Την προηγούμενη Κυριακή παρευρέθηκα στη θεατρική παράσταση «Η μωβ κορδέλα» στον χώρο τέχνης Ασωμάτων. Στη μαύρη αυτή κωμωδία, η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Χρήστου Ναούμ και σκηνοθετημένη από τον Θοδωρή Κωνσταντόπουλο, παρακολουθούμε μία οικογένεια που προσπαθεί με αντισυμβατικούς τρόπους να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που επέφερε η κρίση στις ζωές τους.

Ενώ το κοινό είναι καθισμένο και περιμένει να αρχίσει η παράσταση, ακούγεται από τα μεγάφωνα η συνηθισμένη υπενθύμιση ότι η παράσταση θα ξεκινήσει σε πέντε λεπτά, αλλά με έναν μυστηριώδη και ασυνήθιστο τρόπο, εισάγοντας κατάλληλα το κοινό στην ατμόσφαιρα της παράστασης. Οι έξι ηθοποιοί ενσαρκώνουν χαρακτήρες με τους οποίους μπορούμε να ταυτιστούμε, καθώς αντιμετωπίζουν καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς. Τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και ισχυρές «δόσεις» ίντριγκας αποτυπώνονται με τον κατάλληλα τραγελαφικό τρόπο. Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα διαφαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τη σάτιρα της παράστασης.

Ο Μιχαήλ (Χρήστος Μαραθιάς) και η Γαλήνη (Βιβή Πηνιώτη) αποτελούν τους γονείς της οικογένειας που αποφασίζουν να φιλοξενήσουν ηλικιωμένους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους μετά τον θάνατό τους. Βλέπουμε τον δολοπλόκο και ενθουσιώδη πατέρα να ετοιμάζει ολόκληρο σχέδιο ώστε να πραγματοποιήσει τον στόχο του, παρ’ όλο που η λογική και καλοσυνάτη γυναίκα του είναι αντίθετη με το όλο εγχείρημα. Η δυναμικότητα και το χιούμορ του Μιχαήλ  και ο ήρεμος χαρακτήρας της Γαλήνης αναδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό, επιβεβαιώνοντας τη σωστή επιλογή των ηθοποιών για τους συγκεκριμένους ρόλους, όπως και την ανάδειξή τους από τον σκηνοθέτη. Την κόρη της οικογένειας Κορίνα ερμηνεύει η Ιωάννα Κουκουζέλη, η οποία κατορθώνει να αποδώσει τέλεια τον επαναστατικό χαρακτήρα της νεαρής χασικλούς. Την οικογένεια συμπληρώνει η Ραφαηλία (Κλαίρη Λάου), ανοϊκή γιαγιά η οποία με τις ατάκες της χάρισε στο κοινό αρκετά γέλια.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η εμφάνιση της ηλικιωμένης που φιλοξενεί η οικογένεια στο σπίτι της, παρουσιάζει όχι μόνο το υποκριτικό ταλέντο της Μαίρης Γιαννιώτη αλλά και το ταλέντο της makeup artist Χρύσας Μιχαηλίδου η οποία μεταμόρφωσε το πρόσωπο της ηθοποιού σε μία αγνώριστη ρυτιδιασμένη ηλικιωμένη γυναίκα. Ο Λάμπρος Παπαδόπουλος ερμηνεύει αλάνθαστα τον χαρακτήρα του ηλικιωμένου Ταξίαρχου που προσπαθεί να κερδίσει την Ραφαηλία και αποτελεί τον δεύτερο φιλοξενούμενο της οικογένειας.

Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν η μουσική επιμέλεια (Δημήτρης Σόρκος), καθώς η ζωντανή μουσική υπόκρουση -με πλήκτρα- ήταν η κατάλληλη προσθήκη ώστε να δέσει απολύτως αρμονικά με τις ερμηνείες των ηθοποιών. Σε συνδυασμό με τα σκηνικά και τα κουστούμια της Δανάης Σταματίου και τους φωτισμούς του Κωνσταντίνου Τσατσάνη, οι τραγικές καταστάσεις στις οποίες βρέθηκε η οικογένεια αυτή απεικονίζονται με έναν ολοκληρωμένο τρόπο.

Στο σύνολό της “Η μωβ κορδέλα” είναι μία παράσταση που αναδεικνύει το ταλέντο όλων όσων συμμετείχαν στην πραγματοποίησή της, μία μαύρη κωμωδία που μας καλεί να γελάσουμε με τα τραγικά και ταυτόχρονα αστεία μπερδέματα μιας οικογένειας που μόνο φυσιολογική δεν θεωρείται.

 

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 16/1 και ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στον χώρο τέχνης Ασωμάτων, ώρα 9 μμ. Περισσότερα στην επίσημη σελίδα τους και στην σελίδα τους στο facebook.

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00μ.μ, θα δοθεί ειδική παράσταση για δημοσιογράφους και καλλιτέχνες του θεατρικού έργου, «Μωβ Κορδέλα» του Χρήστου Ναούμ , σε σκηνοθεσία Θοδωρή Κωνσταντόπουλου. Το έργο (Μαύρη Κωμωδία) είναι σύγχρονο και αφορά «τρόπους εξεύρεσης χρημάτων». Η εποχή μας θέτει σχεδόν όλα τα υπαρξιακά θέματα σε αμφισβήτηση. Τα περισσότερα, όμως, εκφυλλίζονται από την μιζέρια της καθημερινότητας και κατ’ αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε αδιάφορα κι ανούσια. Στη «Μωβ Κορδέλα», ο Θάνατος, λες κι είναι δώρο για επίσκεψη ρουτίνας, περιτυλίγεται με διαφανές σελοφάν. Πάνω στο Θάνατο, ποντάρει μια οικογένεια που πασχίζει να τα βγάλει πέρα, την εποχή της Κρίσης. Εκτός από την Γαλήνη, όνομα και πράμα μιας νοσοκόμας, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αποφασίζουν να φιλοξενήσουν ηλικιωμένους με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως, η ζωή έχει άλλα σχέδια. Τα σχέδια μένουν στο μυαλό, όσων τα επεξεργάζονται, ενώ ένα σοβαρό μυστικό έρχεται να κλονίσει τις σχέσεις τους. Η φτώχεια κι η μιζέρια οδηγούν τους ήρωες σε ακραίες αλλά ξεκαρδιστικές λύσεις. Άλλωστε, το γέλιο με το κλάμα συχνά εναλλάσσονται στην ζωή. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και στην Τέχνη. Το ιδανικό τους πάντρεμα ειν’ αυτό, που στο τέλος περιγράφει και φωτίζει τα γεγονότα, τα αλαφραίνει και στέλνει μηνύματα πεντακάθαρα και ξάστερα, προς κάθε κατεύθυνση.

Συντελεστές:

Κείμενο: Χρήστος Ναούμ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Κωνσταντόπουλος

Μουσική: Δημήτρης Σόρκος

Σκηνικά – Κουστούμια: Δανάη Σταματίου

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Τσατσάνης

Μακιγιάζ: Χρύσα Μιχαηλίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Αθανασάκη

 

Πρωταγωνιστούν:

Κλαίρη Λάου, Βιβή Πηνιώτη, Ιωάννα Κουκουζέλη, Χρήστος Μαραθιάς, Λάμπρος Παπαδόπουλος, Μαίρη Γιαννιώτη

Σχόλια