Γκάζι, ακούς; Μία έκθεση προφορικών μαρτυριών έρχεται στο Γκαζοχώρι!

 

Η περιοχή του Κεραμεικού είναι γνωστή σε όλους μας. Ίσως επειδή την επισκεφθήκαμε για μία συναυλία ή για μία έκθεση. Οι περισσότεροι βρεθήκαμε εκεί για μία έξοδο. Πηγαίνουμε στο Γκάζι, επειδή είναι πλέον ένα δημοφιλές μέρος ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Μερικοί από εμάς πηγαίνουν εκεί και σε καθημερινή βάση.

Το γνωρίζουμε, όμως, αληθινά;

Κατά την επίσκεψη ή κατά το πέρασμά τους από τη συγκεκριμένη περιοχή, ίσως λίγοι θα έχουν αναρωτηθεί για την ιστορία της περιοχής, του παλιού εργοστασίου φωταερίου και τη σημασία τους για την Αθήνα. Μία έκθεση που βασίζεται αποκλειστικά σε προφορικές μαρτυρίες έρχεται στις 28 Ιουνίου για να ξεδιαλύνει την άγνοια που υπάρχει σχετικά με το Γκαζοχώρι.

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση») του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν, από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου 2016, τη διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;». Σκοπός της έκθεσης είναι να καταγράψει, αλλά και να παρουσιάσει στους επισκέπτες, ζωντανές μνήμες της γειτονιάς γύρω από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, με έμφαση στην περίοδο 1980-2004.

Κάτοικοι της γειτονιάς, παλιοί εργαζόμενοι του εργοστασίου, εργαζόμενοι της Τεχνόπολης και επιχειρηματίες της περιοχής μιλούν με μία ομάδα φοιτητριών και φοιτητών, οι οποίοι καταγράφουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους. Η αστική ιστορία της περιοχής ζωντανεύει μέσα από μοναδικό υλικό, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της έκθεσης να κατανοήσει τη διαδρομή του Γκαζοχωριού από το χθες στο σήμερα.

Γκάζι, ακούς;

Credits: Αντρέας Σμοΐλης-Κώνστας, φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

Με αυτόν τον τρόπο, μνήμες και συναισθήματα ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία της γειτονιάς βιωματικά, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό την μορφή προφορικών μαρτυριών, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση οπτικοακουστικών μέσων, που μεταφέρει στους επισκέπτες την ιδιαίτερη μαγεία του κόσμου της προφορικής ιστορίας.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Facebook event

Εγκαίνια: Τρίτη 28 Ιουνίου, 19.30

Διάρκεια: 28 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 2016
Ώρες: 10.00-18.00
Πού: Κτίριο Νέο Υδαταέριο, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Τηλ.: 210 3475535
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, Τηλ.: 210 3475518, 210 3453548

Σχόλια