Το Δωμάτιο είναι μια από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις των φετινών Όσκαρ και ο λόγος ότι έχει ήδη προταθεί για 4 Όσκαρ έχοντας έναν ‘ασημο’ σκηνοθέτη στο τιμόνι, μια σεναριογράφο να κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα όσον αφορά τον κινηματογράφο και τέλος μη έχοντας σχεδόν κανέναν γνωστο ηθοποίο στο κάστ.

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Αυστριακής οικογένειας Fritzl όπου ο πατέρας ασελογούσε επι 24 χρόνια στην κόρη του την οποία και είχε αιχμάλωτη σε ένα δωμάτιο στην οικία της οικογένειας. Από όσα έχουν δημοσιευτεί για αυτή την ιστορία η πραγματικότητα ήταν ακόμα σκληρότερη αφου το θύμα έφερε στην ζωή 7 παιδιά.

To σενάριο διαφοροποιείται από την αληθινή ιστορία κάπως έτσι: Ο Jack και η μητέρα του ζουν κλεισμένοι στο «Δωμάτιο». Εκείνη την απήγαγαν 7 χρόνια πριν. Εκείνος, καρπός ενός συνεχόμενου βιασμού, δεν έχει γνωρίσει τίποτα άλλο πέρα από όσα βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους τέσσερις τοίχους.Και παρά τις ευφάνταστες προσπάθειες της μητέρας του να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο για κείνον, η ζωή και των δύο είναι κάθε άλλο παρά φυσιολογική. Τα πέμπτα γενέθλια του Jack, ωστόσο, έφτασαν και οι ισορροπίες αναμένεται να ανατραπούν.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες στα Όσκαρ ο σκηνοθέτης Lenny Abrahamson μετά την επιτυχία του ‘Frank’ σκηνοθετεί την συγκεκριμμένη ταινία και κερδίζει την υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, η πρωταγωνίστρια Brie Larson είχε χρόνια να αναλάβει κάποιο ρόλο αντάξιο των ικανοτήτων της (Short Term 12) αλλά μόλις της δόθηκε η ευκαιρία είναι και εκείνη υποψήφια για Όσκαρ αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η σεναριογράφος Emma Donoghue κάνει την παρθενική της εμφάνιση εδώ και κερδίζει την υποφιότητα για το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και τέλος η ταινία σαν σύνολο στάθηκε επάξια απέναντι στο φαβορί των Όσκαρ ‘Επιστροφή’ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας το οποίο και κέρδισε στο τέλος.

H πρωταγωνίστρια Brie Larson καταφέρνει με την ερμηνεία της να σε καθηλώσει!Εκτός απο το φιλοθεάμον κοινό κατάφερε να καθηλώσει και την Ακαδημία η οποία την τίμησε με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Ενσαρκώνει μια γυναίκα η οποία πρέπει να μεγαλώσει με τον σωστό τρόπο το παιδί της κάτω όμως υπο την διαρκή πίεση του βιαστή της! Σίγουρα ήταν από τα φαβορί της μεγάλης βραδιάς των Όσκαρ και σε αυτό εκτός από το ταλέντο της την βοήθησε και το γεγονός ότι η συγκεκριμμένη ταινία βασίζεται ολοκληρωτικά στις ερμηνείες των ηθοποιών είναι μια ταινία χαρακτήρων.

la-et-mn-room-movie-brie-larson-toronto-peoples-choice-award-20150920

Ο μικρός Jacob Tremblay έχει ένα έμφυτο ταλέντο το οποίο ελπίζουμε να αξιοποιήσει στο μέλλον. Εκτός από τις σκηνοθετικές οδηγίες που τον βοήθησαν σίγουρα το ταλέντο του τον βοήθησε να κερδίσει 14 από τα 19 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφιος σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η ερμηνεία του είναι ισάξια παιδιών ακόμα και εφήβων (μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 10 ετών!). Από την αρχή μέχρι το τέλος καταφέρνει να περάσει στον θεατή όχι μόνο την παιδική αθωότητα που σίγουρα διακατέχει ένα 5 χρονο παιδί αλλα συνάμα και μια σοβαρότητα η οποία είναι απαραίτητη όταν μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο απόδρασης.

Σίγουρα Το Δωμάτιο είναι μια από τις ταινίες που σε συγκλονίζουν εξ’αρχής ιδιαίτερα όταν γνωρίζεις ότι τα γεγονότα ήταν αληθινά και δεν είναι μυθοπλασία ενός απλά ευφάνταστου σεναριογράφου.

Σχόλια