Μια ματιά στη ζωή του Πιρς Μπρόσναν, ενός από τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον διάσημο πράκτορα 007 του Ίαν Φλέμινγκ στον κινηματογράφο.

Ο πατέρας του Πιρς Μπρόσναν εγκατέλειψε αυτόν και τη μητέρα του, λίγες ημέρες αφότου γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1953, στην Drogheda της Ιρλανδίας. Η μητέρα του αναγκάστηκε να τον αφήσει σε συγγενείς, ενώ έψαχνε για δουλειά. Επανενώθηκαν στο Λονδίνο, πολλά χρόνια αργότερα, όταν η μητέρα του είχε πια ξαναπαντρευτεί και ο ίδιος ήταν πια ένας επιτυχημένος ηθοποιός.

Πιρς Μπρόσναν

“Η μητέρα μου ήταν η ομορφότερη γυναίκα στην πόλη. Ήταν λίγο μεγαλύτερός της. Με έκαναν. Και μας εγκατέλειψε.

Όσο ζούσε στην Ιρλανδία πήγαινε σε ένα σχολείο που λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση της θρησκευτικής κοινότητας των Χριστιανών Αδελφών (Christian Brothers). Για την εκπαίδευση στο συγκεκριμένο σχολείο ο Μπόσναν σε διάφορες συνεντεύξεις του έχει εκφράσει την απέχθειά του, επικρίνοντας την καταπίεση που ασκούσαν οι Χριστιανοί Αδελφοί, τους οποίους χαρακτήρισε υποκριτές, στους μαθητές.

Στο Λονδίνο γράφτηκε στο Elliott School, το οποίο εγκατέλειψε στα δεκαέξι του. Θέλοντας να γίνει ζωγράφος γράφτηκε στο Central Saint Martins College of Art and Design, στη συνέχεια για ένα διάστημα εργάστηκε σε ένα τσίρκο και αργότερα σπούδασε τρία χρόνια στο Drama Centre London.

Μετά την αποφοίτησή του, το 1975, από το Drama Centre London ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός διευθυντή σκηνής στο Βασιλικό Θέατρο του Γιόρκ (York Theatre Royal), όπου έκανε και το ντεμπούτο του ως ηθοποιός στο έργο Wait Until Dark.

Στη συνέχεια επιλέχτηκε από τον Τένεσι Ουίλιαμς για τον ρόλο του McCabe στο έργο The Red Devil Battery Sign και το 1977 από τον Φράνκο Τζεφιρέλι για το έργο Filumena του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο (Eduardo De Filippo).Πιρς Μπρόσναν

Το 1977, λίγους μήνες αφότου αποφοίτησε από τη δραματική σχολή, ο Πιρς Μπρόσναν επισκέφτηκε το σπίτι ενός φίλου του. Έπαιζαν πόκερ και κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα, πείνασε και άνοιξε το ψυγείο να βρει κάτι να φάει. Καθώς μασουλούσε ακατάσχετα, άκουσε μία γυναικεία φωνή: “Τι κάνεις; Τρως το φαγητό των παιδιών μου!” Ο Πιρς γύρισε και αντίκρυσε “την πιο όμορφη γυναίκα” που είχε δει ποτέ.

Την έλεγαν Κασσάνδρα Χάρις και έμελλε να γίνει η σύντροφός του για τα επόμενα 14 χρόνια. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Πιρς συγκατοικούσε με την Κασσάνδρα και τα δύο παιδιά της, Κρίστοφερ και Σάρλοτ. Η Χάρις ήταν ηθοποιός και μάλιστα έπαιξε πρώτη σε ταινία του Τζέιμς Μποντ το 1981, το “Για τα μάτια σου μόνο”. Τον πράκτορα 007 υποδυόταν ο Ρότζερ Μουρ, ενώ ο παραγωγός Άλμπερτ Μπρόκολι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον σύζυγό της, Πιρς Μπρόσναν. Δεν το ήξεραν ακόμα, αλλά σε λίγα χρόνια θα συνεργάζονταν.

“Γνώριζα ότι δεν είχε πάρει καλούς ρόλους, γιατί ήμουν είτε πολύ όμορφος, πολύ σέξυ ή οτιδήποτε άλλο. Κρινόμουν με τρόπους που δε μου έδιναν άλλη διέξοδο. Έπρεπε να είμαι υπομονετικός.

