Ο Αλέξανδρος Ζήλος μας μίλησε για την εμπειρία του να γυρνάς τον κόσμο με ένα… ποδήλατο!

Όταν έχεις όρεξη για δράση και ζωή είσαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα και να αναμετρηθείς με τους πάντες.

Ο Αλέξανδρος Ζήλος, είναι ένας 28χρονος που ως παιδί, καθόταν με τις ώρες και χάζευε χάρτες, κοίταζε ποια χώρα συνορεύει με ποια, ποιες είναι οι πρωτεύουσες τους, τι γλώσσα μιλάνε και ποσό μακριά είναι από την Ελλάδα.

Σε ηλικία 10-11 χρονών αγόρασε τον πρώτο του Άτλαντα, ένα μικρό βιβλιαράκι που είχε πληροφορίες για όλες τις χώρες, εικονογραφημένο με ωραία σκίτσα και λίγο πιο καρτουνίστικους χάρτες. Το διάβασε όλο, το ξεφύλλισε άπειρες φορές αλλά δεν του έφτανε, και όσο μεγάλωνε αγόραζε και αλλά βιβλία, χαζεύοντας τους χάρτες.

Με τον καιρό, προσπαθώντας να ανακαλύψει σε τι είναι κάλος, κατάλαβε ότι από μικρός τον ελκύει το άγνωστο, τον ελκύει αυτό που ονομάζουμε ΓΗ…

Αλέξανδρος Ζήλος

Αποφάσισε, λοιπόν, να διασχίσει την Αφρική με ένα ποδήλατο.

Φεύγοντας από την Ελλάδα ήθελε να κάνει μια κίνηση που θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Έτσι, ξεκίνησε μία καμπάνια με σκοπό να ενισχύσει το έργο της Praksis για τους πρόσφυγες αλλά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί τα τελευταία χρονιά της κρίσης.

Η αφετηρία αυτής της συναρπαστικής και συνάμα επικίνδυνης εξόρμησης είναι το Κάιρο της Αιγύπτου και ο τερματισμός το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής.

Όλο το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο εκτός απροόπτων και όλη η διαδρομή θα είναι περίπου 16000 χλμ.

Ο Αλέξανδρος βρίσκεται ήδη στην Αφρικανική ήπειρο και μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του από αυτό το ιδιαίτερο και συναρπαστικό ταξίδι. Μου μίλησε για το πως αποφάσισε να κάνει αυτό την διαδρομή, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τι είναι αυτό που τον εξιτάρει σε αυτούς τους προορισμούς που επισκέπτεται.

Ένα ταξίδι διαφορετικό από τ’ άλλα. Τι σε ώθησε να το επιλέξεις;

Είναι διάφοροι οι λόγοι που ταξιδεύω με ποδήλατο, ας ξεκινήσουμε με αυτό που πιστεύω εγώ πιο βασικό.

Το ποδήλατο είναι ένα πολύ οικονομικό μέσο, σε πάει σχεδόν παντού και κυρίως δεν μολύνει το περιβάλλον, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης όπου μέσα από το ταξίδι μου θα ήθελα να τον προωθήσω έτσι ώστε περισσότερος κόσμος να αρχίσει να το χρησιμοποιεί ως βασικό μέσο στην καθημερινότητα του.

Μετά ο άλλος λόγος είναι ότι με το ποδήλατο βλέπεις πράγματα σε ένα ταξίδι που δεν θα κατάφερνες να δεις με κάποιο άλλο μέσο, η επαφή με το περιβάλλον και τον κόσμο είναι πιο άμεση και σου δίνει την δυνατότητα να σταματάς όπου θέλεις.

Τώρα γιατί Αφρική; Η Αφρική είναι μια τεράστια ήπειρος με πολλές αντιθέσεις, ξεφεύγει από τα δυτικά πρότυπα και αυτό είναι που την κάνει μαγική. Με ότι μέσο και να πας, ζεις πρωτόγνωρες εμπειρίες σε αυτήν την ήπειρο, επίσης με ενδιαφέρει πολύ η άγρια ζωής της, οπότε είναι ένας λόγος παραπάνω που επέλεξα την Αφρική.

Σε ποια πόλη της Αφρικής βρίσκεσαι τώρα και τι εμπειρίες έχεις αποκομίσει από την έως τώρα πορεία που έχεις διανύσει;

Αυτήν τη στιγμή είμαι στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ.

Εμπειρίες πολλές, μπορώ να γράφω ώρες τι κάνω κάθε μέρα που είναι εντελώς διαφορετικό με το τι έκανα πίσω στην Ελλάδα.

Έχω κάνει βόλτα στο Νείλο με φελούκα, έχω διασχίσει έρημο με το ποδήλατο, οπού δεξιά και αριστερά έβλεπα μόνο νεκρά ζώα, έχω μείνει με ντόπιους, με έχουν καλέσει στο σπίτι τους για φαγητό, τσάι και για να μάθουν από πού προέρχομαι. Έχω πάει στην έρημο στο Βόρειο Σουδάν για αναζήτηση χρυσού, (δεν βρήκα τίποτα αλλά μου έδειξαν τον τρόπο), έχω κολυμπήσει και έχω κατασκηνώσει διπλά στο Νείλο, έκανα καταδύσεις στην Ερυθρά Θάλασσα όπου είναι παγκόσμιος καταδυτικός προορισμός λόγω της πλούσια βιοποικιλότητας.

