Είναι κάτι παραπάνω από το να κάνεις κάποιον να γελάει.

Τι θα έκανες αν κάποιος σου έλεγε: «Πες κάτι αστείο τώρα»; Θα του απαντούσες πράγματι με ένα τέλειο ανέκδοτο ή μια ξεκαρδιστική ιστορία;

Το να είσαι αστείος επί παραγγελία δεν είναι εύκολο. Μπορεί να είσαι αστείος όταν είσαι με την παρέα σου, αλλά ντροπαλός με αγνώστους. Είσαι από αυτούς που εκτιμούν το χιούμορ περισσότερο όταν κάποιος άλλος είναι η πηγή του αστείου από το να προκαλείς το γέλιο εσύ ο ίδιος;

Το να είσαι και αστείος και ταυτόχρονα ικανός να εκτιμήσεις το χιούμορ είναι σημάδια μιας άνω του μέσου όρου ευφυίας.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές Gil Greengross και Geoffrey Miller από το Πανεπιστήμιο του New Mexico και ο Rod. A. Martin από το Πανεπιστήμιο του Western Ontario, μελέτησαν μια ομάδα από φοιτητές κολεγίου και τους ζήτησαν να εκτελέσουν μια χιουμοριστική δραστηριότητα δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ ανθρώπων βασισμένοι σε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη βαθμολόγησαν πόσο αστείες ήταν οι απαντήσεις των άλλων συμμετεχόντων και τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν διάφορα τεστ γενικών γνώσεων, εξωστρέφειας, ευσυνειδησίας, κοινωνικότητας και νευρωτισμού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γενικές γνώσεις ήταν ένας ισχυρός παράγοντας του χιούμορ, ανεξάρτητος από άλλες μεταβλητές. Συμπέραναν ότι το χιούμορ είναι ένα σημάδι υποβοσκουσών διανοητικών ικανοτήτων και φυσικής κατάστασης.

Σε μια άλλη μελέτη, των William E. Hauck και John W. Thomas του Πανεπιστημίου Bucknell, οι ερευνητές μελέτησαν 3 μεταβλητές: δημιουργικότητα, ευφυΐα και αίσθηση του χιούμορ. Βρήκαν ότι ενώ τα δύο πρώτα δεν εξαρτώνταν μεταξύ τους, το χιούμορ είχε άμεση σχέση και με τα δύο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χιούμορ: το χονδροειδές, το ανέκφραστο, το πρόστυχο, το τοπικό, το σκοτεινό, το σατυρικό, η παρωδία και το σουρεαλιστικό. Κάποια προϋποθέτουν υψηλότερο δείκτη ευφυίας για να εκτιμηθούν σε σχέση με άλλα, όπως η σάτιρα. Η σάτιρα είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους του χιούμορ, γιατί, για να είναι πετυχημένη, βασίζεται στην ευφυΐα.

Δεν μπορείς να διασκεδάσεις με κάτι αν πρώτα δεν το καταλάβεις και γι’ αυτό χρειάζεσαι τη δημιουργικότητα.

Ο Stephen Hawking, ένας από τους πιο λαμπρούς και ευφυείς επιστήμονες στον πλανήτη, είναι γνωστός για το σπιρτόζο χιούμορ του. Σύμπτωση; Μάλλον όχι. Είναι πιο πιθανό οι αστείοι άνθρωποι να είναι απλά εξυπνότεροι.

Πηγή

Σχόλια