Ένα ταξίδι στον κόσμο του b.

Βλέποντας τα graffiti και τα illustrations του b. , καταλαβαίνεις αμέσως την ταυτότητά του: σχέδια   πολύχρωμα, με το κίτρινο και το μαύρο να κυριαρχούν, φιγούρες που μπερδεύονται μεταξύ τους σε ένα περίπλοκο σύνολο ή άλλες φορές στέκουν μόνες τους. Γοργόνες, κοπέλες με τατουάζ που πέρα από pop στοιχεία έχουν και λαογραφικές επιρροές.

Ο b. έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, αλλά από τα 13 του ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε τοίχους με τα σπρέι του και οι φιγούρες του κόσμου του τον κέρδισαν. Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχεις συναντήσει κάποια από τις δουλείες του, ειδικότερα στην περιοχή του Ψυρρή που αγαπά ιδιαίτερα λόγω της ιστορίας της. Τα σχέδιά του συνομιλούν με τα ερείπια και τους τοίχους της πόλης και ο ίδιος χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική και το σχέδιο για να παίξει με το βάθος, το οποίο θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη δουλειά του.

Έχει επιλέξει το κίτρινο και το μαύρο ως βασικά χρώματα γιατί τραβάνε αρχικά την προσοχή, όπως γίνεται με τις πινακίδες κινδύνου, ενώ οι φιγούρες και τα σχέδια του έχουν έντονες αναφορές στο φαινόμενο του υπερκαταναλωτισμού και της διαφήμισης. Μέσα από το έργο του, ο b. προσπαθεί να σχολιάσει αυτό το φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα θίγει και άλλα προβλήματα της πόλης και του σύγχρονου κόσμου. Τα έντονα χρώματα και οι φιγούρες του συνομιλούν έντονα με τις τοποθεσίες που επιλέγει ως street artist (συνήθως τοίχοι ερειπωμένων κτηρίων και κλειστών καταστημάτων) και δημιουργούν έντονες αντιθέσεις με τα μουντά χρώματα της πόλης, συνθέτοντας έτσι νοσταλγικές εικόνες ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο.

Πέρα από την Αθήνα, έργα του b. εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, στο Dubai, το Πεκίνο, σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και σε άλλα μέρη παγκοσμίως. Μάλιστα, ο ίδιος και του έργο του είναι μέρος του Wynwood Walls του Miami. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την street artist Zoe Zillion από τη Γερμανία, δημιουργώντας έργα από κοινού (μπορείς να δεις κάποια από αυτά εδώ). To 2007 δημοσιεύθηκε το βιβλίο This is my b world από τις εκδόσεις Futura, το οποίο περιλαμβάνει τη δουλειά του μέχρι τότε σε Αθήνα και Βερολίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ και εκθέσεις, ατομικές και συλλογικές, με πιο πρόσφατη την “Corrupted Luxury” στην Allouche Gallery της Νέας Υόρκης, το 2015.

b. bottle

Illustration σε μπουκάλι (από τη σελίδα του b. στο Facebook)

b. allouche gallery

Η έκθεση “Corrupted Luxury” (από την σελίδα του b. στο Facebook)

Σήμερα, ο b. συνεχίζει να δρα ως street artist αλλά δεν διστάζει να ξεφύγει από αυτό. Αναλαμβάνει δουλείες ως γραφίστας, διακοσμεί τοίχους σε διαμερίσματα με τη δουλειά του και δημιουργεί πάνω σε αντικείμενα, όπως τραπέζια, μπουκάλια και παλιές κιθάρες. Ασχολείται κυρίως με το illustration, χωρίς όμως να ξεχνάει το graffiti που τόσο αγαπάει ως μέσο έκφρασης.

b. illustration

Illustration (από τη σελίδα του b. στο Facebook)

Δουλειά του b. μπορείς να δεις, πέρα από τους τοίχους, στη σελίδα του στο Facebook και στην προσωπική του ιστοσελίδα www.thisismybworld.com.

Σχόλια