Panda Dub, Stiko & Wag και Blend Mishkin μας ταρακούνησαν για τα καλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα live με απίστευτη ενέργεια

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρά την σχεδόν καθολική ακινητοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η προσέλευση υπήρξε συγκινητική και στο Βοτανικός Live Stage στήθηκε ένα ατελείωτο πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από μερικές εκατοντάδες κόσμου, που κυριολεκτικά αρνιόταν να αποχωρήσει και να αφήσει την βραδιά να περάσει στην σφαίρα του παρελθόντος.

Φυσικά το πάρτι δεν θα μπορούσε να στηθεί παρά υπό τα βαριά χορευτικά beats των εκλεκτών παραγωγών, που συμπλήρωσαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο ο ένας τον άλλον σε μια βραδιά πολύ μεγάλης έντασης. Έντασης που σε τέτοιο βαθμό προσωπικά είχα να νιώσω από το τελευταίο live ως μπάντα των Dub Pistols στην χώρα μας το 2015.

01_stiko_wag_poh_may16_4

Οι πρώτοι που ανέβηκαν στην σκηνή, όταν η προσέλευση του κόσμου ήταν ήδη αρκετά μεγάλη, και τα φώτα χαμήλωσαν γύρω στις 22.00, ήταν οι Stiko & Wag.

Ιδανική dub αισθητική για την αφετηρία της βραδιάς με έντονο το ανατολίτικο στοιχείο, που γέμισε τον κόσμο εξ αρχής και συνοδεύτηκε εξαιρετικά οπτικά με την κάθοδο της χορεύτριας, Δήμητρας Ατέση, στα πανιά.

Μας παρουσίασαν σχεδόν στο συνόλό του το φρέσκο τους EP, NRGLS, που από την επόμενη ημέρα κυκλοφόρησε ελεύθερα στο bandcamp,  κι ολοκλήρωσαν μαζί με την ΡΟΗ στο μικρόφωνο, την οποία μόλις τώρα γνωρίζουμε και αποδεικνύεται μία απ’ τις πιο πολλά υποσχόμενες παρουσίες και φωνές του rap/hip hop στην Ελλάδα.

Οι Stiko & Wag δικαίωσαν στο έπακρο όλους όσους τους ψήφισαν για open act της συγκεκριμένης βραδιάς και απέδειξαν ξανά πως η πειραματική reggae/dub μουσική στην Ελλάδα έχει άκρως αξιόλογα ονόματα, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε απολύτως από τα γαλλικά – με αφορμή την άνθιση της συγκεκριμένης σκηνής στη χώρα και την καταγωγή του Panda Dub από την Γαλλία – καθώς και πως συνεχώς αυξάνονται κι έχουν ακόμα να μας δώσουν πολλά, από υπέροχους ήχους μέχρι μεγάλα ολονύχτια πάρτι με την ιδανική διάθεση.

01_stiko_wag_poh_may16_301_stiko_wag_poh_may16_5

Χαρακτηριστικό μάλιστα της συγκεκριμένης ευρύτερης σκηνής που εντάσσονται οι Stiko & Wag είναι πως αποτελεί ίσως την πιο ενωμένη, ακομπλεξάριστη και αλληλέγγυα μουσική σκηνή της Ελλάδας, καθώς οι αλληλουποστήριξη όλων τους φαίνεται καθολική κι αυτονόητη. Ίσως γιατί δεν αποτελεί απλώς μια μουσική σκηνή, αλλά πρωτίστως έναν τρόπο ζωής, που συνδέει στενά δίχως άλλο όλους όσους ταυτίζονται μαζί του.

pandadub_001

Μετά από περίπου μία ώρα, στην οποία μας εισήγαγαν στο κλίμα της βραδιάς ακριβώς όπως άρμοζε στο μέγεθός της, οι Stiko & Wag έδωσαν την θέση τους στον Γάλλο από την Λυών, Panda Dub, που δίχως άλλο αναμέναμε διακαώς για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Ιδιαίτερος, δίνοντας μαθήματα επικοινωνίας και προσέγγισης του κοινού, δεν σε άφησε στιγμή καν να μπορέσεις να σκεφτείς πως βαρέθηκες ή κουράστηκες να χορεύεις.

Το ένα beat έσπερνε μετά το άλλο και οι όμορφες μελωδίες ερχόντουσαν όποτε ακριβώς χρειαζόταν να σταματήσουμε για λίγο να χτυπιόμαστε και να αρχίσουμε να λικνιστούμε, μέχρι μονάχα να ξεσπάσουμε ξανά.

Παρουσίασε μεταξύ των δικών του παραγωγών και μίξεων κι αρκετές δουλειές φίλων και γνωστών του που εκτιμάει ιδιαίτερα, προς το τέλος της εμφάνισής του, όπου και για πολλά συνεχή τραγούδια ανακοίνωνε πως ήταν τα τελευταία του, παίζοντας με το κοινό και δείχνοντας να βρίσκεται σε ένα συνεχόμενο pick που μπορούσε να διαρκέσει για ώρες.

Φαινόταν ότι απολάμβανε στο έπακρο τα vibes του κόσμου, καθώς και τους κοιτούσε χαμογελώντας και χόρευε μαζί τους, ακόμη κι όταν ανέβηκαν κάποιοι λίγοι δίπλα του επάνω στην σκηνή, πριν αποχωρήσει και μας υποσχεθεί πως θα βρεθεί και πάλι σύντομα κοντά μας.
pandadub_003 pandadub_005

Εν συνεχεία μίας γεμάτης μιάμισης ώρας, στην σκηνή ανέβηκε ο Blend Mishkin, για να αναλάβει το after party. Φαινόταν να βρίσκεται σε πολύ καλή διάθεση, ξεκίνησε δυναμικά, ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει κι αμέσως έβαλε τον κόσμο σε ένα ελαφρώς πιο dancehall κλίμα, στρέφοντας ωστόσο τα beats κοντά στις προσεγγίσεις της βραδιάς.

Απέδειξε πως είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς και djs, που γνωρίζει άψογα πως να προσαρμόζεται στην εκάστοτε βραδιά, αλλά και να προσαρμόζει επάνω του την καθεμία. Χωρίς έτοιμα setlists για ξεπέταγμα και φυσικά χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τα δικά του προσωπικά στίγματα, που ποτέ δεν ξεχνάει να δώσει.

Προσωπικά, είναι η πρώτη φορά που βλέπω σε εγχώριο live, τόσο κόσμο να παραμένει ως τις πρώτες πρωινές ώρες για το after party. Ελάχιστοι μονάχα αποχώρησαν αφότου ο Panda Dub κινήθηκε προς τα παρασκήνια κι αυτό είναι σίγουρα μια επιτυχία που καρπώνεται στο έπακρο ο Blend Mishkin.

Πανέμορφα συναισθήματα κατέκλυσαν τον χώρο σε κάθε στιγμή της βραδιάς, όλοι οι παραγωγοί ξεχώρισαν, έγιναν ένα με τον κόσμο και του έδωσαν πραγματικά την ψυχή τους και με την σειρά του ο κόσμος, αναγνωρίζοντάς τους το, επέστρεφε την αγάπη μέσα από χαρούμενα βλέμματα και ξέφρενους χορούς. Όλα κύλησαν καλύτερα από κάθε προσδοκία κι ένα απολύτως πλήρες live, από αυτά που δύνανται να σε γεμίσουν για αρκετό καιρό, έφτασε στο τέλος του. Εις το επανιδείν…

02_pandadub_may16_4

Φωτογραφίες: Afroditi Zaggana

Σχόλια