Ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Merz παρουσιάζουν αυτόν το χειμώνα έργα του Mario Merz (1925-2003), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Arte Povera.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το βιβλίο του Mario Merz  I want to make a book right now(1989): “I numeri sono preistorici και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία και εξελίσσονται μαζί με τη γη και το σύμπαν. Η δουλειά του Merz εξερευνά την έννοια της φύσης ως μια ισχυρή, γενναιόδωρη και συνεχώς επεκτεινόμενη δύναμη, όπως εκφράζεται στις λογικές ακολουθίες του ιταλού μαθηματικού Leonardo Fibonacci και τη γνωστή ακολουθία του με τους αριθμούς Fibonacci, όπου κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δυο προηγούμενων.

Ο Mario Merz στο έργο του ασχολήθηκε κατά βάση με τη σχέση της τέχνης, της πολιτικής και της ζωής. Βασικό άξονα της σκέψης του αποτελεί η πεποίθηση ότι η φύση είναι πανταχού παρούσα και οι νόμοι της είναι σκληροί και επιβλητικοί. Ρυθμίζουν ολόκληρη την ανθρώπινη δραστηριότητα από το βασικό θέμα της επιβίωσης ως την κοινωνική συναναστροφή και την πολιτική δράση.

mario-menz-numbers-are-prehistoric2

Πάνω σε αυτό τον άξονα κινούνται και τα εκθέματα. Για παράδειγμα το γυάλινο ιγκλού με τα κλαδιά (Igloo con albero) παραπέμπει στις βασικές ανθρώπινες βιοτικές ανάγκες, οι νέον επιγραφές με το κάλεσμα σε γενική απεργία (Sciopero generale) στη σχέση πολιτικού ακτιβισμού και τέχνης και η σειρά φωτογραφιών με τους εργάτες σε μια τραπεζαρία να προστίθενται κατά την αναλογία Fibonacci, στις κοινωνικές σχέσεις, τη τροφή και τη φυσική εξέλιξη.

Περιηγούμενοι στην έκθεση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αντίθεση που προξενείτε ανάμεσα στα εκθέματα και τον χώρο στον οποίο φιλοξενούνται. Το Μέγαρο Σταθάτου είναι «κλασικό» ενώ τα εκθέματα είναι λιτά και από απλά υλικά.  Αυτή όμως η αντίθεση είναι πιστεύω που τα κάνει να ξεχωρίζουν και αποδεικνύουν ότι η Art Povera μπορεί να έχει θέση μέσα στα μουσεία.


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βασ.Σοφίας & Ηροδότου 1, Αθήνα

έως 31 Ιανουαρίου 2016

Σχόλια