Η διασημότερη ιταλική κωμική όπερα, ο Κουρέας της Σεβίλλης, κλείνει φέτος 200 χρόνια από την πρώτη της παρουσίαση και ανεβαίνει για 10 παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η όπερα του Ροσίνι είναι μια από τις δημοφιλέστερες και περισσότερο ανεβασμένες ανά τον κόσμο. Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς, ήδη από την παιδική ηλικία έχουμε δει την όπερα είτε στην κλασική της μορφή είτε ως παιδική παράσταση κ.ο.κ. Ακόμα και αν όχι, σίγουρα γνωρίζουμε μερικά πράγματα για το έργο. Επομένως, μια ακόμα σειρά παραστάσεων για τον Κουρέα της Σεβίλλης, ακούγεται βαρετόκαι καθόλου πρωτότυπο. Είναι το πρώτο και πιο εύκολο έργο που μπορεί να ανεβάσει μια λυρική σκηνή και πιστεύεις ότι δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα περισσότερο κα κάτι νέο σε αυτό που ήδη γνωρίζεις.

koureas-tis-sevillis2

Όμως με τη φετινή παράσταση του Κουρέα της Σεβίλλης, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τίποτα δεν μοιάζει  προβλέψιμο, βαρετό ή εύκολο, όσες φορές και αν έχεις δει το έργο, όσο καλά και αν ξέρεις την ιστορία.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο ιταλική καταγωγής  καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου Ιταλικού Φεστιβάλ Όπερας της Ματσεράτας, Φραντσέσκο Μικέλι, ο οποίος μας προτείνει μια πιο ονειρική εκδοχή του έργου. Ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που με τη σειρά του θέλει να την κρατήσει για τον εαυτό του και να την παντρευτεί. Αυτή είναι η ιστορία. Η διαφορά είναι στο πως την αναπαριστάς ώστε να την διηγηθείς.

koureas-tis-sevillis3

Δεν υπάρχουν λευκές πουδραρισμένες περούκες, κοντά παντελόνια με λευκά καλσόν και πουκάμισα με βολάν. Στο φόντο δεν στέκει ένα σπίτι με το βαριά επιπλωμένο εσωτερικό του ή οι  ζωγραφισμένοι δρόμοι της πόλης. Οδηγός της ιστορίας είναι μια τετράγωνη κατασκευή με led φώτα που συνοδεύει τους ήρωες. Με κορυφαία χρήση του την εισαγωγή του Φίγκαρο και το πασίγνωστο “Largo al factorum”, που τον συστήνει όχι απλά ως άνθρωπο για όλες τις δουλειές αλλά ως τον απόλυτο superstar. Εξαιρετική επίσης είναι και η παρουσίαση του Ντον Μπαζίλιο ως το alter ego του Marilyn Manson (!)

koures-tis-sevillis

Αυτός ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι όντως μια όπερα buffa, γεμάτη χρώματα, φώτα, υπερβολή, αστεία και πολύχρωμα κοστούμια με ανάλαφρο, κωμικό παίξιμο. Μια πραγματική διαφορετική οπτική προσέγγιση που υπογραμμίζει την διαχρονικότητα του έργου.


Πληροφορίες:

Τζοακίνο Ροσσίνι – Ο κουρέας της Σεβίλλης

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης (13, 14, 17, 19, 20, 21, 28/2),

Κωνσταντίνος Δημηνάκης (24, 26, 27/2)

Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μικέλι

Σκηνικά, φωτισμοί Νίκολας Μπόουβυ

Κοστούμια Τζανλούκα Φαλάσκι

Σχεδιασμός οπτικών μέσων Παναγιώτης Τομαράς

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου 2016

Θέατρο Ολύμπια

Ώρα έναρξης: 20.00

Σχόλια