Τελικά, φαίνεται ότι όταν είσαι φοιτητής, η εργασία μερικής απασχόλησης έχει να σου δώσει πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι!

Πέρασες φοιτητής κι οργανώνεις μεγάλα σχέδια στο κεφάλι σου. Ταξίδια, ψώνια, κραιπάλες, να αγοράσεις μηχανάκι, μηχανή, αυτοκίνητο, να τη ζήσεις τη ζωή σου, να την ξεζουμίσεις. Ταυτόχρονα, όμως δε θες να ξεζουμίσεις και τους γονείς σου. Go get a job! A part-time job.

Μην προβληματίζεσαι! Ναι, η δουλειά ίσως περιορίσει λίγο τον ελεύθερο χρόνο σου και θα υπάρξουν φορές που θα σε δεσμεύσει, αλλά τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Γι’αυτό μην στέκεσαι στα αρνητικά και βγες για κυνήγι εργασίας μερικής απασχόλησης .

Καταρχήν το λέει και μόνο του : μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ευελιξία ωραρίου. Συνήθως μπορείς να διαλέξεις τις μέρες και τις ώρες που θα εργάζεσαι κι οι εργοδότες είναι συνήθως πρόθυμοι να σε διευκολύνουν σε θέματα σχολής ή διακοπών. Καλή διάθεση να υπάρχει κι απ΄τις δύο μεριές και θα βρεθεί η λύση.

Γνωρίζεις κόσμο και κοσμάκη. Ειδικά αν είσαι κοινωνικός κι η δουλειά σου απαιτεί να συναναστρέφεσαι με κόσμο θα διευρύνεις κατά πολύ τον περίγυρό σου. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσει μια καινούρια γνωριμία ή τι μπορεί να σου προσφέρει. Δοκίμασέ το κι ετοιμάσου να εκπλαγείς ευχάριστα.

 

φοιτητής

Προϋπηρεσία, αυτή η άγνωστη. Οι εργοδότες, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, σχεδόν απαιτούν προϋπηρεσία απ΄ τους υποψηφίους εργαζομένους. Τι κι αν είσαι μόλις 22, τι κι αν έχεις μόλις πάρει το πτυχίο σου, τι κι αν μόλις τέλειωσες το φανταριλίκι ; Οι καιροί είναι δύσκολοι κι η μάχη για τη διεκδίκηση μίας θέσης σε θέλει προετοιμασμένο κι όσο καλύτερα εφοδιασμένο γίνεται. Εκμεταλλεύσου όσο καλύτερα μπορείς τα φοιτητικά σου χρόνια, που συχνά μπορείς να κάνεις το χόμπι σου δουλειά κι αύξησε τις πιθανότητές σου να είσαι εσύ ο μελλοντικός, τυχερός επιλαχών. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Γίνε υπεύθυνος. Είναι ωραία η μόνη έγνοια που έχεις στο κεφάλι σου να είναι τι θα φας το μεσημέρι, που θα βγεις το βράδυ και γιατί δε σου έστειλε ακόμα ο τύπος που γνώρισες το βράδυ αλλά αλήθεια, τέσσερα χρόνια είναι πολλά για να μείνεις μόνο σ΄αυτά. Αντιμετώπισε τη στασιμότητα και ανέλαβε κάποιες ευθύνες μέσω της δουλειάς. Γίνε παραγωγικός και ξεκίνα να στέκεσαι στα πόδια σου μόνος σου.

Μπορεί στην αρχή όλη αυτή η διαδικασία να σε κουράσει και να σε βγάλει απ΄ τα νερά σου, όμως αγαθά κόποις κτώνται. Προσπάθησε να επιμείνεις και δε θα το μετανιώσεις. Θα νιώσεις πιο ικανός και πιο σίγουρος για τον εαυτό σου. Ξεκίνα με απλά πράγματα όπως να είσαι συνεπής σε ένα deadline ή στην ώρα που πρέπει να βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας σου.

 

φοιτητής

Χάραξε πορεία. Είναι η τέλεια ευκαιρία να καταλάβεις από νωρίς αν έχεις κάποιο κρυφό ταλέντο ή κλίση που δεν είχες ανακαλύψει μέχρι πρόσφατα. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να ασχολούνται με κάτι τελείως διαφορετικό απ΄ αυτό που σπούδασαν. Όσο νωρίτερα ανακαλύψεις κάτι τέτοιο τόσο το καλύτερο για εσένα και την καριέρα σου. Ακόμα, κι αν είσαι πεπεισμένος ότι αυτό που σπουδάζεις είναι αυτό ακριβώς που θες, βρίσκοντας μία σχετική δουλειά, θα μπορέσεις να κάνεις πράξη όσα μαθαίνεις στο πανεπιστήμιο και να εξελιχθείς πολύ πιο γρήγορα.

No money, no honey. Το καλύτερο κίνητρο, ας μην κοροϊδευόμαστε είναι τα χρήματα. Ναι, τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία είναι όμως σημαντικός παράγοντας. Πόσο άξιος και γαμάτος θα νιώσεις όταν πας τις πρώτες σου διακοπές με τα δικά σου λεφτά και πόσο θα ξαλαφρώσεις τους γονείς σου. Ένας ακόμη λόγος να είναι παραπάνω περήφανοι και σίγουροι πως θα προκόψεις στη ζωή σου. Άσε που θα γίνεις άλλη μια τρανή απόδειξη πως οι φοιτητές δεν είναι μόνο καφέδες και ξενύχτια. Εντάξει είναι κι αυτά, αλλά ΟΧΙ ΜΟΝΟ αυτά.

Άφραγκος φοιτητής: Επιστολή σωτηρίας

Κλείνοντας, να τονιστεί πως δεν πρέπει να υπερεκτιμάς τις αντοχές σου. Πρόσεχε τα όριά σου και μην το παρακάνεις. Αν η σχολή σου ή η καθημερινότητά σου είναι πολύ απαιτητική κι οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείς πως δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όλα, κάνε τις επιλογές σου και μην ταλαιπωρείς τον οργανισμό σου. Δεν είσαι ο σούπερμαν! Φοιτητής είσαι και το σημαντικό είναι να ζήσεις τις στιγμές ξεγνοιασιάς κι ανεμελιάς που σου αναλογούν, όχι να πάθεις έλκος απ’ το άγχος.

Τέλος, μη χρησιμοποιείς τη δουλειά σαν δικαιολογία για να μην πας στη σχολή σου ή για να καλύψεις τον μεγάλο αριθμό μαθημάτων που χρωστάς. Ο στόχος σου είναι να τελειώσεις τη σχολή, όχι να γίνεις part time φοιτητής . Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.

Σχόλια