Ο Πιρς Μπρόσναν εμφανίστηκε σε μικρούς ρόλους στις ταινίες The Long Good Friday(1980) και The Mirror Crack’d(1980) και στις τηλεοπτικές σειρές The Professionals, Murphy’s Stroke και Play for Today, αλλά οι ρόλοι δεν προσέφεραν αρκετά για να συντηρήσει την οικογένειά του. Ταξίδεψαν με τη Χάρις μέχρι το Λος Άντζελες, όπου εμφανίστηκαν σε κάθε οντισιόν που τους πρότειναν.

Ο Μπρόσναν στάθηκε τυχερός και βρήκε αμέσως τον πρώτο μεγάλο ρόλο της καριέρας του. Θα υποδυόταν τον ντετέκτιβ Ρέμινγκτον Στιλ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε ένα επεισόδιο που γυρίστηκε στην Ιρλανδία, ο Πιρς γνώρισε για πρώτη φορά τον πατέρα του. Συναντήθηκαν, αντάλλαξαν τα νέα τους και δεν ειδώθηκαν ποτέ ξανά. Ο πατέρας του πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

Πιρς Μπρόσναν
Ο Πιρς Μπρόσναν είχε προταθεί πρώτη φορά για το ρόλο του Τζέημς Μποντ το 1987, αλλά καθώς δεσμευόταν ακόμα από το συμβόλαιο του στη σειρά Remington Steele, είχε αρνηθεί την πρόταση. Έτσι το 1987 και το 1989 το Βρετανό πράκτορα υποδύθηκε στις ταινίες The Living Daylights και Licence to Kill αντίστοιχα ο Τίμοθυ Ντάλτον.

Ο Μπρόσναν υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ τέσσερις φορές. Πρώτη φορά ήταν το 1995 στην ταινία GoldenEye. Ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα η ταινία Το αύριο δεν πεθαίνει ποτέ (Tomorrow Never Dies). Τρίτη φορά ήταν το 1999 στην ταινία Ο κόσμος δεν είναι αρκετός (The World Is Not Enough) ενώ τελευταία ταινία ήταν το Die Another Day το 2002.

“Θα είμαι πάντα ένας Μποντ. Είναι μια μικρή ομάδα ανδρών που έχουν κάνει αυτό το ρόλο. Κάποιος είπε, περισσότεροι άνδρες έχουν περπατήσει στο φεγγάρι απ’ ό, τι έχουν υποδυθεί τον James Bond.

Πιρς Μπρόσναν

Την ίδια χρονιά που έγινε στον Πιρς Μπρόσναν η πρώτη πρόταση να παίξει τον εικονικό πράκτορα, η Κασσάνδρα διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών. Αρχικά όλα έδειχναν ότι θα ανάρρωνε, αλλά η ασθένεια πήρε ξαφνικά πολύ άσχημη τροπή. Ο Πιρς και τα παιδιά της ήταν στο πλευρό της κάθε στιγμή μέχρι τον θάνατό της, τον Δεκέμβριο του 1991. Ήταν μόλις 43 χρονών.

“Ο καρκίνος είναι η πιο ολέθρια, ύπουλη, αηδιαστική ασθένεια της ζωής.

Το 1994 γνώρισε τη δημοσιογράφο Κίλι Σέι Σμιθ και σχεδόν ταυτόχρονα, του προσέφεραν ξανά τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Η δεκαετία που ξεκίνησε με το χειρότερο δυνατό τρόπο, ξαφνικά φάνηκε να αντιστρέφεται. Ο Μπρόσναν ξεκινούσε τη ζωή του απ’ την αρχή.

Ο Πιρς Μπρόσναν έγινε ο Τζέιμς Μποντ για εφτά χρόνια, από το 1995 μέχρι και το 2002. Μέσα σε αυτό το διάστημα απέκτησε δύο παιδιά και παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Κίλι Σέι Σμιθ. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια κατά του καρκίνου.

Πιρς Μπρόσναν

Το 2013, ο Μπρόσναν έχασε τη θετή του κόρη, Σάρλοτ, απ’ την ίδια ασθένεια που πήρε και τη μητέρα της. Η Σάρλοτ ήταν 42 χρονών, παντρεμένη με δύο παιδιά. Οι απώλειες είναι μεγάλες, αλλά ο Μπόσναν συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

“Το ότι έγινα 60 είχε απίστευτο αντίκτυπο στην καρδιά και την ψυχή μου, οφείλω να το πω, γιατί έχεις να κάνεις με το χρόνο: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι έχεις ζήσει πολλά διαφορετικά πράγματα.

 

Σχόλια