Μία γέφυρα μουσικής έγινε πραγματικότητα!

Την προηγούμενη Τετάρτη παρευρέθηκα στη δεύτερη συναυλία της «Γέφυρας μουσικής πάνω από τη Συγγρού». Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται για τη διοργάνωση τεσσάρων συναυλιών σύγχρονης μουσικής την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαίου 2016.  Έχοντας διαβάσει την περιγραφή των κομματιών που επρόκειτο να εκτελεστούν και τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, είχα μεγάλη περιέργεια να ακούσω την παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων.

γέφυρα μουσικής

 

Η συναυλία ξεκίνησε με το κομμάτι του Mario Davidovksy “Synchronisms 6”, παιγμένο από την Gundega Šmite στο πιάνο και τον Δημήτρη Μαρωνίδη στα ηλεκτρονικά. Οι ηλεκτρονικοί ήχοι συμπλήρωναν τις συγχορδίες του πιάνου ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα είδος «συνομιλίας». Ήταν ενδιαφέρουσα η σύνδεση δύο τόσο διαφορετικών ακουσμάτων: κατέστη ήρεμη και έντονη ταυτόχρονα.

Δεύτερο κομμάτι της συναυλίας το “ Søkk ” του Henrik Hellstenius, για ακορντεόν και ηλεκτρονικά. Στο “ Søkk”, ως ακροατής, συνειδητοποιείς τις πλήρεις δυνατότητες του ακορντεόν, καθώς αποτελεί ένα δύσκολο τεχνικά κομμάτι για το μουσικό αυτό όργανο. Ο Παναγιώτης Ανδρέογλου ανταποκρίθηκε επιτυχώς στη δυσκολία αυτή, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του και δένοντας τον ήχο του ακορντεόν με τις παραμορφώσεις.

Στη συνέχεια ακούσαμε το “Orbits”, σύνθεση του Δημήτρη Μαρωνίδη. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι επιρροές του συνθέτη-μαθηματικά και αστρονομία- όπως και η προσπάθεια αποτύπωσης των αλγορίθμων που προκύπτουν από τις μαθηματικές σχέσεις των πλανητών σε μουσική.

Σειρά είχε το “The Body of Your Dreams”, γραμμένο από τον Jacob Ter Veldhuis, το οποίο είχε διαφορετικό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα. Είναι γραμμένο για πιάνο και boombox, αλλά προσαρμόστηκε σε μουσική για ακορντεόν από τον Παναγιώτη Ανδρέογλου. Προσωπικό αγαπημένο της βραδιάς, συνιστά μία έξυπνη ανάμειξη αποσπασμάτων από infomercials της αμερικάνικης τηλεόρασης με live μουσική από ακορντεόν και προηγουμένως ηχογραφημένη μουσική(electronics). Κατόρθωσε να θίξει με έναν ευρηματικό και ψυχαγωγικό τρόπο τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της κοινωνίας μας, που ωθεί τους καταναλωτές να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους.

“West Pole” ο τίτλος του τελευταίου κομματιού της βραδιάς, με την Gundega Šmite στο πιάνο και τον Δημήτρη Μαρωνίδη στα ηλεκτρονικά. Οι ανησυχίες του Παναγιώτη Κόκορα  σχετικά με την επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη είναι διάχυτες σε όλο το κομμάτι μέσω των διακυμάνσεων που παρατηρούνται στις εντάσεις του παραμορφωμένου ήχου του πιάνου.

Αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της συναυλίας, οι τρεις ερμηνευτές προχώρησαν σε έναν αυτοσχεδιασμό για πιάνο, ακορντεόν και ηλεκτρονικά. Η εκτενής χρήση των διάφωνων συγχορδιών δημιούργησε μία έντονα απόκοσμη ατμόσφαιρα που ενισχύθηκε από τη χρήση των ηλεκτρονικών ήχων.

Η «Γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» συνιστά ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα το οποίο στέφθηκε με επιτυχία, καταφέρνοντας να εισαγάγει το κοινό σε μία νέα εμπειρία, γεμάτη από μουσική εμπνευσμένη από ασυνήθιστες θεματικές. Κατέλυσε επιτυχώς, με λίγα λόγια, την απόσταση που χωρίζει τη Στέγη από το Πάντειο και δημιούργησε, τελικώς, μία μουσική γέφυρα.

Σημειώνεται ότι τα τρία πρώτα κομμάτια της βραδιάς παίχτηκαν σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη «Γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» και τις επόμενες δύο συναυλίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Στέγης.

Συντελεστές:

Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνοι καθηγητές Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή, Σταύρος Καπερώνης
Εποπτεία: Δάφνη Βουδούρη

Ερμηνευτές:

Παναγιώτης Ανδρέογλου: ακορντεόν

Gundega Šmite : πιάνο

Δημήτρης Μαρωνίδης: ηλεκτρονικά

Στην οργάνωση, προβολή και παραγωγή συμμετείχαν οι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (κατεύθυνση: «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση»):
Μαρία Αρχοντή, Σπύρος Βάλβης, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Κατερίνα-Μαρία Ζερβού, Διονυσία Κωνσταντακοπούλου, Ειρήνη-Ελένη Νικολάου, Βελισαρία Ντόκα, Έλενα Ντόσα, Χάρης Παπαευαγγέλου, Χριστίνα Πεδουλάκη, Ανδρέας Σμοΐλης-Κώνστας, Χριστίνα Τσατσαρώνη, Ελένη Τζαννάτου, Μαριάννα Φασόη

Σχόλια