Gibson girls, το πρότυπο ομορφιάς στις αρχές του 20ου αιώνα…

Τα Gibson Girls, η προσωποποίηση της γυναικείας ομορφιάς στις αρχές του 20ου αιώνα, πρωτοεμφανίστηκαν το 1890 και αποτελούσαν εικονογραφήσεις του Αμερικανού graphic artist Charles Dana Gibson. Ο ίδιος, εμπνεόμενος από την γυναίκα του και τις τέσσερις αδερφές της, δημιούργησε μέσα από τα σχέδια του την εικόνα της όμορφης, αισθησιακής, ανεξάρτητης γυναίκας της εποχής καθιερώνοντας το πρώτο εθνικό πρότυπο ομορφιάς στην ιστορία της Αμερικής.

gibson2

Συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά της εύθραυστης κυρίας αλλά και της φιλήδονης, αισθησιακής γυναίκας, τα Gibson Girls ήταν μέλη των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων με ποικίλα ενδιαφέροντα (τόσο αθλητικά όσο και κοινωνικοπολιτικά), πάντοτε ντυμένα με την τελευταία λέξη της μόδας και είχαν στην κατοχή τους ένα πλούσιο μπούστο, σε αναλογία με τους επίσης πλούσιους γοφούς τους, χαρακτηριστικά που τα καθιστούσαν ταυτόχρονα ευυπόληπτα αλλά και θελκτικά.

Βασισμένα στα πρότυπα της Νέας Γυναίκας της εποχής ήταν μορφωμένα και ελεύθερα πνεύματα που εκμεταλλεύονταν ευκαιρίες για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο ή εμπλέκοντας τους εαυτούς τους σε δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, το γκολφ, επισκέψεις στο θέατρο και σε λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ο.κ.

:Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά τους από το πρότυπο της Νέας Γυναίκας ήταν ότι τα Gibson Girls ήταν ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία ζούσαν χωρίς να εμπλέκονται άμεσα με την πολιτική και χωρίς να διεκδικούν κοινωνικούς ρόλους που ανήκαν μέχρι στιγμής αποκλειστικά στους άνδρες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μία πιο μετρημένη και ασφαλής (για τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής) εκδοχή του δημοφιλούς τότε όρου New Woman, του φεμινιστικού ιδεώδους δηλαδή που εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική.

gibson3

Η εξωτερική τους εμφάνιση και το στυλ ενδυμασίας τους απαιτούσε κορσέ που δημιουργούσε την καμπύλη σχήματος “S” στον κορμό τους και αναδείκνυε το πλούσιο μπούστο, τους γοφούς και τους γλουτούς τους. Τα μαλλιά τους ήταν συνηθέστερα πιασμένα επάνω δημιουργώντας πληθωρικά χτενίσματα ή σινιόν και τα φορέματά τους επέτρεπαν ελευθερία κινήσεων που συνδεόταν με τις αθλητικές δραστηριότητές τους.

Κοινωνικά, τα Gibson Girls παρέμεναν σε μια κάποια απόσταση από τους ανθρώπους που τα περιέβαλλαν, αλλά όχι στον βαθμό που θα τα καθιστούσε υπεροπτικά ή αλαζονικά. Ιδανικό σύντροφό τους αποτελούσε το πρότυπα του Gibson Man, ενός άνδρα με αυτοπεποίθηση και ισάξια ελκυστικό με αυτά, φτιάχνοντας μαζί την Barbie και τον Ken της εποχής.

Διάσημα Gibson Girls αποτέλεσαν η σύζυγος του Charles Dana Gibson, Irene Langhorne, η Evelyn Nesbit, ενώ το πιο διάσημο Gibson Girl θεωρήθηκε η ηθοποιός Camille Clifford, που τα υπερμεγέθη χτενίσματά της και το σώμα-κλεψύδρα που διέθετε καθιέρωσε το προαναφερθέν στυλ.

camille

Το στυλ των Gibson Girls άρχισε να ξεθωριάζει με την έλευση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τόσο οι ενδυματολογικές όσο και οι κοινωνικές ενασχολήσεις των γυναικών απαίτησαν μια διαφορετική φύση που να ανταποκρίνεται στα σημεία των καιρών τους. Παρόλα αυτά οι εικονογραφήσεις του Charles Dana Gibson εισέβαλλαν για τα καλά στην λαϊκή κουλτούρα της Αμερικής καθιερώνοντας ένα συγκεκριμένο στυλ και επηρεάζοντας πολυάριθμα πρότυπα γυναικείας ομορφιάς των επόμενων δεκαετιών.

gibson4

πηγές

http://www.eyewitnesstohistory.com/gibson.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Gibson_Girl

http://mentalfloss.com/article/58591/gibson-girls-kardashians-early-1900s

Σχόλια