Το όνομα του Wisdom δεν σημαίνει ότι θεωρεί τον εαυτό του σοφό… αφορά το που θέλει να φτάσει!

Μιλήσαμε με τον Wisdom με αφορμή την παρουσίαση του album του, “Στόχος”, το Σάββατο, 23/4, στο six d.o.g.s.

Ο Wisdom (Βασίλης Βάββας) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992 και από το 2007 ασχολείται με τη συγγραφή στίχων. Το 2010 πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή του εμφάνιση στη Νέα Σμύρνη και τον ίδιο χρόνο γίνεται μέλος του συγκροτήματος “Show Respect”. Συνεχίζει τις ζωντανές εμφανίσεις σε πλατείες και μαγαζιά της Αθήνας (7Sins, Passport, Antart κ.α.) και το 2011 κυκλοφορεί το μοναδικό LP με το συγκρότημά του.

Το 2012 συμμετέχει σε πολλές συναυλίες στην Αθήνα, με πιο ενδεικτικές τις φιλανθρωπικές συναυλίες “Hip Hop for a Reason”, το διεθνές graffiti festival “Meeting of Styles” στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, τον διαγωνισμό “Sprite One Shot Festival” και τη συναυλία αλληλεγγύης “Sleep Out” στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το καλοκαίρι του 2012 διαλύεται το συγκρότημα που συμμετείχε και συνεχίζει ως solo artist.

Τον Δεκέμβριο του 2012 έρχεται σε επαφή με το Bashment Studio και αρχίζει τις ηχογραφήσεις για το πρώτο προσωπικό του LP και τον Φεβρουάριο του 2013 ενσωματώνεται στη Bashment Records.

Το φθινόπωρο του 2014, ο Wisdom εμφανίζεται ζωντανά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στο πλευρό του Iratus, καθώς και σε άλλες πόλεις (Καστοριά, Κομοτηνή, Πάτρα) στο πλευρό του Ταφ Λάθος. Τον Φεβρουάριο του 2015 συμμετέχει στο πρώτο live με καλλιτέχνες της Bashment Records και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του LP με τίτλο “Στόχος”, σε επιμέλεια παραγωγής Ταφ Λάθος. Στα πλαίσια της προώθησης του δίσκου, κυκλοφορεί δύο video clips και εμφανίζεται στην επετειακή συναυλία για τα 5 χρόνια του Iratus στην Αθήνα και στην επετειακή συναυλία για τα 10 χρόνια του Ταφ Λάθος στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή, 17 Απριλίου, θα πραγματοποιήσει ένα live streaming, μαζί με τον Dj Micro στο Local Stage, ενώ το επόμενο Σάββατο, 23 Απριλίου, ακολουθεί το live της παρουσίασης του προσωπικού του ντεμπούτο στο six d.o.g.s. Με αυτήν την αφορμή μιλήσαμε για τα πρώτα του βήματα στον χώρο, αλλά και για όλα στα οποία στοχεύει.

kaliakroasiwisdom

Γράφεις στίχους και ασχολείσαι με την μουσική από την εφηβεία σου. Πώς βρέθηκες να εκφράζεσαι μέσα από το Hip Hop και ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα στον χώρο;

Τα πρώτα μου Hip Hop ακούσματα τα είχα στο δημοτικό. Στο γυμνάσιο, ακούγοντας και ψάχνοντας περισσότερο τη μουσική και την κουλτούρα, συνειδητοποίησα ότι το Hip Hop μου ταίριαζε απόλυτα. Είναι κυρίως η αμεσότητα, η ειλικρίνεια και η ελευθερία αυτής της μουσικής που την κάνουν ικανή να αποτελεί ιδανικό μέσο έκφρασης. Εγώ άρχισα στα 15 μου να γράφω για πλάκα και έπειτα από «παρακινήσεις» μιας καλής μου φίλης. Αυτό, λοιπόν, που άρχισε ως πλάκα, διαμορφωνόταν σε ανάγκη μου να εκφραστώ και σε μέσο αποσυμπίεσης και εκτόνωσης.

Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα σε ηλικία περίπου 18 ετών, όταν συμμετείχα στο μουσικό φεστιβάλ του σχολείου μου, ραπάροντας πάνω σε instrumentals μαζί με ένα συμμαθητή και καλό φίλο μου. Μόλις τέλειωσα το σχολείο έγινα μέλος του συγκροτήματος Show Respect, που βγάλαμε μαζί ένα δίσκο και πραγματοποιήσαμε αρκετά live, έχοντας σημαντική βοήθεια από τον Tiny Jackal και τον Killah P.

Είχες ήδη κυκλοφορήσει ένα album το 2011 με τους Show Respect, όντας μέλος τους τότε. Πριν ένα χρόνο όμως περίπου κυκλοφόρησες το δικό σου πρώτο προσωπικό album, «Στόχος». Πόσο διαφορετικό είναι να δουλεύεις εντός ενός συγκροτήματος με το να δημιουργείς μόνος σου;

Είναι πολύ διαφορετικό και όπως και το κάθε τι έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Από τη μια το καλό σε ένα συγκρότημα είναι ότι ο ένας κινητοποιεί τον άλλον, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συχνότερη ροή στη δημιουργία. Από την άλλη, στα κομμάτια που γράφω μόνος μου, νιώθω πως έχω το χώρο και την ελευθερία να αποτυπώσω στο 100% τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχω.

Ωστόσο, θέλω να σου πω πως δεν έχω νιώσει ούτε στο ελάχιστο ότι δημιουργώ μόνος μου. Έχω δίπλα μου ανθρώπους που με συμπληρώνουν και με βοηθούν σε όλες τις δημιουργίες, όπως ο Dj Micro και ο Ταφ Λάθος. Πιστεύω πως χωρίς τη συμβολή τους δεν θα είχα καταφέρει όσα έχω καταφέρει, τουλάχιστον στο ίδιο χρονικό διάστημα.

digipack kaloupi

Ποιος είναι ο «Στόχος» σου λοιπόν;

Αυτό είναι τροφή για σκέψη στον καθένα…! Το να θέτεις στόχους είναι μια διαδικασία που ορίζεις, που θέλεις να φτάσεις και πως θα φτάσεις εκεί. Είναι το κίνητρο που σε κάνει να κινείσαι.

Για μένα ο «Στόχος» είναι το ίδιο το ψευδώνυμό μου. Wisdom δεν σημαίνει ότι θεωρώ τον εαυτό μου σοφό, αφορά το που θέλω να φτάσω. Ουσιαστικά αντιλαμβάνομαι τη σοφία ως μια κατάσταση που κατακτάς όταν αμφισβητείς τα πάντα γύρω (μέχρι και εσένα τον ίδιο) και θέλεις διαρκώς να μαθαίνεις και να αναζητάς.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Bashment Records;

Η συνεργασία με την Bashment Records προέκυψε προτού υπάρξει η ίδια η Bashment Records! Το καλοκαίρι του 2012 είχα περάσει κάποιες σηματικές καταστάσεις και είχα γράψει μερικά ιδιαίτερα για μένα κουπλέ. Τότε είχα βρεθεί να συζητάω για αυτές τις καταστάσεις με τον Πάνο (Ταφ Λάθος) και τον Micro. Εκείνη τη μέρα είπα 2 κουπλέ μου στον Ταφ ο οποίος μου «ανακοίνωσε» πως αρχίζουμε δίσκο…! Από τότε ο Ταφ οραματιζόταν μία ομάδα νέων καλλιτεχνών που θα βασίζεται στη φιλία και στην καλή μουσική. Έτσι κι έγινε από το 2013 και αυτή η ομάδα σταδιακά πήρε τη μορφή του μουσικού label που έχει σήμερα.

