Με σύνθημα τη φράση ”More Europe in the Union- more Union in Europe” του Jean-Claude Juncker, πραγματοποιήθηκε στις 10-13 Μαρτίου, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, το EuroSimulation Athens 2016, το οποίο διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πρόκειται, λοιπόν, για προσομοίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως μαρτυρά και το όνομα EuroSimulation, που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας, την Αθήνα.

Το Frapress βρέθηκε στο EuroSimulation Athens την τρίτη ημέρα της διοργάνωσης, το Σάββατο 12/3, παρακολούθησε τα sessions που διενεργήθηκαν και μίλησε με μερικούς από τους συμμετέχοντες.

Αρχικά, μπήκαμε στο European Council, όπου οι εκπρόσωποι των χωρών συζητούσαν για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις της με την Ανατολική Ευρώπη. Ο commissioner του European Council, Νικήτας Μπομπότης, συμμετείχε για πρώτη φορά στο EuroSimulation Athens και ως υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, έθεσε τα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας και πολιτικής επέκτασης/ ενσωμάτωσης 2016-2020. Στόχος του, ως εκφραστή της γνώμης της επιτροπής σε ότι σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, ήταν να διαμορφωθεί ενιαίο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας. Οι δύο κατευθύνσεις που τέθηκαν ήταν η διεύρυνση (enlargement) ή η ενσωμάτωση (intergration). Προς τα που πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι προτιμότερο το άνοιγμα στα έθνη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των κρατών – ήδη μελών- της Ε.Ε. διατηρώντας μια κλειστή εξωτερική πολιτική; Ένα ζήτημα που τέθηκε στα όρια του EuroSimulation Athens και φαίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, τη στιγμή που η Ευρώπη <<αισθάνεται>> απειλή μπροστά στην αθρόα είσοδο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

european council

European Council (φωτο: Δήμητρα Τσιγκάκου)

Το επόμενο session που παρακολουθήσαμε ήταν στο European Parliament. Το θέμα που απασχόλησε τη Βουλή ήταν το bullying και ο αποκλεισμός των μειονοτικών ομάδων. Οι απόψεις ποίκιλαν ανάλογα με την τοποθέτηση του κόμματος των βουλευτών. Μιλήσαμε με τη Χριστίνα Στεργίου, βουλευτή του Movement for a Europe of Nations and Freedom (ENF) και μέλος του γαλλικού κόμματος Front National, που ανήκει στο χώρο της ακροδεξιάς και εκφράζει ξενοφοβικές και ακραίες θέσεις ενάντια στις μειονότητες. Η Χριστίνα είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εξωτερικό και ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα για να συμμετέχει στο EuroSimulation Athens. Αν και είναι η πρώτη συμμετοχή της, έδειξε ιδιαίτερο ζήλο και ο ισχυρός λόγος της ξεχώρισε στο Κοινοβούλιο. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα την οδήγησαν φέτος στο EuroSimulation Athens, αφού ήθελε να ζήσει <<εκ των έσω>> την προσομοίωση των διεργασιών των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

european parliament

European Parliament (φωτο: Δήμητρα Τσιγκάκου)

Το τελευταίο session στο οποίο βρεθήκαμε ήταν στο Council of the European Union. Τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες ήταν αρχικά οι ενεργειακοί στόχοι που ορίζουν τα κράτη-μέλη ως το 2030 στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το θέμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων που είχε ήδη συζητηθεί από το European Parliament την προηγούμενη ημέρα. Αρμοδιότητα του Council of the European Union είναι η έγκριση όσων έχουν αποφασιστεί από τους βουλευτές του European Parliament, διαδικασία που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δε συμφώνησαν με τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου προτείνοντας τροποποιήσεις, αλλά κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εσωτερικές διαπραγματεύσεις. Τα παραπάνω διενεργήθηκαν με τη συμβολή της προέδρου του Council of the European Union, Λίας Μητροπούλου, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ακαδημαϊκή προετοιμασία των θεμάτων και τη ροή της συζήτησης, ενώ παράλληλα εκπροσωπούσε την Ολλανδία. Η Λία, όπως μας είπε, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, γι’ αυτό και το EuroSimulation Athens αποτέλεσε μια νέα πρόκληση για εκείνη, γεγονός που φάνηκε άλλωστε από τη σοβαρότητα και την επιβλητικότητα που έδειξε στη διάρκεια των συζητήσεων του Συμβουλίου.

Photographer: Tsigkakou Dimitra https://www.facebook.com/DimitraTsigkakouPhotography/

Council of the European Union (φωτο: Δήμητρα Τσιγκάκου)

Το EuroSimulation Athens δεν περιλαμβάνει όμως μόνο ατελείωτες ώρες συζητήσεων, αλλά και διασκέδαση. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να γνωριστούν περισσότερο εκτός των αυστηρών πλαισίων που επιβάλλουν οι συναντήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνοντας δύο events σε μαγαζιά της Αθήνας. Τι καλύτερο άλλωστε από το να κλείνει μια ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων με χαλαρή διάθεση και ποτό;

Το EuroSimulation Athens είναι μια καλή ευκαιρία για να <<μπεις>> στον ελκυστικό κόσμο των simulations. Μπορείς βέβαια μέχρι το επόμενο EuroSimulation να ενημερωθείς και για άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στον χώρο των προσομοιώσεων κάνοντας click εδώ.

Σχόλια