Στο “Mein Komplex”, τα ψυχολογικά του Χίτλερ ιδωμένα… αλλιώς!

Μπαίνοντας στο Θέατρο Άλφα την προηγούμενη Δευτέρα, ήμουν αρκετά ιντριγκαρισμένη ως προς το “Mein Komplex”, καθώς γνώριζα ελάχιστα πράγματα για τη παράσταση. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι είναι μία κωμωδία κατά την οποία ο Χίτλερ επισκέπτεται τον ψυχαναλυτή Φρόιντ για βοήθεια σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή. Η περιέργειά μου μεγάλωσε όταν ανέβηκε ένας μουσικός στη σκηνή (Σταύρος Παργινός) και άρχισε να παίζει τσέλο. Εκείνη τη στιγμή θεώρησα πως ήταν ίσως λίγο τολμηρό να βασιστεί ολόκληρη η παράσταση στον ήχο ενός τσέλου μόνο, αλλά αργότερα αναθεώρησα, κατανοώντας το γιατί.

mein komplex

Το έργο αυτό καθεαυτό ξεκινά με τον Φρόυντ (Μάνθος Καλαντζής), ο οποίος μας εισάγει στις σκέψεις του περί σεξουαλικότητας και ταυτότητας. Απευθυνόμενος στο κοινό, γκρεμίζει τον τέταρτο τοίχο για πρώτη αλλά όχι τελευταία φορά στο έργο. Με αυτήν την σκηνοθετικά έξυπνη τεχνική, το κοινό αποστασιοποιείται, μπαίνει σε σκέψεις, αλλά όχι τόσο ώστε να μην ταυτιστεί –ως ένα σημείο- με τους χαρακτήρες, να τους λυπηθεί και να νιώσει εμπάθεια.

Παρακολουθούμε τον Χίτλερ (Κώστας Καραμουσάλης) στη Βιέννη τη δεκαετία του ΄20, με την σύντροφό του Κριστίν (Βαρβάρα Καρά) να απευθύνονται στον διάσημο ψυχαναλυτή για βοήθεια, με την επιτυχία της θεραπείας να φαίνεται από δύσκολη έως ακατόρθωτη!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Και οι τρεις ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ρόλους τους άριστα, και παρ’ όλο που είναι αρκετά απαιτητικοί ρόλοι, κατορθώνουν να εκφράσουν πλήρως την ιδιοσυγκρασία του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Οι κωμικοτραγικές εξάρσεις θυμού του Χίτλερ σε συνδυασμό με το προφανές οιδιπόδειο και τα λογοπαίγνιά του σχετικά με τα μελλοντικά «κατορθώματά» του, επαναπροσδιορίζουν την τραγική ειρωνεία με αποτέλεσμα το κοινό να ξεκαρδίζεται στα γέλια ουκ ολίγες φορές.

Αξίζει να αναφερθεί πως αρκετά έξυπνη ήταν και η χρήση του τσέλου, καθώς δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται μόνο του ως συνοδευτικό όργανο σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά στην συγκεκριμένη ταίριαξε γάντι. Όχι μόνο λειτούργησε ως μουσική υπόκρουση, αλλά εκτέλεσε και χρέη ηχητικών εφέ, προσομοιώνοντας τέλεια τον ήχο του χτύπου της πόρτας και το τρίξιμό της. Όλα αυτά έδεσαν μαζί με τους φωτισμούς, δημιουργώντας ένα άρτιο αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές ούτε μελοδραματισμούς προκειμένου να «προκαλέσει».

Πρόκειται για μία κωμωδία που αξίζει χωρίς καμία αμφιβολία να τη δείτε, σε μία προσεγμένη διασκευή και σκηνοθεσία, καθώς κατέχει το πλήρες πακέτο μίας ολοκληρωμένης θεατρικής παράστασης και πάνω απ’ όλα θα σας πείσει με το ευφυέστατο χιούμορ της.


 

«Mein Komplex»

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Άλφα.

Συντελεστές:

ΔΙΑΣΚΕΥΗ- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπάμπης Κλαλιώτης

ΣΚΗΝΙΚΑ: Σοφία Κόκκουρα

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ζωή Αρβανίτη

ΚΙΝ.ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μόνικ Κολοκοτρώνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σταυρούλα Παναγοπούλου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: EVENT DYNAMICS

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΤΣΕΛΟ: Σταύρος Παργινός

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Μάνθος Καλαντζής
Βαρβάρα Καρά
Κώστας Καραμουσάλης

 

Σχόλια