Η αίτηση για μεταπτυχιακό προϋποθέτει μια διεργασία ως προς την εύρεση του κατάλληλου προγράμματος. Ιδού όσα θα πρέπει να αναλογιστείς για να κάνεις την σωστότερη επιλογή!
Η απάντηση στο ερώτημα ” Tι μεταπτυχιακό να διαλέξω” δεν είναι καθόλου εύκολη. Εξαρτάται από τις μελλοντικές σου βλέψεις και τα επαγγελματικά σου σχέδια καθώς και από την προσωπικότητα σου και τα κριτήρια που θέτεις.
Πώς κάνεις την επιλογή αυτού όμως;
Συνήθως οι φοιτητές αναζητούν κάποιο μεταπτυχιακό με κριτήριο τη ζήτηση στην αγορά εργασίας ή τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα.
Δυστυχώς η αγορά εργασίας είναι γρήγορα μεταβαλλόμενη και είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο κάποιος να προβλέψει τη ζήτηση που θα υπάρχει σε κάποια χρόνια από τώρα. Το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι η ζήτηση την παρούσα στιγμή, όπου όμως και αυτής η ένταση εκτιμάται διαφορετικά από κάθε φορέα που αφουγκράζεται το θέμα αυτό.
Συνήθως, προκειμένου να επιλέξουμε μεταπτυχιακό τίτλο πρέπει να θέσουμε τουλάχιστον τα παρακάτω ερωτήματα στον εαυτό μας.
Γιατί θέλω να κάνω μεταπτυχιακό;
Πιθανές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα που προσωπικά με απασχολούσε ένα ολόκληρο χρόνο είναι οι εξής:
- Γιατί μου αρέσει ένα συγκεκριμένο θέμα και θέλω να εμβαθύνω σε αυτό
- Θα με βοηθήσει να ακολουθήσω ένα επάγγελμα που μου αρέσει
- Θέλω να αλλάξω κάπως τον προσανατολισμό μου
- Μου το σύστησαν καθηγητές, γνωστοί, οικογένεια
Τι είναι πιο σημαντικό για μένα η επαγγελματική απορρόφηση ή η κάλυψη των επιστημονικών και ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων;
Κοίτα βέβαια είναι δυνατό τα δύο αυτά να ταυτίζονται αλλά αν δεν είσαι τόσο τυχερός θα πρέπει να κάνεις μια εσωτερική αξιολόγηση που θα προσδιορίσει και το κύριο κριτήριο επιλογής.
Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά μου σχέδια και πως θα με βοηθήσει το μεταπτυχιακό που έχω επιλέξει;
Καλό είναι να συζητήσεις με γνωστούς που έχουν εμπειρία στην αγορά εργασίας για να μάθεις ποιες είναι οι τυπικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη καριέρα στο επάγγελμα που στοχεύεις να εξασκήσεις.
Με άλλα λόγια όμορφε/η μου αναγνώστη θα πρέπει να διερευνήσεις ποια είναι η ειδικότητα του μεταπτυχιακού που θα σε διευκολύνει στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία.
Εάν αλλάξω τομέα μεταπτυχιακού σε σχέση με το πρώτο μου πτυχίο θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις;
Σε γενικές γραμμές όσο πιο απομακρυσμένος ο τομέας του μεταπτυχιακού από το πρώτο πτυχίο τόσο περισσότερη προσπάθεια θα χρειαστεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αδύνατο για κάποιον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Αυτό διότι η επιτροπή του μεταπτυχιακού που σε δέχτηκε για το πρόγραμμα θα έχει λάβει υπόψη την ειδικότητα του πρώτου σου πτυχίου και θα έχει αποφανθεί ότι μπορείς να ανταποκριθείς.
Ποιο Πανεπιστήμιο να διαλέξω;
Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτό το ερώτημα. Συνήθως το πρόσωπο με το οποίο μιλάς θα σου συστήσει το Πανεπιστήμιο που πήγε ο ίδιος, ή κάποιος γνωστός του ή μέλος της οικογένειας του. Σημασία έχει ότι η τελική απόφαση είναι δική σου. Πιο κάτω θα βρεις κάποια βοηθητικά κριτήρια:
- Η προσφορά ή όχι αυτού που θέλεις να κάνεις
- Τα κριτήρια εισαγωγής
- Η χρονική διάρκεια του προγράμματος
- Οι πιθανότητες χρηματοδότησης
- Η φήμη του προγράμματος και του Πανεπιστημίου
- Τα rankings (αξιολογήσεις σειρά κατάταξης)
- Η τοποθεσία
- Το κόστος ζωής
- Η παρουσία φίλων ή γνωστών
- Ο αριθμός των φοιτητών στο πρόγραμμα
Αρκεί, λοιπόν, να αναλογιστείς όλα τα παραπάνω προκειμένου να επιλέξεις το κατάλληλο μεταπτυχιακό για τα δεδομένα σου γι’αυτό και το συγκεκριμένο άρθρο δίνει γενικές κατευθύνσεις και όχι στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για τα καλύτερα μεταπτυχιακά που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα γίνει κι αυτό όμως…