Μετά την προσπάθεια του Danny Boyle να αποδόσει την ζωή του Steve Jobs, μία ακόμα βιογραφική ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ φέτος. Η ζωή του Dalton Trumbo παίρνει σάρκα και οστά η βιογραφία του γνωστού-άγνωστου συγγραφέα ο οποίος αν και κυνηγημένος από το Μακαρθικό καθεστώς κατάφερε να κερδίσει 2 Όσκαρ ( Roman Holiday , The Brave One) και να αφήσει την δική του σφραγίδα στην ιστορία του κινηματογράφου.
H υπόθεση της ταινίας καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής του συγγραφέα. Ξεκιναει από το 1947 όπου ο Dalton Trumbo μεσουρανεί στο Ηοllywood είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας και ένας από τους πλέον περιζήτητους Xολιγουντιανούς σεναριογράφους. Μέχρι τη στιγμή που η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών τον καλεί να καταθέσει, εκείνος αρνείται να απαντήσει, οπότε και καταδικάζεται σε πολύμηνη φυλάκιση. Όταν αποφυλακίζεται, κανένα στούντιο δεν δέχεται να τον προσλάβει, ενώ πρώην συνεργάτες και φίλοι τού γυρίζουν την πλάτη.
To σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Bruce Alexander Cook που κυκλοφόρησε το 1977 το οποίο διασκευάστηκε από τον John McNamara. Tα γεγονότα παρατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να υπάρχουν κάποια flash back η κάποια χρονική ασυνέχεια. Η περίοδος της Μαύρης Λίστας κατά την δεκαετία του ’50 ήταν μια περίοδος όχι μόνο φόβου και παροξυσμού για την κοινωνία αλλά και για την τέχνη αφου καλλιτέχνες όπως ο Dalton Trumbo κυνηγήθηκαν όσο κανένας άλλος. Ο ρυθμός του σεναρίου είναι γρήγορος χωρίς να κουράζει τον θεατή αλλά και χωρίς να τον μπερδεύει με διαρκή flash back. To αρνητικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχουν ανατροπές αλλά ουσιαστικά η ταινία κυλάει σαν ένα ωραίο καλοκουρδισμένο ντοκυμαντέρ. Ο σκηνοθέτης Jay Roach (Meet The Fockers, Austin Powers) δείχνει να σέβεται απόλυτα το σενάριο χωρίς να βάζει κάποιες πινελιές κωμωδίας επηρεασμένος από την πολύχρονη εμπειρία του όπως θα περίμενε κανείς. Μία από τις καλύτερα σκηνοθετημένες σκηνές της ταινίας είναι η τοποθέτηση του Trumbo και των συνεργατών του στο δικαστήριο όπου εκεί δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν είναι μέρος της ταινίας η μήπως μια παράθεση της αληθινής απολογίας.
trumbo-01
Ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα για το Breaking Bad Bryan Cranston καταφέρνει να αποδώσει τον ρόλο του εξαιρετικά. Βγάζει μια ‘ειρωνεία’ γενικότερα κατά την διάρκεια της ταινίας χωρίς αυτό να είναι αρνητικό άλλωστε ένας καταξιωμένος συγγραφέας σαν τον Trumbo σίγουρα θα ήταν σίγουρος για το τι μπορεί να καταφέρει παρά την δίωξη του από Μακαρθικό Καθεστώς. Παρόλαυτα δεν παύει να συγκινεί σε στιγμές όπως αυτή της αποφυλάκισης τους. Η Helen Mirren αναλαμβάνει τον ρόλο της αυστηρής κοσμικογράφου η οποία είναι και η μεγαλύτερη αντίπαλος του πρωταγωνιστή. Αυστηρή, κάθετη στις αντιδράσεις της, καταφέρνει να γίνει η αντιπαθής συμπρωταγωνίστρια που χρειαζόταν η ταινία ώστε να είναι επιτυχημένη. Ο John Goodman υποδεύεται τον ιδιοκτήτη studio που φτιάχνει ταινίες B’ κατηγορίας, ενώ η Elle Fanning υποδεύεται την επαναστάτρια κόρη του Trumbo αυτοί οι δύο ηθοποιοί είναι ακόμα δυο λόγοι να δει κανείς την συγκεκριμμένη ταινία.
Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάποια γεγονότα παραπάνω σχετικά με την ζωή του αξιόλογου σεναριογράφου Dalton Trumbo αλλά και γενικότερα για την εποχή της Μαύρης Λίστας σίγουρα αυτή η ταινία είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Σχόλια