Στα πολυάριθμα αδέσποτα ζώα των ελληνικών δρόμων είναι αφιερωμένη αυτή η πολύ σημαντική ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Μπλέτα.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς εγκαταλείπονται ζώα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Γυρνούν σε δρόμους και πλατείες, φοβισμένα, με την ελπίδα πως κάποιος θα τα αναζητήσει και θα τους προσφέρει αγάπη, φαγητό και χάδια. Η εγκατάλειψη ζώων βάσει του νόμου (4039/2012) διώκεται ποινικά.

Κάτι ανάλογο είχε στο μυαλό του και ο Γιάννης Μπλέτας, όταν έγραφε το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους “Η Ομπρέλα”. Συγκεκριμένα, ο ίδιος δηλώνει: « Τα τελευταία 3 χρόνια μου είχε κολλήσει στο μυαλό ότι ήθελα να κάνω μια ταινία για τα αδέσποτα. Σπούδασα στην Κρήτη και βλέποντας πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση εκεί με τα αδέσποτα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισα να βοηθήσω με τον τρόπο μου, έστω στο ελάχιστο τους φορείς. Μια εικόνα στο διαδίκτυο παρ΄όλα αυτά πρόσφατα μου έδωσε τα ερεθίσματα για την “Ομπρέλα”.

Σινεφίλ επιλογές: 10 ταινίες μικρού μήκους που αποτελούν “συμπυκνωμένα” αριστουργήματα

«Έτσι γυρίστηκε η ταινία, με πρωταγωνίστρια την Foxie, μια σκυλίτσα που την παράτησαν στην αυλή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, την οποία και φροντίζω όταν κατεβαίνω στην Κρήτη από το 2013. Η ταινία θίγει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα το οποίο έχει πάρει στις μέρες μας τρομακτικές διαστάσεις. Στην ταινία η ομορφιά της Κρήτης και γενικά της Ελλάδας, έρχεται σε αντίθεση με την πολύ άσχημη ανθρώπινη συμπεριφορά στα ζώα.

«Εύχομαι αυτή η ταινία να αφυπνίσει τους ανθρώπους και να καταλάβουμε πόσο εγκληματική είναι αυτή η ενέργεια. Η εγκατάλειψη είναι έγκλημα και διώκεται ποινικά. Είναι πραγματικά κρίμα να μεγαλώνουμε ένα ζώο και όταν το βαριόμαστε απλώς να το παρατάμε. Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια».

Δείτε την ταινία εδώ:

Η ΟΜΠΡΕΛΑ- AN UMBRELLA
Directed & Screenplay by Giannis Bletas
© 2016
Music by Ludovico Einaudi
& Blue Dot Sessions

Σχόλια