Αυτό το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η 88η απονομή των Βραβείων Όσκαρ. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ακούστηκαν πολλά για τις υποψηφιότητες, για τον ίδιο το θεσμό, για τους ψήφους κτλ. Είχαμε το μεγάλο θέμα (για ακόμα μια φορά) με τη διαφορετικότητα και την μην ύπαρξη για 2η συνεχόμενη χρονιά κάποιου μαύρου υποψήφιου και του γνωστού πλέον και χιλιοπαιγμένου #OscarsSoWhite. Αλλά, αδικίες και διαφορετικές προτιμήσεις και απόψεις υπάρχουν παντού και πάντα, φίλοι αγαπημένοι.
Πέρα, λοιπόν, από τον Leonardo DiCaprio που μετά από τις 5 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ φαίνεται ότι φέτος θα αποκτήσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο (αν και δεν ήταν τόσο εξαιρετικός στο The Revenant όσο σε προηγούμενες ερμηνείες) πάμε να δούμε 10 ταινίες στη ιστορία του θεσμού που είχαν πολλές υποψηφιότητες αλλά τελικά έφυγαν με άδεια χέρια.
- CAT ON A HOT TIN ROOF (1958)
Paul Newman και Elizabeth Taylor στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θεατρικό του Tennessee Williams ως βάση και 6 υποψηφιότητες. Βραβείο; Κανένα.
- DOUBLE INDEMNITY (1944)
Ο Billy Wilder ήταν ο αγαπημένος σκηνοθέτης της «Χρυσής» δεκαετίας του Hollywood. Όμως για την ταινία του «Διπλή Ταυτότητα» με πρωταγωνίστρια την επιβλητική Barbara Stanwyck, μπορεί να κέρδισε 7 οσκαρικές υποψηφιότητες αλλά γύρισε σπίτι με άδεια χέρια. Βέβαια από την επόμενη χρονιά και μέχρι το τέλος της καριέρας του θα συγκεντρώσει συνολικά 6 χρυσά αγαλματίδια.
- THE GODFATHER PART III (1990)
Το σίκουελ του σίκουελ του Francis Ford Coppola έλαβε 7 υποψηφιότητες αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει σε καμία κατηγορία. Δεν πειράζει! Το Νονός Ι & ΙΙ είχαν ήδη κερδίσει 9 Χρυσά Αγαλματίδια.
- THE SHAWSHANK REDEMPTION/Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994)
Seven is the magic number, όπως φαίνεται. Άλλη μια ταινία με 7 υποψηφιότητες και κανένα βραβείο. Ο Morgan Freeman κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Β’ (όμως) Ανδρικού Ρόλο, 10 χρόνια μετά για το “Million Dollar Baby”.
- THE ELEPHANT MAN (1980)
Σοκαριστικό που ο full mainstream (ας το παραδεχτούμε) θεσμός των Όσκαρ πρόσφερε 8 υποψηφιότητες στην ταινία του David Lynch, η οποία φυσικά δεν κέρδισε τίποτα, όπως και οι υπόλοιπες δημιουργίες του σκηνοθέτη που πέρασαν στα «ψιλά» γράμματα.
- GANGS OF NEW YORK (2002)
Νομίζω το δίδυμο Martin Scorsese – Leonardo Di Caprio έχουν ένα θέμα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο Scorsese έχει 1 νίκη στις 12 φορές που ήταν υποψήφιος. Φυσικά «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. 10 υποψηφιότητες και ούτε ο Daniel Day-Lewis με 3/5 νίκες, δεν τα κατάφερε. (καλά για τον Leonardo, δεν το συζητώ καν).
- TRUE GRIT (2010)
Οι αδερφοί Coen ήταν υποψήφιοι σε 10 κατηγορίες για αυτό το remake του ομώνυμου γουέστερν του 1969 με τον John Wayne. Φυσικά δεν κέρδισαν τίποτα. Δεν πειράζει , είχαν κερδίσει αρκετά για το «Καμιά Πατρίδα για τους μελλοθάνατους».
- AMERICAN HUSTLE (2013)
Από τις λίγες φορές που οι κωμικές ταινίες προτιμούνται από την Ακαδημία, γιατί ότι δεν περιλαμβάνει δράμα και ταλαιπωρία εισπράττει ένα περιφρονητικό βλέμμα. 10 υποψηφιότητες για την ταινία του David O. Russell που δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία του Silver Linings Playbook.
- THE TURNING POINT (1977)
Τι μπαλέτο είχε αυτή η ταινία, τι την Anne Bancroft, τι την Shirley MacLaine, τι τον Mikhail Baryshnikov να χορεύει. Τελικά έμεινε στις 11 υποψηφιότητες και έκανε ένα “arrière” και γύρισε σπίτι.
- THE COLOR PURPLE (1985)
Μεγάλη πίκρα για ακόμα μια χρονιά για τον Steven Spielberg μετά τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου», «Το Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της χαμένης Κιβωτού» και «Ε.Τ, ο εξωγήινος». Με 11 υποψηφιότητες δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα Χρυσό Αγαλματίδιο. Έπρεπε να έρθει το 1994 και η «Λίστα του Σίντλερ» για να αναθαρρέψει.