου προσφέρουν τις κατάλληλες φόρμες ώστε να τραβήξεις μία πραγματικά καλή φωτογραφία.

παραλίες

©Βίκη Νικολάου -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

παραλίες

© Μιχαήλ Κατσικαδέλης-Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

4. Δοκίμασε να τραβήξεις με αργή ταχύτητα.


Ένας κλασικός τρόπος μεν για να τραβήξουμε το νερό, που λειτουργεί πάντα δε, είναι να χρησιμοποιήσουμε αργή ταχύτητα. Στην παραλία που η θάλασσα γίνεται ένα με τον ουρανό αυτό θα προσφέρει το εφέ θολώματος, κάνοντας μας να μην μπορούμε να καταλάβουμε που σταματά και ξεκινά τι. Η αργή ταχύτητα είναι επίσης ενδιαφέρουσα όταν η θάλασσα είναι ταραχώδης και τα κύματα σκάνε στα βράχια.

παραλίες

©Δημήτρης Πετράκης -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

5. Πρόσεξε τον ορίζοντα.


Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξεις, και αυτό γιατί, ένας στραβός ορίζοντας, όσο καλή και αν είναι η σύνθεση ή το θέμα, θα αποδυναμώσει σημαντικά την λήψη σου. Γι’ αυτό σιγουρέψου πριν πατήσεις το τελικό click πως ο ορίζοντας στην φωτογραφία σου είναι πράγματι οριζόντιος και όχι στραβός!

παραλίες

©Achilleas Gred– Συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

 

Ενώ από το Instagram ξεχωρίσαμε τις εξής συμμετοχές:
παραλίες παραλίες

*Αν θες και εσύ να δημοσιεύσουμε την φωτογραφία σου, ανέβασε την στο Instagram βάζοντας #instafrapress.

Σχόλια