Educational Trip 2016

Διαμορφώνοντας το πανεπιστήμιο του «αύριο»
μέσω των εμπειριών και δράσεων των συμμετεχόντων φοιτητών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για 7η συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Educational Trip, όπου 24 φοιτητές Ελληνικών και Κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επισκέφτηκαν για μία εβδομάδα τα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Αμερικής Stanford, UC Berkeley, MIT, Georgia Tech και UC San Diego, με στόχο να βιώσουν μια διαφορετική ακαδημαϊκή εμπειρία και να επιστρέψουν με νέες ιδέες και όρεξη για δημιουργία για την ανάπτυξη της δικής τους πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι 24 φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα και διαλέξεις που σχετίζονταν άμεσα με τα επιστημονικά τους ενδιαφέροντα, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με καθηγητές, ερευνητές και επαγγελματίες που διαπρέπουν ο καθένας στο χώρο δράσης του και να κατανοήσουν τη σημασία της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Τέλος, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα και διεθνούς εμβέλειας εργαστήρια, όπως το ΜΙΤ Media Lab, το Georgia Tech Institute for Electronics and Nanotechnology και το Salk Institute, και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Apple, Sony, Qualcomm , Google, Twitter, Facebook, Splunk, κ.ά.

Οι εντυπώσεις των φοιτητών αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη συναρπαστική εμπειρία του Educational Trip και καταδεικνύουν τη δίψα των νέων ανθρώπων για εμπνευσμένες δράσεις που θα τους δώσουν ώθηση και όραμα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το Stanford μοιράστηκαν την εμπειρία του Προγράμματος λέγοντας: «Eίχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το Stanford University, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως. Καθώς αλληλεπιδρούσαμε με το περιβάλλον και την καθημερινότητα του πανεπιστημίου μπορέσαμε να κατανοήσαμε βαθύτερα πως πραγματικά λειτουργεί ένα οργανωμένο ακαδημαϊκό οικοσύστημα στις ΗΠΑ. Μέσα από τα μαθήματα και τις διαλέξεις, τις συναντήσεις με τους καθηγητές και τις επισκέψεις σε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου, που εδρεύουν στην περιοχή, διαπιστώσαμε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης όταν συνδεθούν οργανικά στην περιοχή τους με την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητά. Η εμπειρία αυτή μας γέμισε με πολύτιμα εργαλεία και μας τροφοδότησε με ιδέες και μεθόδους για να βελτιώσουμε την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα!»

Οι φοιτητές που ταξίδεψαν στο UC Berkeley, με την επιστροφή τους ανέφεραν: «Καθώς επιβιβαζόμαστε στην πτήση για την Αθήνα, αναπολούμε τις μοναδικές εμπειρίες που ζήσαμε στην Καλιφόρνια. Επισκεφτήκαμε Έλληνες που διαπρέπουν στον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, στο UC Berkeley και στις Facebook, Google, Twitter, Apple, Splunk και General Catalyst. Παρά την κούραση, ανυπομονούμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της δικής μας φοιτητικής κοινότητας».

Στο MIT η ομάδα των φοιτητών είπε για όλα όσα αποκόμισε: «Το ταξίδι αποτέλεσε για όλους μας μια εκπληκτική εμπειρία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την κουλτούρα ενός εκ των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και να παρατηρήσουμε από κοντά πώς πραγματοποιείται η διδασκαλία αλλά και η πρωτογενής έρευνα. Μέσα από την διαδικασία αυτή λάβαμε ερεθίσματα που μας βοήθησαν τόσο να αναπτύξουμε πιο συγκροτημένες ιδέες σχετικά με τον τρόπο που μπορούμε να βελτιώσουμε το δικό μας πανεπιστημιακό περιβάλλον, όσο και στο να ισχυροποιήσουμε τη θέλησή μας για την αλλαγή αυτή».

Για μια μοναδική εμπειρία έκαναν λόγο και οι φοιτητές που επισκέφτηκαν το Georgia Tech: «Πέντε άγνωστοι που έγιναν φίλοι, ένα πανεπιστήμιο και μια αξέχαστη εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες μας, με πολλά ερεθίσματα που μας επέτρεψε να υπερβούμε τα όρια της ελληνικής πραγματικότητας, μας γέμισε ιδέες και μας προσέφερε το όραμα και τη διάθεση να τις εφαρμόσουμε και να δούμε την αλλαγή να συμβαίνει και στο δικό μας πανεπιστήμιο».

«“Oh, the places you’ll go!” γράφει το άγαλμα του Dr. Seuss, μεγάλου αμερικάνου παραμυθά, έξω από την εντυπωσιακή Geisel library του UC San Diego. Και πραγματικά, τα μέρη που επισκεφθήκαμε χάρη στο ταξίδι, άγγιζαν τα όρια της φαντασίας. Οι παγκοσμίου εμβέλειας τεχνολογικές εταιρίες Qualcomm και Sony, τα πρωτοπόρα βιολογικά ινστιτούτα Salk και Scripps, το Supercomputer Center, τα ερευνητικά εργαστήρια, οι ακαδημαϊκές διαλέξεις…”Oh, the people you’ll meet!” θα προσθέταμε εμείς για να περιγράψουμε καλύτερα την απίστευτη εμπειρία του Educational Trip. Πέρα από τα μέλη του UCSD Hellenic Student Association, που μας συνόδευσαν σε κάθε βήμα, καθώς και τους συντελεστές του Corallia, τους περσινούς συμμετέχοντες και τους καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές του πανεπιστημίου, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον και ο καθένας τον εαυτό του. Και τελικά, αυτό ήταν που έκανε το ταξίδι μας μοναδικό. Χάρη σ’ αυτό ανακαλύψαμε μέσα μας την ελπίδα και τη θέληση να δούμε κι άλλα τέτοια μέρη – μέρη γεμάτα έμπνευση και μαγεία – όχι στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά ακριβώς μπροστά μας, στην Ελλάδα» είπαν οι φοιτητές που βρέθηκαν στο UC San Diego.

Περισσότερες πληροφορίες για το Educational Trip: www.edutrip.gr

Σχόλια