Ευτυχία.. λέξη σύνθετη. Ευ και τύχη.. καλή τύχη με λίγα λόγια.. έχει επικρατήσει η λέξη αυτή για να εκφράσουμε την κατάσταση πληρότητας  χαράς  που βιώνει ένα άτομο στην καθημερινότητα του ..δηλώνει συνεπώς αυτόν τον πολυπόθητο στόχο του ανθρωπίνου βίου.. Ευ; Ναι προφανώς! Η χαρά και η πληρότητα ανταποκρίνονται απολύτως στο ‘ευ’, στο καλό δηλαδή.

Τύχη; Εδώ είναι το σημείο που εμένα, σαν ύπαρξη, με βρίσκει αντίθετη… η τύχη ανταποκρίνεται σε ένα εξωτερικό αστάθμητο παράγοντα που κινεί τα νήματα χωρίς να σε ρωτάει ή να νοιάζεται για σένα… συμβαίνει γιατί απλά συμβαίνει.. και όπως μπορεί να φέρει κάτι καλό με την ίδια πιθανότητα μπορεί να φέρει και κάτι άσχημο… όπως είπαμε δεν σε ρωτάει… αυτό λοιπόν καθηλώνει τον σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης σε ένα καθεστώς παθητικότητας που από μόνη της αντικρούεται τόσο ως συνθήκη όσο και ως έννοια με την έννοια της πληρότητας και του σκοπού που αν μη τη άλλο υποδηλώνουν κάτι δυναμικό .

Δεν αντιλέγω.. η πληρότητα που επιδιώκεις στη ζωή σου δεν μπορεί να είναι προϊόν μόνο δικών σου πράξεων.. ζούμε σε ένα σύστημα όπου οι δυνάμεις είναι αμφίρροπες.. οπότε ναι ,παίζουν και άλλοι παράγοντες σημαντικό ρόλο στην πληρότητα που θα αποκτήσεις στη ζωή σου… και ναι δεν θα το αρνηθώ. Ένας από αυτούς είναι και ο αστάθμητος… η τύχη… αλλά σε παρακαλώ. Δεν είναι μόνο αυτός. Οπότε σε επίπεδο λέξης και εννοιολογικής σημασίας ας δεχτούμε στο σημείο αυτό πως η ευτυχία είναι ένα κομμάτι της εσωτερικής πληρότητας που αναζητάς .

Το υπόλοιπο είναι δημιούργημα δικό σου… και δημιούργημα των επιλογών σου… ο Σάτρ  είπε πως “είμαστε οι επιλογές” μας… η ζωή μας δηλαδή καθορίζεται από τις επιλογές μας και άρα η πληρότητα που επιζητούμε αντίστοιχα. όσο ποιο νωρίς αντιληφθείς αυτό που σου λέω τόσο πιο εύκολα θα προσεγγίσεις τη δική σου πληρότητα ..και αυτό γιατί συνήθως μια επιλογή λειτουργεί σαν ντόμινο προκαλώντας μια κατάσταση ή μια άλλη επιλογή και αν όλη αυτή η αλυσίδα δεν έχει ως τελική κατάληξη την επιζητούμενη πληρότητα τότε τις περισσότερες φορές, το να την σπάσεις είναι αρκετά επίπονο και δύσκολο.

Γι αυτό μαθαίνοντας το τι είναι για σένα πληρότητα θα μάθεις και τις ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να την κατακτήσεις αλλά και το τι πρέπει να αποφύγεις . Επίσης θα ξέρεις και σε ποιον θα πρέπει να απευθυνθείς για να αλλάξεις αυτό που δεν σου αρέσει στην ζωή σου.

Αν η ζωή σου υποθέσουμε πως είναι ένας καμβάς τότε η τελική εικόνα του θα έχει ο πίνακάς σου καθορίζεται από έναν και μόνο άνθρωπο, τον ζωγράφο! Ο ζωγράφος στο δικό σου καμβά είσαι εσύ και η κάθε παράσταση που φτιάχνεις πάνω του εξαρτάται από τι αρέσει σε εσένα , τι θες και τι μπορείς  να κάνεις εσύ. Και αυτό δεν το καθορίζει ούτε η τύχη ούτε κάποιος άλλος. Έτσι παραλλάσσοντας κάπως αυτό που κάποτε είχε πει ο Ράιχ θα σου πω πως είναι καλό να καταναλώνεις ευτυχία αλλά είναι απαραίτητο να παράγεις πληρότητα.

ευτυχία

Σχόλια