Έχεις ακόμα λίγο καιρό για να δεις τις παρακάτω παραστάσεις…

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για την επίσημη λήξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου. Μιας θεατρικής περιόδου που μας χάρισε αφοπλιστικές ερμηνείες, σπουδαία έργα και ταλαντούχους ηθοποιούς, που ξεδίπλωσαν με τον καλύτερο τρόπο το πηγαίο ταλέντο τους.

Εμείς ξεχωρίσαμε τις 10 παραστάσεις που αξίζει να δείτε λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθούν και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:

Η Όπερα της πεντάρας

opera-3

Το πληρέστερο έργο του Μπρεχτ με την θρυλική μουσική του Κουρτ Βάιλ σε ένα σύγχρονο ανέβασμα επικού θεάτρου. Η σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Χουβαρδά αναδεικνύει την αγέραστη πολιτική και ποιητική διάσταση του έργου, σε μια παράσταση αισθητικά και μουσικά άρτια και με μια ομάδα χαρισματικών πρωταγωνιστών να το πριμοδοτούν: Χρήστος Λούλης, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφύλλια Καραμπέτη, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου.
Πού και πότε; Θέατρο Παλλάς μέχρι τις 17/4

Ο θεατροποιός

667d939d7abcf261041ee45741a1e483_XL
Το πιο «βατό» κείμενο του υπαρξιστή Τόμας Μπέρνχαρτ μας γνωρίζει το δίδυμο των Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου που εδώ μοιράζεται τους ρόλους και ο μεν πρώτος σκηνοθετεί, ο δε δεύτερος πρωταγωνιστεί. Το αποτέλεσμα δίνει μια καθαρή, εύρυθμη και ποιητικών απολήξεων παράσταση με τον Χατζόπουλο στον ομώνυμο ρόλο να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας.
Πού και πότε; Θέατρο Πόρτα μέχρι τις 23/4

Το κουκλόσπιτο

kouklospito_2

Η Αμαλία Μουτούση επιστρέφει στην θεατρική κοιτίδα της και ταυτίζεται με την ερμηνεία της χρονιάς στο ρόλο της Νόρας. Η σύμπραξη της με τον στενό συνεργάτη του Λευτέρη Βογιατζή, Γιώργο Σκεύα αποδίδει τους πρώτους της καρπούς σε ένα στέρεο ανέβασμα στο υπαρξιακό δράμα του Στρίντμπεργκ και δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον.
Πού και πότε; Θέατρο της Οδού Κυκλάδων μέχρι τις 24/4

Ο Θεός της σφαγής

f220bd97e5c85b6cb339a398a0ba5f0f_XL

Μια κωμωδία παρεξηγημένη ως αστική αποκαθίσταται και παίρνει τις σωστές διαστάσεις. Το έργο της Γιασμίν Ρεζά στην ανάγνωση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη αποδίδεται ως ανηλεής σάτιρα του καταπιεσμένου ανθρώπου στον Δυτικό κόσμο, διατηρεί την ελαφράδα της κωμικής συνθήκης και αποσπά τέσσερα ρεσιτάλ ερμηνείας από τους Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν, κρατήθηκε ψηλά στην ατζέντα όλου του χειμώνα.
Πού και πότε; Θέατρο Αθηνών μέχρι τις 24/4

Ταρτούφος

three-thumb-large

Ο Αιμίλιος Χειλάκης εγκαινιάζει την παρουσία του (και ως συμπαραγωγός) στη σκηνή της «Κιβωτού» με μια φορμαλιστική πρόταση στο Μολιέρο. Ανάμεσα στο γκροτέσκο και το καρναβαλικό, στη φάρσα και στην τραγωδία και με την στέρεα βάση της μετάφρασης του Γιώργου Μπλάνα, προκύπτει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα που υποστηρίζουν με συνέπεια και φρεσκάδα οι Αιμίλιος Χειλάκης, Αλκης Κούρκουλος, Αθηνά Μαξίμου, Ράνια Οικονομίδου, Αγγελος Μπούρας, Αλέξανδρος Βάρθης κ.α.
Πού και πότε; Στο θέατρο Κιβωτός μέχρι τις 24/4

