Καλά νέα για τους πρόσφυγες μας έδωσε το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου στη Σκωτία για το 2016!

Το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου -ένα από τα ιστορικότερα ιδρύματα του κόσμου- ανακοίνωσε σχέδιο “υποστήριξης” των αιτούντων άσυλο που έρχονται στην Βρετανία.

Το ινστιτούτο Russel Group ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθούν 5 υποτροφίες για full time φοίτηση σε προπτυχιακά προγράμματα από την νέα χρονιά 2016-2017. Επίσης, όσοι από τους αιτούντες άσυλο θελήσουν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, θα έχουν μείωση πάνω από 90% στο κόστος σπουδών τους.

Όπως και αυτό, άλλοι φοιτητές που ζητούν άσυλο στην πρωτεύουσα της Σκωτίας θα επωφεληθούν από την καταβολή διδάκτρων από μόλις 1.820 λίρες ετησίως – το ποσό που προβλέπεται από τον Student Awards Agency της Σκωτίας (SaaS) για όλους τους φοιτητές της Σκωτίας – που σημαίνει ότι θα αποφύγουν την καταβολή των διεθνών φοιτητικών τιμών που ξεκινούν από 16.700 λίρες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Sir Tim O’Shea δήλωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες, οι άνθρωποι που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, υποχρεώνονται να πληρώνουν υπέρογκα δίδακτρα και πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πρόσφερε ό,τι καλύτερο για να έχουν οι πρόσφυγες ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους φοιτητές.

Περιέγραψε πώς το πανεπιστήμιο θέλει να στηρίξει την προσδοκία των αιτούντων άσυλο να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο Εδιμβούργο.

«Συνήθως χρεώνονται διεθνή δίδακτρα και δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση για δάνεια ως σπουδαστές, τοποθετώντας ουσιαστικά μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση πέρα από τα οικονομικά τους μέσα. Ως εκ τούτου, προσφέροντας ένα από τα καλύτερα πακέτα στήριξης των αιτούντων άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχουμε πρόσβαση που δεν θα ήταν διαφορετικά δυνατή.”

Επιπλέον θα υπάρχουν σημαντικές διευκολύνσεις και σε όσους επιλέξουν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ 100.000 λίρες έχουν εξοικονομηθεί για να χρηματοδοτήσουν και άλλες δράσεις, όπως η υποστήριξη των προσφύγων για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.

Το πανεπιστήμιο πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες που φτάνουν στο Εδιμβούργο από τη Συρία, από όπου τρεις φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος θα λάβουν πλήρως χρηματοδοτούμενες υποτροφίες και τα έξοδα διαβίωσης για ολόκληρο το 2016.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει επίσης να προσεγγίσει την κυβέρνηση της Σκωτίας ώστε να προτείνει μια λύση, η οποία βελτιώνει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους τους φοιτητές σε πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη Σκωτία.

Πηγή

Σχόλια