H Frida Kahlo είναι μια απο τις σημαντικότερες γυναικείες παρουσίες στον κόσμο της τέχνης και της ζωγραφικής του 20ού αιώνα.

        “I paint flowers,so they will not die”                                                                           – Frida Kahlo

Frida Kahlo

Στο παρελθόν είχαμε κάνει ένα αφιέρωμα για την ζωή της αγαπημένης ζωγράφου Frida Kahlo. Σήμερα,όπως θα δούμε παρακάτω,η φωτογράφος Gizele Freund μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε μια διαφορετική πτυχή της ζωής της.

H Frida Kahlo de Rivera είναι μια απο τις σημαντικότερες γυναικείες παρουσίες στον κόσμο της τέχνης  και της ζωγραφικής του 20ού αιώνα.

Έχει δημιουργήσει έναν μύθο γύρω απο το όνομα της και το επάγγελμά της και δικαιωματικά έχει κατακτήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα.Είχε καταφέρει να βγεί μπροστά απο την εποχή της ,να ορίσει νέους κανόνες στην ζωγραφική της και να παραβλέψει τα στερεότυπα της εποχής της αφού μέσα απο την τέχνη της μετέδιδε την προσωπικότητα της,το πάθος της για τη ζωή αλλά και τα πνιγμένα συναισθήματα της. Η τέχνη της ήταν “σαν μια κορδέλα τυλιγμένη γύρω απο μια βόμβα” όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Andre Breton.

Είναι περισσότερο γνωστή για την συλλογή απο τις αυτοπροσωπογραφίες της που ζωγράφισε την περίοδο που υπέφερε απο έντονους πόνους μετά απο ένα σοβαρό ατύχημα. Η ίδια είχε πει  ” Δεν είμαι άρρωστη,είμαι σπασμένη αλλά ευτυχισμένη όσο μπορώ να ζωγραφίζω”. Προκάλεσε τόσο με τα έργα της όσο και με την προσωπική της ζωή αφου δεν δίστασε να ζήσει με πάθος την ζωή της  παρά τον χρόνιο πόνο της και τόλμησε να δοκιμάσει τα ερωτικά της όρια μέσα απο έναν μεγάλο αριθμό εραστών μεταξύ άλλων και γυναίκών.

Αργότερα, η Frida Kahlo επέτρεψε στην γερμανικής καταγωγής Γαλλίδα φωτογράφο και φωτορεπόρτερ Gizele Freund  να πέρασε δυο ολόκληρα χρόνια δίπλα σε εκείνη αλλά και στον επίσης καλλιτέχνη σύζυγο της Diego Rivera τον οποίο παντρέυτηκε δύο φορές,καταγράφοντας στιγμές απο την καθημερινή τους ζωή.

Η Gizele Freund “εισέβαλλε”σε πολύ προσωπικές και ιδιωτικές στιγμές του ζευγαριόυ ,και της ταλαιπωρημένης Kahlo απο την ασθένεια που την ταλάνιζε τα τελευταία χρόνια , και δημιούργησε μια σειρά απο όμορφα πορτραίτα της ζωγράφου Frida και του συζύγου της ,τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δεί το φως της δημοσιότητας.Frida Kahlo

Η Gisele Freund εδώσε την ευκαιρία στους θαυμαστές της Frida Kahlo να δούν τις τελευταίες στιγμές της φημισμένης ζωγράφου μέσα απο φωτογραφίες λίγο πριν τον θάνατο της,το 1954.

Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο με τίτλο ” Frida Kahlo :The Gisele Freund photographs”. Στο σύνολο τους ήταν πάνω απο 100, κυρίως ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απαθανάτιζαν την ιδιωτική ζωή του ζευγαριού.

Επίσης,το βιβλίο περιλαμβάνει και κείμενα απο τον βιογράφο της Kahlo, Gerard de Cortanze και την ιστορικό τέχνης Lorraine Audric καθώς και ένα ακυκλοφόρητο έγχρωμο φίλμ τραβηγμένο απο την Freund στο οποίο παρουσιαζόταν ο σύζυγος της Kahlo,Diego Rivera εν ώρα εργασίας.

Μερικές απο τις αδημοσίευτες φωτογραφίες  της ιδιωτικής ζωής της Frida Kahlo και του συζύγου της βρίσκονται στην παρακάτω γκαλλερί.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο

Πηγές:  Art Sheep, Kombini

Σχόλια