1537642_1551420191744120_6092232052041105868_o

Πώς είναι να είσαι μέλος της οικογένειας της Bashment, κλείνοντας ήδη 3 χρόνια σε αυτή;

Αρχικά πολύ εύστοχα χαρακτηρίζεις την Bashment οικογένεια. Αυτή τη νοοτροπία τη μοιραζόμαστε όλοι όσοι αποτελούμε μέρος αυτού του label. Είναι σημαντικό γιατί υπάρχει αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμός μεταξύ μας. Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι αυτή την ατμόσφαιρα την εισπράττει και ο κόσμος που έρχεται στα live. Εγώ μόνο τυχερός μπορώ να νιώθω που είμαι μέλος της Bashment. Τυχερός και πωρωμένος για να στο πω ακριβώς όπως το νιώθω!

To No Rewind με τον Μάνο Αγγελάκη, επίσης μέλος της Bashment, πως προέκυψε; Ήταν 2 διαφορετικά τραγούδια που ήδη είχατε κι έπειτα ενώσατε ή το γράψατε κατευθείαν μαζί;

Τον Μάνο τον γνώρισα μέσω της Bashment, τον εκτιμώ πολύ ως μουσικό (το Goldfish Memory είναι το 1 από τα 5 cd που έχω και ακούω στο αμάξι μου!) και έχουμε γίνει και φίλοι. Το No Rewind προέκυψε ως εξής. Είχα γράψει 3 κουπλέ σε μια παραγωγή του Nast με πολύ ενδιαφέρουσα μουσική αισθητική και φαντάστηκα τη φωνή του Μάνου ως την ιδανικότερη προσθήκη. Γενικά μου αρέσει να ενσωματώνω εναλλακτικά στοιχεία μουσικής στο ραπ μου. Σε δεύτερο χρόνο εμπλούτισε την παραγωγή ο Ταφ, και ο Μάνος έγραψε το ρεφρέν και πέρασε φωνητικά. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας με ενθουσίασε και το No Rewind βρίσκεται σίγουρα στα αγαπημένα μου κομμάτια.

maxresdefault

Πώς είναι να δουλεύεις μαζί με τους Ταφ Λάθος και Iratus και να «μαθαίνεις» ταυτόχρονα δίπλα τους κάνοντας τα πρώτα σου βήματα ως solo καλλιτέχνης από το 2012 και μετά;

Οι περιπτώσεις του Ταφ και του Iratus έχουν κάποια κοινά και αρκετές διαφορές. Τον Iratus τον γνώρισα το 2010, όταν ακόμα το FullFace ήταν στα σκαριά. Από την αρχή κέρδισε την εκτίμησή μου ως mc, κυρίως λόγω της παράξενης ευφυίας στο στίχο του. Από τότε μέχρι σήμερα μάθαινα και παράλληλα παρατηρούσα και τον Iratus να μαθαίνει. Πιστεύω πως ο Iratus είναι ο mc με τον μεγαλύτερο ρυθμό εξέλιξης τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα οφείλω ένα ευχαριστώ στον Βαγγέλη γιατί ήταν από τους ανθρώπους που πίστεψαν από την αρχή στο ταλέντο μου και με τίμησε προσκαλώντας με σε κάποια σημαντικά live του.

Τον Ταφ από την άλλη τον άκουσα πρώτη φορά το 2006 μέσα από τραγούδια των Ψυχόδραμα07. Γνωριστήκαμε το 2010 και από το 2012 είμαστε καλοί φίλοι. Τον εκτιμούσα από όταν άκουσα το «Ήταν Περίεργη Κατάσταση» και μετέπειτα όσο παρατηρούσα τον τρόπο που δουλεύει και μέσα από συζητήσεις μας ανέβηκε κατακόρυφα στην υπόληψή μου. Έχω επηρεαστεί από αντιλήψεις του Πάνου, όπως και έχουμε διαφωνήσει. Συνολικά μπορώ να πω ότι τον θαυμάζω καλλιτεχνικά και ότι είναι από τους πιο ανιδιοτελείς ανθρώπους που γνωρίζω. Ίσως να περισσεύει, αλλά δεν θέλω να παραλείψω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη βοήθεια του σε διάφορα επίπεδα!