Αλέξανδρος Ζήλος

Ποιο μέρος από αυτά που έχεις επισκεφτεί, σου έχει προξενήσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και γιατί;

Προσπαθώ όσο είναι δυνατόν να μην πηγαίνω από κεντρικούς δρόμους, οπότε σχεδόν στο περισσότερο μέρος της πορείας μου ως τώρα κατευθύνομαι νότια κατά μήκος του Νείλου.

Στην πορεία, έχει πάρα πολλά μικρά γραφικά χωριά που μπορείς να κάθεσαι όλη μέρα και να τραβάς φωτογραφίες. Είναι απίστευτα όμορφα, ο κόσμος είναι απλός και ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια διάφορων ειδών.

Για μένα όλη αυτή η διαδρομή με εντυπωσίασε και με γέμισε εικόνες, αρώματα βλέποντας την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Επίσης, το Λουξόρ στην Αίγυπτο είναι ένα φανταστικό μέρος, είναι ένα ανοικτό μουσείο, όπου και να περιηγηθείς στην πόλη βλέπεις παντού ναούς αφιερωμένους σε Θεούς και χάνεσαι μέσα στην ιστορία των Φαραώ.

Αλέξανδρος Ζήλος

Ποιες οι δράσεις στις οποίες συμμετέχεις, κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων μιας διαδρομής και ποια η αντίδραση των ανθρώπων που ζουν εκεί;

Ακόμα δεν έχω συμμετάσχει σε κάποια δράση, είμαι σε επικοινωνία με ένα σχολείο στην Ουγκάντα, όπως και με έναν οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, στην Τανζανία με περιμένουν σε έναν οργανισμό που ασχολείται με την διατήρηση του οικοσυστήματος.

Αυτήν την στιγμή τρέχω μια καμπανιά για τον Μη κυβερνητικό Οργανισμό Praksis στην Ελλάδα, που ασχολείται με την προσφυγική κρίση σε διάφορους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά επίσης και με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται βοήθεια. Η καμπάνια έχει ακόμα λίγες μέρες προτού λήξει. Όποιος θα ήθελε να συνεισφέρει μπορεί να το κάνει μέσω του παρακάτω link: https://www.indiegogo.com/projects/let-s-do-some-praksis#/

Ποια η καθημερινότητα σε κάθε σου προορισμό και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις;

Η καθημερινότητα μου όλες αυτές τις μέρες είναι, το ποδήλατο και η περιήγηση μέχρι στιγμής. Ξεκινάω το πρωί και προσπαθώ να διασχίσω όσο πιο πολλά χιλιόμετρα μπορώ.

Η Αίγυπτος κύλισε ομαλά, χωρίς δυσκολίες, στο Σουδάν είχα να αντιμετωπίσω τα καιρικά φαινόμενα, η θερμοκρασία είναι ο χειρότερος εχθρός γιατί αγγίζει καθημερινά τους 40 βαθμούς, όπου μερικές φορές είναι αδύνατον να ποδηλατίσω για ώρα. Γι’ αυτό τον λόγο ξεκινάω νωρίς και κάνω διάλειμμα πριν το μεσημέρι και συνεχίζω λίγο πριν να πέσει ο ήλιος.

Στο Σουδάν, επίσης, αντιμετώπισα ισχυρούς ανέμους που ήταν αδύνατον να αναπτύξω μεγάλη ταχύτητα και να διανύσω μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, έχω έρθει αντιμέτωπος με αμμοθύελλα αλλά και καταιγίδα όπου έπρεπε να βρω επειγόντως καταφύγιο περιμένοντας να περάσει.

Αλέξανδρος Ζήλος

Τι ρόλο παίζουν τα ταξίδια στην ζωή σου και ποιος ο αγαπημένος σου προορισμός όλα αυτά τα χρόνια;

Τα ταξίδια για μένα είναι πλέον τρόπος ζωής, προσπαθώ να συνδυάσω διάφορα πράγματα έτσι ώστε να μην περιπλανιέμαι απλώς, αλλά να ζω μέσα από αυτά.

Στο συγκεκριμένο ταξίδι θα συλλέξω εμπειρίες που θα μου είναι χρήσιμες για το μέλλον μου. Επίσης, ψάχνω ακόμα τον τρόπο να μπορώ να δουλεύω κατά την διάρκεια των ταξιδιών μου, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μένω σε ένα μέρος πολύ καιρό για να αποταμιεύσω για το επόμενο ταξίδι.

Μέχρι τώρα οι δυο αγαπημένοι μου προορισμοί είναι η Κουβά και το Μπελίζ. Και οι δυο χώρες αυτές μου άφησαν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ξαναγυρίσω!

Μετά από το ταξίδι σου στην Αφρική με ποδήλατο, έχεις σκεφτεί τον επόμενο προορισμό σου;

Έχω διαφορά σχέδια στο μυαλό μου για επόμενα ταξίδια, αλλά είναι αρκετά νωρίς να προετοιμάσω κάτι άλλο. Πρέπει να επικεντρωθώ σε αυτό το ταξίδι και να το κάνω όσο καλύτερο γίνεται.

Έτσι όπως υπολογίζω θα τερματίσω περίπου τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά τα πράγματα αλλάζουν οπότε δεν θέλω να κάνω τόσο μακροπρόθεσμα σχέδια.

Αλέξανδρος Ζήλος

Ενημερώσου και στις παρακάτω σελίδες για τα ταξίδια του Αλέξανδρου:
Site: www.passengerinlife.com
Facebook page: Cairo2CapeTown

Σχόλια