To Rick and Morty είναι η πιο τρελή και ακομπλεξάριστη σειρά κινουμένων σχεδίων που θα δεις

Για να είμαι ειλικρινής, την πρώτη φορά που με αγγάρεψαν να δω το Rick and Morty δε μου πολύ άρεσε. Ίσως έφταιγαν και οι συνθήκες, η κούραση, ήταν και το πιλοτικό επεισόδιο, οπότε όταν είδα ότι πρωταγωνιστής ήταν ένας παππούλης, η αντίδραση μου ήταν του τύπου “δε μ’αρέσει, κλείστο”.

Και την είχα ξεχάσει τη σειρά, μέχρι που μου την ξαναπρότειναν και αποφάσισα ότι πρέπει να κάτσω σοβαρά και να τη δω και κάπως έτσι ανακάλυψα μία από τις καλύτερες σειρές που έχουν βγει.

Το Rick And Morty είναι μια animation σειρά, κωμωδία, όπου η ιστορία είναι βασισμένη σε μια παρωδία του Βack To The Future. Ένας ιδιοφυής-τρελός και αλκοολικός ηλικιωμένος επιστήμονας, ο Rick, παίρνει τον όχι-και-τόσο-έξυπνο, έφηβο εγγονό του, τον Morty και ξεκινούν μαζί διαστημικές περιπέτειες.

Το κόνσεπτ είναι απλό: τα κάνουν κουλουβάχατα διαγαλαξιακώς, και προσφέρουν άφθονο γέλιο με το σαρδόνιο χιούμορ του Rick και τις υπαρξιστικές του απόψεις, που ισοπεδώνουν τους πάντες και τα πάντα. Οι ιστορίες και οι περιπέτειες τους μοιράζονται ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα και το σπίτι τους, όπου προφανώς υπάρχουν άπειρα προβλήματα με τους γονείς και την αδερφή του Morty. Αισθήματα πατρικής εγκατάλειψης, γάμος στα πρόθυρα κατάρρευσης, γονείς στα όρια της νευρικής κρίσης, πατέρας χάπατο και λουζέρι, μητέρα ανικανοποίητη από τη ζωή της, κόρη κυνική και έφηβη, ολοκληρώνουν την έννοια της «χαρούμενης»  οικογένειας που μας σερβίρει.

Η σειρά ξεκίνησε το 2013 στο Adult Swim, κερδίζοντας αμέσως κοινό και κριτικούς, με βαθμολογία που αγγίζει το 9,2 στο IMDb. Έχει μόλις 2 σεζόν με 10 επεισόδια η καθεμιά διάρκειας μισής ώρας, ενώ οι δημιουργοί της σειράς Dan Harmon και Justin Roiland έχουν δεσμευτεί και για τρίτη σεζόν που θα βγει μέσα στο 2016.

rick and morty on the simpson

Από τους rick and morty δε γλύτωσαν ούτε οι simpsons, καθώς εμφανίστηκαν στο season finale της σειράς.

Οι αναφορές της σειράς σε άλλες ταινίες και σειρές είναι διάχυτες καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο κύκλων. Back to the future, Nightmare on Elm Street, Footloose, Doctor Who, Little Shop of Horrors, Futurama, The Simpsons, μέχρι και το Inception, είναι λίγες μόνο από τις ταινίες και τις σειρές που ενέπνευσαν τους δημιουργούς, και αυτοί τους αποτίουν φόρο τιμής με κάθε ευκαιρία, συνθέτοντας ουσιαστικά μια σειρά με κράματα από την ποπ κουλτούρα με την όποια μεγαλώσαμε.

Το χιούμορ της έχει συγκριθεί με το South Park και όχι άδικα. Το μαύρο χιούμορ συνοδευόμενο με  βρισιές και αστεία μπορεί να ενοχλήσει, ιδίως όταν θίγει θέματα θρησκείας και ηθικής- και το κάνει συχνά.

Και εδώ προκύπτει το βασικό ερώτημα: αξίζει να δει κάποιος το Rick and Morty; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Μπορεί να μη σε κερδίσει με τη πρώτη- συμβαίνει, αλλά όταν συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς βλέπεις, αφήνεις το political correctness στην άκρη, και απολαμβάνεις αυτό που πραγματικά είναι η σειρά: βρώμικη, πανέξυπνη, καυστική και τρελά απολαυστική.

Σχόλια