Κι όμως ναι, ο καφές δεν είναι ο μόνος που μπορεί να σε ξυπνήσει!

Μη μας παρεξηγήσεις. Ο καφές είναι από τα πράγματα που αγαπάμε. Τον βάλαμε κιόλας στο όνομά μας. Απλά, μερικές φορές, είτε δεν έχουμε τη διάθεση να πιούμε, είτε προσπαθούμε να αποκτήσουμε υγιεινότερες συνήθειες. Για αυτές τις φορές που χρειάζεσαι μια ένεση ενέργειας και δε θέλεις να γεμίσεις με καφεΐνη, εδώ έχουμε εφτά εναλλακτικές προτάσεις:

#1. Δες φυσικό φως

o-WAKING-UP-facebook

Όταν ξυπνάς, άνοιξε την κουρτίνα σου και πάρε μια βαθιά ανάσα. Το φυσικό φως του ήλιου βοηθά το σώμα να παράγει τη βιταμίνη D και να ενισχύσει τα επίπεδα σεροτονίνης, που σου φτιάχνουν τη διάθεση (και σε αφήνουν να κοιμηθείς το επόμενο βράδυ). Αν είναι απόγευμα, κάνε ένα διάλειμμα από τη δουλειά και βγες έξω.

#2. Κάνε ντους και με κρύο νερό

energy_shower

Το κρύο ντους μπορεί να σε ξαφνιάσει δυσάρεστα (ειδικά αν είναι πολύ νωρίς το πρωί). Ευτυχώς, δε χρειάζεται να καθίσεις κάτω από το κρύο νερό όλη την ώρα, για να ξυπνήσεις. Κάνε ντους κανονικά και άλλαξέ το στο κρύο λίγες στιγμές πριν τελειώσεις. Αυτό το… ξέσπασμα ψυχρότητας θα σε «χτυπήσει» και θα σε ξυπνήσει αμέσως. Θα αναζωογονήσει και τα μαλλιά σου!

#3. Να ενυδατώνεσαι

καφές

Όταν δεν πίνεις πολύ νερό, αφυδατώνεσαι και όταν αφυδατώνεσαι, κουράζεσαι (γιατί η αφυδάτωση επηρεάζει τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο). Να καταναλώνεις νερό, ειδικά σε παγωμένο ποτήρι, για να μένεις σε εγρήγορση περισσότερο.

#4. Να τρως έξυπνα σνακ

aea8e75f-9af8-495f-9b29-e465bf789d3c_16x9_788x442

Σνακ με ζάχαρη και υδατάνθρακες μπορούν να σου δώσουν ενέργεια προσωρινά και είναι βέβαια πεντανόστιμα, αλλά σε συντρίβουν. Αντ’ αυτού, διάλεξε φαγητά που σου παρέχουν συνεχή ενέργεια, όπως το μήλο.

#5. Μάσησε τσίχλα

energy_gum

Ακούγεται περίεργο, αλλά όταν μασάς τσίχλα, οι καρδιακοί σου παλμοί αυξάνονται, όπως και η ροή του αίματός σου στον εγκέφαλο. Όχι απλά σε βάζει σε εγρήγορση, αλλά όταν μασάς τσίχλα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνεται η πνευματική σου επίδοση, τουλάχιστον προσωρινά.

#6. Κινήσου

energy_walk

Έστω και για ένα μεσημεριανό περίπατο, έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδική άσκηση επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνει την ενέργεια και να μειώνει την κούραση.

#7. Δώσε ερεθίσματα στον εγκέφαλό σου

IMG_5938

Ένα σταυρόλεξο, ένα Sudoku ή ακόμα και το «Πες-Βρες» με τους φίλους σου, δηλαδή το να επικεντρωθείς σε μια δύσκολη εγκεφαλική άσκηση για λίγα λεπτά μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σου. Για μικρές χρονικές περιόδους, πνευματικές ασκήσεις σαν κι αυτές ερεθίζουν τον εγκέφαλο χωρίς να σε κουράζουν. Επιπλέον, μπορείς να μάθεις νέες λέξεις και να τις ενσωματώσεις στο λεξιλόγιό σου.

Πηγή

Σχόλια