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

e1fa84c466793a19ffe241ff0d4e6cb9_XL
Ο Ακης Δήμου καταθέτει το σημαντικότερο έργο του – παρότι δεν είναι ακριβώς δικό του. Μεταγράφοντας την «Πρώτη αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη δίνει στην ομάδα των Bijoux de Kant την αφορμή για την πιο ουσιαστική τους βουτιά στον κόσμο του ποιητικού ρομαντισμού και σίγουρα την πιο μεστή σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη. Άσσος στο μανίκι της παράστασης, η Τάνια Τσανακλίδου.
Πού και πότε; Θέατρο Τέχνης μέχρι τις 26/4

Ριχάρδος Γ’

index1_2-1170x781

Η Καίτη Κωνσταντίνου είναι ο Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση,ο σακάτης, ο κουτσός και ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο. Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου. Μια θεατρική παράσταση μέσα στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο του Ριχάρδου, που μας κάνει συνένοχους και κριτές, θεατές και συμμέτοχους. Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Τάκη Τζαμαργιά.
Πού και πότε; Σύγχρονο Θέατρο έως τις 24/4

Marvin’s Room

10494723_464570523743754_4266544893380432033_n-759x500

Το Marvin’s Room είναι ένα από τα πιο αστεία και συγκινητικά έργα για την αναζήτηση, την αξία και την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να βρει, να αποκτήσει, να κρατήσει μια οικογένεια. Ένα κοινωνικό έργο, γεμάτο ανθρωπιά, χιούμορ και τρυφερότητα, που αποδομεί, καυτηριάζει αλλά ταυτόχρονα εξυψώνει το θεσμό της οικογένειας. Ο McPherson αντιμετωπίζει με έναν μοναδικό κωμικοτραγικό τρόπο την κάθε αρώστεια, την ιδέα του Θανάτου, την ελπίδα, την ανιδιοτελή αγάπη. Και περνάει ένα εκπληκτικό μήνυμα για την ουσία και το νόημα της ζωής. Ότι σε κάθε περίπτωση νικητής όλων είναι η αγάπη.
Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καρατζιάς. Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρης Καρατζιάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννα Σταυράκη, Στράτος Στρατηγαρέας
Πού και πότε; Vault Theatre Plus, έως τις 24/4

Ορέστης

9c63aa9f18e74372786e5358beb1c8ec_XL

Μια από τις σημαντικότερες και πιο εργατικές ομάδες του ελληνικού θεάτρου, ο «Χώρος» των Σίμου Κακάλα, Ελενας Μαυρίδου και Δήμητρας Κούζα εγκαθίστανται μόνιμα στην Αθήνα, εγκαινιάζουν τον δικό τους χώρο στο Βοτανικό και κλείνουν τον κύκλο της έρευνας τους σε σπουδαία, ελληνικά κείμενα με την τρίτη εκδοχή του στον «Ορέστη» του Ευριπίδη. Ενα ακόμα πειραματικό στοίχημα που κερδίζουν ενώ παραμένουν φορείς της πολιτιστικής μνήμης.
Πού και πότε; Θέατρο Χώρος μέχρι τις 24/4


Τα κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ

51734d7e8ed4d6e6b1aba209d8313b85_XL

Με το μυθιστόρημα που στιγμάτισε χιλιάδες έφηβους αναγνώστες σαν λάκτισμα προς την ωρίμανση αναμετρήθηκε ο Δημήτρης Καραντζάς κερδίζοντας νεότερους μα και ενήλικες θεατές. Βασισμένος στην κλασική μετάφραση του Αρη Μπερλή οργάνωσε – σε συνεργασία πάντα με την ηχητική δραματουργία του Δημήτρη Καμαρωτού – μια ακριβή ερμηνευτική παρτιτούρα φέρουσα τη νεανική φρεσκάδα και δυναμική ηθοποιών όπως οι Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου κ.α.
Πού και πότε; Στέγη Ιδρύματος Ωνάση μέχρι τις 24/4

Πηγή: www.monopoli.gr

Σχόλια