Πού πιστεύεις πως βρίσκεται η ελληνική Hip Hop σκηνή εν έτει 2016 και τι θα ήθελες να δεις σε αυτή, που πιθανώς δεν συμβαίνει;

Η ελληνική Hip Hop σκηνή εν έτει 2016 βρίσκεται σίγουρα στο προσκήνιο. Όλοι έχουν μια ιδέα για το πως ακούγεται το Hip Hop, ακόμα και η γενιά των γονιών μας που όσο μεγάλωνε δεν υπήρχε Hip Hop. Σίγουρα χαίρομαι που αυτή η μουσική (και η κουλτούρα;) λαμβάνει την απήχηση που πιστεύω ότι της αξίζει, ωστόσο όπως σε κάθε τι που αποκτά δύναμη σημαίνει πως υπάρχει και ευθύνη. Ευθύνη του μουσικού για τα μηνύματα που περνάει και για τη μουσική που δημιουργεί. Ευθύνη και για τον ακροατή που επιλέγει τι ακούει, από τη στιγμή που σε κάποιο βαθμό τον διαμορφώνει.

Η Hip Hop στην Ελλάδα σημειώνει εξέλιξη σε πολλά επίπεδα και προς πολλές κατευθύνσεις. Άλλωστε, η μουσική είναι σαν ζωντανός οργανισμός που η φυσική πορεία του είναι να εξελίσσεται. Δεν θα έλεγα ότι μου λείπει κάτι στην παρούσα φάση από τη σκηνή. Το μόνο που θέλω να εκφράσω είναι μια ανησυχία σχετικά με τη βαρύτητα που δίνεται στον στίχο, ειδικά από τους νεότερους MCs. Πιστεύω πως η βάση αυτής της μουσικής είναι ο στίχος. Η μουσική και τα flows είναι τα μέσα και όχι ο σκοπός.

Τι πρόκειται να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή, μαζί με τον Dj Micro;

Πρόκειται για μια εμφάνιση που θα μεταδοθεί ζωντανά από το Jam 2 Music Studio μέσω live streaming στο localstage.gr αυτή την Κυριακή στις 22:00. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα και η ιδέα προέκυψε από τον Χρήστο Διακουμή, τον οποίο και ευχαριστώ. Τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό αναπτύσσεται συνεχώς η νοοτροπία του να παρακολουθείς από οπουδήποτε βρίσκεσαι μουσικά events online και εκτός αυτού με ενθουσιάζει και σαν δοκιμή η όλη εμπειρία. Επίσης πιστεύω ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να πραγματοποιήσω δικό μου live εκτός Αθήνας, άρα το live streaming είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους δεν μένουν Αθήνα και δεν θα μπορέσουν να έρθουν στην παρουσίαση του δίσκου στις 23/4, να πάρουν μια καλή γεύση.

Τι να περιμένουμε να δούμε το βράδυ της παρουσίασης του LP στο six dogs; Θα είναι όλη η Bashment εκεί; Ετοιμάζετε κάποιες εκπλήξεις;

Να περιμένετε να με δείτε να πραγματοποιώ το καλύτερο live της ζωής μου! Αυτό το βράδυ το περίμενα και το σχεδίαζα καιρό και πιστεύω ότι συμβαίνει την πιο κατάλληλη στιγμή. Στο πλευρό μου θα είναι ο Dj Micro, το Αυτόνομο Αγκάθι, ο Άλφα Ύψιλον, όπως και όλη η Bashment, πάνω και κάτω από τη σκηνή…! Εκπλήξεις θα υπάρχουν, ναι. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να μην τις αποκαλύψω, ώστε να παραμείνουν εκπλήξεις για όσους θα είναι εκεί…!

10633463_1551419425077530_7019985136013730992_o

Facebook Page

Youtube Channel

Σχόλια