Το Crave αποτελεί το προτελευταίο έργο της βρετανής θεατρικής συγγραφέως Sarah Kane πριν αυτοκτονήσει τον Φεβρουάριο του 1999 και αποτελεί ορόσημο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

Η Sarah Kane πρόλαβε μόλις να γράψει πέντε όλα και όλα θεατρικά έργα, τα οποία όμως κατάφεραν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σύγχρονο θέατρο και στη φόρμα του.

Τα τρία πρώτα της έργα (Blasted, Phaedra’s Love, Cleansed) χαρακτηρίζονται κατά βάση για τη βία που απεικονίζουν έμμεσα ή άμεσα πάνω στην σκηνή. Λεπτομερείς μάλιστα σκηνικές οδηγίες συνόδευαν αυτές τις αναπαραστάσεις. Στο Crave σπάει το μοτίβο της βίας πάνω στην σκηνή και κυρίως και πιο σημαντικό δεν υπάρχουν σκηνικές οδηγίες. Οι ηθοποιοί δεν δέχονται καμία υπόδειξη από το κείμενο και φυσικά δεν υπάρχει συγκεκριμένος χωροχρόνος. Είμαστε σε δωμάτιο, στο δρόμο, μέσα σε ένα όνειρο, σε ένα μυαλό; Κανείς δε ξέρει.

Τέσσερις χαρακτήρες, δυο άντρες και δυο γυναίκες. Είναι διαφορετικά πρόσωπα; Είναι όλοι το ίδιο πρόσωπο; Μιλούν ο ένας στον άλλον; Ή στον εαυτό τους; Ήρωες/ας που στην ουσία τους, αναζητούν την αγάπη. Άλλωστε η ίδια η Sarah Kane είχε δηλώσει ότι έγραψε το Crave όταν έχασε κάθε πίστη στην αγάπη.

sarah-kane-crave

Το έργο μοιάζει σαν να αποτελείται από συνεχείς διαλόγους αλλά που στην ουσία μοιάζουν με μονόλογοι. Μονόλογοι που λαχταρούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, γεμάτοι λυρισμό αλλά και ρεαλισμό, διακειμενικότητα αλλά και αποσπάσματα από αυστηρά προσωπικές ιστορίες. Η γλώσσα είναι αυτή που έχει τον πρωταρχικό ρόλο, με τον ρυθμό της και τους ήχους της που υπογραμμίζουν τα νοήματα των ομιλητών του έργου.

Το Crave της Sarah Kane είναι στην ουσία του μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας θεατρικής δραματικής φόρμας. Μια φόρμας ανοικτής, που επιτρέπει στον κάθε σκηνοθέτη να εμπνέεται από το κείμενο και να αυτοσχεδιάζει ως προς την παρουσίαση επί σκηνής, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός από τον δημιουργό.

Φέτος το Crave ανεβαίνει στο θέατρο Μπιπ (Αγίου Μελετίου 25, Κυψέλη) μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Σκηνοθεσία:Μαρία Ξανθοπουλίδου
Ερμηνεύουν: Μυρτώ Δελημιχάλη,Παναγιώτης Καλαντζής,Ρίτα Λυτού,Γιάννης Παπαδόπουλος  Μουσική: Λόλεκ

Σχόλια